יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל הרצה בועידת "תעשיית העתיד" הבוקר בנושא "בצורת החשמל – היערכות החברה וחשיבות ההתייעלות האנרגטית בתעשייה". בהרצאתו הציג רון טל את מצב החירום האנרגטי בו נמצאת ישראל ובעיית החובות האדירים בו שוקעת חברת החשמל בשל המחסור בגז טבעי.
ועידת תעשיית העתיד: יו"ר חברת החשמל "הפסד של מאה מליון שקל ביום בגלל המחסור בגז טבעי"
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל הרצה בועידת "תעשיית העתיד" הבוקר בנושא "בצורת החשמל – היערכות החברה וחשיבות ההתייעלות האנרגטית בתעשייה". בהרצאתו הציג רון טל את מצב החירום האנרגטי בו נמצאת ישראל ובעיית החובות האדירים בו שוקעת חברת החשמל בשל המחסור בגז טבעי. כל שעה ביום קייצי עולה לחברת החשמל מיליונים בשל המחסור בגז, בכל יום שורפים דלקים בעלות עודפת של 100 מליון ש"ח. בחודש – 2 מיליארד שקלים. בשנת 2012 25 מיליארד שקלים עלויות דלקים, לעומת תכנון של 10-11 מיליארד. חברת החשמל צרכה 800,000 טון סולר ומזוט ב-2011, לעומת 3 מיליון השנה.
לדברי רון טל ישראל נמצאת במהפכת אנרגיה שמשמעותה היא מעבר לייצור חשמל בדלקים חדשים. בשנת 2011 40% מייצור החשמל נעשה בגז טבעי "המהפכה הירוקה האמיתית תבוא מתחום הגז הטבעי אומר רון טל ומציע לאמץ את המספר 80/20 לפיו בשנת 2020 80% מייצור החשמל בישראל יהיה מגז טבעי. זהו מספר שמרני לדברי רון טל. שאחר כך יביא לחשמל זול יותר. אין היום סמן עולמי של מחיר גז.
"אנו נמצאים בעיצומה של מהפכת גז – למעשה תחנת הכוח הפחמית האחרונה הוכנסה לפעולה בשנת 2000. מאז הייתה אמורה לקום כל שנה בהתאם לגידול הטבעי תחנה של 400 מגה וואט. עד היום הוקמו רק תחנות על גז. כאשר בתוכניות יש 11,000 מגה וואט מבוססי גז טבעי." לדבריו כל תחנה פחמית שמסיימת את דרכה (4 באורות רבין) עוברת הסבה לגז, כשהפחם משמש כגיבוי חירום. קצת לפני שנת 2000 דיברו על תכנון פרוייקט D בפחם. כיום אם תקום זו תהיה תחנה דו דלקית על גז ופחם כגיבוי לשעת חירום.
"מצד אחד אנחנו בטיסת אמוק על טייס אוטומטי, אך בעיות ההולכה הן כעין וכאפס לעומת הבעיות האחרות. מאגר תמר מיועד ליוני 2013 (ולא אפריל). מפתחי המאגר מניחים צינור מחיפה לים תטיס באשדוד, כדי להתחבר לצינור הישן וכך ביוני מקווים שיגיע גז וכולו בצינור אחד. אם יש תקלה בצינור הגז במדינת ישראל אין אלטרנטיבה אמיתית לאנרגיה. יש להקים 4 צינורות הולכה לפיזור הסיכונים, במידה וצינור חוף דור היה הופך לצינור כפול, היה גז בפברואר 2012, אבל מטעי הבננות בחוף דור עלו 14 מיליארד ש"ח."
רון טל אומר כי הקמת הצינור החדש לא תהיה לפני 2015. אך חייבים מאגרי חירום ולא רק ים תטיס. "יש טכנולוגיות שאנחנו כרגע בוחנים, זה אינו תפקידנו אך אין גוף אחר. הדלק היחיד שאין לו מאגר ברמה התיפעולית הוא גז טבעי. ביטוח הגז – בנובמבר 2012 תהיה יכולת להביא LNG שמחירו פי 4 ממחיר הייצור בים.
אנחנו בזמן פציעות להיערכות לגז. פתאום אין גז מצרי – 50% מהגז הישראלי…זה קרה פתאום ולחח"י אין איך להתמודד עם מה שקרה. חלבנו את ים תטיס יותר מידי והמאגר התמוטט. דפנות לא יציבות של המאגר הביאו לזרימת מים למאגר ואנחנו היום נהנים רק ב-15-20% ממנו. אפילו תחנת הכח רידינג, שנקבע שלעולם לא תפעל על מזוט, עוברת תהליכי תפעול ואושר להשמיש מחדש את התחנה במזוט.
לגבי משבר האנרגיה – חח"י הפסיקה לפתח תחנות משנת 2008 אלא בתכניות חירום, כתוצאה מכך הגענו לכך שפיתוח המשק אינו עומד בקצב הביקוש. ניתן היה להקים את תחנת אלון תבור במסגרת תכנית החירום. ועדת משרד האנרגיה החליטה שאין צורך ב-400-500 מגה שהיו מתוכננים לאלון תבור. ואנחנו צריכים תחליפים. אין עניין בהפעלת גנרטורים אלא במקרה חירום, מאידך תכניות לחסכון והתייעלות יכולות להביא כמה מאות מגה וואטים.
בקיץ הקרוב, עם 30% מים תטיס, תהיה לישראל רזרבה של 300-400 מגהוואט וללא גז יהיה מחסור של 600 מגהוואט. במצבי קיצון, עשוי לא להיות לנו הכושר לספק את כל דרישת הצריכה. רק עם סיוע של הגורמים הרלוונטיים נצליח לעבור את הקיץ ללא תקלות."