לאחר שאתמול הודיעו לרשות לניירות ערך דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, על תחילת הזרמת גז טבעי ממאגר הלווין של מאגר ים תטיס המדולדל, היום מפרסמת נובל אנרג'י, החברה המבצעת את הקידוחים בפועל נתונים חדשים, תמונות וסרט על פעולות הפיתוח של האתר
נובל מסכמת את פרוייקט פינקלס: הישג הנדסי במהירות שיא
לאחר שאתמול הודיעו לרשות לניירות ערך דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, על תחילת הזרמת גז טבעי ממאגר הלווין של מאגר ים תטיס המדולדל, היום מפרסמת נובל אנרג'י, החברה המבצעת את הקידוחים בפועל נתונים חדשים, תמונות וסרט על פעולות הפיתוח של האתר. באר הפינקלס צפויה לספק 150 מליון מטר קוב גז טבעי ליום. מה שיאפשר למדינת ישראל לחסוך כ- 650 מליון שקלים במהלך הקיץ הנוכחי לבדו. בנוסף לכך, מלבד החיסכון הכלכלי, מדובר ביתרונות סביבתיים עצומים של אוויר נקי יותר ופליטת פחמן דו-חמצני שתופחת ביותר מ- 250,000 טונות במהלך חודשי הקיץ.
פרויקט הפינקלס שעלותו הסתכמה ב- 105 מליון דולר, היה כרוך בפעילות חיפוש בסיכון משמעותי. הסיבה לסיכון בפעילות החיפוש הינה המאפיינים הייחודיים של מאגר הפינקלס הממוקם כ- 3 קילומטר מאסדת מרי B. המאגר נראה אמנם מבטיח בסקרים הסיסמיים אבל ההפרדה המבנית ממאגר מרי B הייתה לא ברורה ומובחנת. בנפרד מחיבור למאגר מרי B – הבאר יכולה להוסיף אספקת גז משמעותית. במידה ולא, והבאר הייתה נפרדת ממאגר מרי B – הפרויקט היה עשוי להיות רק עוד גישוש לא מהותי במאגר המידלדל.
קידוח בפועל של הבאר היה הדרך היחידה לבדוק האם הפינקלס היא באר נפרדת ואכן הקידוח הוכתר כהצלחה. על אף שבאר הפינקלס מוגבלת יחסית בגודל המשאבים שלה, היא תוכל להציע מענה חיוני בקצב הפקת הגז הנדרש, בדיוק בתקופת הקיץ החמה. מפיקי הגז יקבלו עבור הגז בין 5 דולר ל- 6 דולר ליחידת אנרגיה mmbtu ומכיוון שהגז מהפינקלס יחליף דלקים כמו סולר ובנזין לייצור חשמל – החיסכון למדינה ברכישת הדלקים יסתכם בכ- 13 דולר ליחידת אנרגיה mmbtu.
לוח הזמנים של פרויקט הפינקלס היווה אתגר נוסף: כל יום איחור היה עלול לעלות למדינת ישראל ב- 7 מליון שקלים וב- 3 מליון קילוגרמים של פליטות פחמן דו חמצני. פרויקט הפינקלס הוא בין פרויקטי הפיתוח המהירים ביותר בתעשייה: מרגע קבלת האישור ועד להתקנת המערכות התת-ימיות חלפו 10 חודשים בלבד. הפיתוח המהיר של פרויקט הפינקלס נועד לספק גז חיוני למשק הישראלי עד הגעת הגז מתמר באפריל 2013.
קבלנים ישראליים חיוניים לקחו חלק משמעותי בהצלחת הפרויקט וסיפקו שירותי חוף, לוגיסטיקה, חומרי בניה וציוד תמיכה בבניה. חלק מעבודות ייצור הצנרת (jumper fabrication), שעלותן הסתכמה ביותר מ- 7.5 מליון שקל, נערכו על ידי חברת מספנות ישראל. לאוסון פרימן, סגן נשיא נובל אנרג'י מזרח ים תיכון, אמר: "אנו גאים להביא את באר הפינקלס לכדי פעילות. בשל לוח הזמנים הדוחק, החלטנו לנצל את אסדות הקידוח שלנו הפועלות במסגרת תכנית הקידוחים בים התיכון ולפרוש ציוד תת-ימי המיועד לפרויקטים גלובליים אחרים שלנו. באותו אופן אנו עובדים במלוא המרץ בכדי להאיץ גם את פיתוח באר נועה ".
מחברת החשמל נמסר כי המספרים אותם מפרסמת נובל אנרג'י אודות כמויות הגז טרם ידועים, אך אם הכמות המדווחת נכונה, זו כמות שעדיין רחוקה מאוד מההתחייבות החוזית כלפי חברת החשמל. כיום מספקת נובל אנרג'י רק כ-20-30% מההתחייבות שלהם.