על פי חוק הנפט, מועצת הנפט הינה מועצה מייעצת בת תשעה חברים אותם ממנה שר האנרגיה והמים – מתוכם לפחות חמישה מקרב הציבור. חברי המועצה ממונים לשלוש שנים, עם אפשרות למינוי חוזר. יו"ר המועצה ממונה אף הוא על ידי שר האנרגיה והמים מתוך חברי המועצה
סוף לריכוזיות במועצת הנפט? הכנסת צפויה לאשר את נציגי הסביבה
על פי חוק הנפט, מועצת הנפט הינה מועצה מייעצת בת תשעה חברים אותם ממנה שר האנרגיה והמים – מתוכם לפחות חמישה מקרב הציבור. חברי המועצה ממונים לשלוש שנים, עם אפשרות למינוי חוזר. יו"ר המועצה ממונה אף הוא על ידי שר האנרגיה והמים מתוך חברי המועצה. תפקיד המועצה הוא להמליץ, לייעץ ולאשר לשר האנרגיה והמים ולממונה על ענייני הנפט בנושאי הענקת היתרים, רישיונות וחזקות לחיפוש נפט וגז טבעי ולהפקתם וכן בנוגע לביצוע פעולות שונות, כגון העברת זכויות בין זכיינים ושעבודים של זכויות נפט.
אלא שהכנסת צפויה בימים הקרובים לאשר צירוף של שני נציגים מהמשרד להגנת הסביבה למועצת הנפט שבמשרד האנרגיה והמים. ההצעה תונח לפתחה של הכנסת אחרי שוועדת השרים לחקיקה סירבה להיענות אתמול (יום א') לבקשתו של השר לנדאו, למשוך את הצעת החוק הממשלתית לתיקון חוק הנפט. התיקון להצעת החוק כולל את סעיף נציגי הגנת הסביבה אשר צורפה על ידי ועדת הכלכלה בכנסת.
כאמור, המועצה מונה כיום תשעה נציגים שמונו על ידי השר לנדאו על דעתו בלבד, חמישה מהם לפחות נדרשים להיות נציגי ציבור, אך אין חובה בחוק הקיים לכלול בה נציגים ממשרדי ממשלה אחרים. נציגי המועצה כיום הינם: רון נחמן – יו"ר, אירית מגדליק, ולדימיר נמירובסקי, מיכאל בייט, לינור יוכלמן, שחאדה שארבל, עו"ד מיכל סער, שרון נסים ויונתן פרידמן.
כמו כן, על פי נוסח חוק הנפט לפני אישור הצעת התיקון, אין הגבלה על כהונת נציגים העלולים להימצא לא פעם בניגוד עניינים, וכן אין הגבלה גם על השתתפותם בקבלת החלטות בענייני קידוחי הנפט והגז בעודם בקשרים עם בעלי עניין בענף.
תיקון החוק מתעכב כבר משנת 2010, עקב מחלוקת בין משרד האנרגיה והמים ומשרד האוצר. אף על פי כן, נוסח תיקון לחוק, ששינה את הרכב המועצה וכולל הוספת שני נציגים ממשרד האוצר, ושני נציגים נוספים ממשרד האנרגיה. אולם המשרד להגנת הסביבה דרש אף הוא תוספת של שני חברים מטעמו, ובעקבות הלחץ אותו הפעיל המשרד, נכללה בהצעת ועדת הכלכלה גם תוספת זו. השר לנדאו שהתנגד נחרצות למהלך ואף ביקש מוועדת השרים לחקיקה על מנת למשוך את הצעת התיקון החוק. חרף זאת, החליטה ועדת השרים שלא למשוך את הצעת התיקון שתעבור כעת לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מסר כי "סוף סוף יוכנסו שיקולים סביבתיים בהחלטות היכן לקדוח וכיצד, ובכך יופחתו הסיכונים למפגעים סביבתיים והבריאותיים שלהם השלכות כלכליות עצומות במידה של תקלות כפי שראינו באירועי דליפת נפט רבים בעולם".