לאחר החלטתה הטרומית של מחלקת המחסר האמריקאית (DOC) להטיל היטלי הגנה על פאנלים סולאריים סיניים מסר משרד המסחר הסיני (MOC), ש"ההחלטה הפרלימינארית שולחת מסרים שליליים של הגנה מסחרית".
תגובת סין להחלטת מחלקת המסחר האמריקאית: סימנים שליליים של הגנה מסחרית
לאחר החלטתה הטרומית של מחלקת המחסר האמריקאית (DOC) להטיל היטלי הגנה על פאנלים סולאריים סיניים מסר משרד המסחר הסיני (MOC), ש"ההחלטה הפרלימינארית שולחת מסרים שליליים של הגנה מסחרית". הכרזה זו ממשיכה שורה של אמירות קשות בין שתי המדינות המסוכסכות בנושא ייבוא פאנלים מיצרניות סיניות לשטח ארה"ב למטרת התקנת מערכות סולארית בטכנולוגית PV. הסכסוך החל באוקטובר 2011 כשחברת הבת האמריקאית של סולארוורלד הגרמנית הגישה תלונה רשמית ל-DOC שהובילה את מחלקת המסחר לחקור את מה שכינתה "מחירי היצף של יצרניות סיניות בארה"ב" ודרשה היטל הגנה מפני יבוא בגובה של 250%. שבוע שעבר קבע הDOC שאכן יש מקום להטיל היטלי הגנה.
חברות סיניות ששיתפו פעולה עם החקירה כגון טרינה סולאר וסאנטק "זכו" להיטל ייבוא של קרוב ל-30% לעומת חברות שלא שיתפו פעולה שעליהן הושט היטל ההגנה אותו ביקשה סולארוואלד וחברותיה לקואליציה המכונה CASM. חשוב לציין כי נכון להיום הפער באירופה בין פאנל מייצרן סיני לעומת פאנל מייצרן אמריקאי עומד על קרוב ל-10 יורו סנט לקילו וואט. ההחלטה האמריקאית מצטרפת להחלטה קודמת בנושא של ה-DOC, להשיט היטלי אנטי סובסידיה של בין 2.9-4.73% על תאים סולאריים המורכבים מסיליקון קריסטליני ומיועדים לתעשיית ה-PV.
דובר משרד ה-MOC, שן דאנוואנג אמר "התוצאה אינה מוצדקת ומאמצת את הנטייה האמריקאית להגנה מסחרית." הדובר הוסיף וציין שארה"ב סירבה לשמוע את טיעוני ההגנה וראיות שהוצגו על ידי יצרנים סיניים כשנעשו החישובים וההערכות של פערי ההיצף, למרות שיתוף פעולה מלא ואקטיבי של היצרניות. במקום זאת, ארה"ב החלטה להשתמש כבסיס לחישוביה עלויות ייצור של פאנלים בתאילנד, מדינה בעלת תעשייה סולארית חלשה מאוד כמקדם עלויות בסין, חישבו שלשיטת שן העלה באופן מלאכותי את פערי ההיצף. "התוצאה אינה צודקת ואינה אוביקטיבית" אמר שן, ועודד את ה-DOC "לתקן את המעוות בשימועים הקרובים וכך להימנע מתיקון תקנות לא הוגנות". התוצאות הטרומיות תוערכנה על ידי מחלקת המסחר באוקטובר ועל ידי הועדה לסחר בינלאומי בנובמבר.
יצרניות סיניות גדולות, אשר עליהן יושט היטל ההגנה באחוזים גבוהים מהמצופה בנוסף להיטל האנטי סובסידיה הביעו את מחאתן וטוענות שהמהלך יפגע ביצרניות בשתי המדינות. סאנטק פאוור, היצרנית הגדולה בעולם של פאנלים סולאריים אמרה בהודעה שההחלטה אינה משקפת נאמנה את מצבה הנוכחי של תעשיית ה-PV העולמית. אולם יש לקחת בחשבון את העובדה שסין היא יצרנית הפאנלים הסולאריים הגדולה בעולם, ויותר מ-90% מהייצור במדינה מיועד לייצוא. בד בבד, סין היא יבואנית אדירה של פוליסיליקון, חומר גלם הכרחי לתעשיית ה-PV, כשסך הייבוא עלה מ-17,000 טון בשנת 2008, ל-64,700 טון בשנת 2011, מתוכם 60% יובאו מארה"ב וקוריאה הדרומית.
דובר משרד המסחר הסיני, שן אמר שההיטלים האחרונים שהשיטה ארה"ב יפגעו לא רק באינטרסים של יצרנים סיניים, אלא גם ישפיע על צרכני הקצה ויצואני הקומפוננטים בארה"ב עצמה. סין חזרה והדגישה שהצלחת חברות סולאריות סיניות נבעה מהצלחה מסחרית בסביבת תחרות הוגנת. "בעשור האחרון, יצרניות PV סיניות הצליחו להוריד מחירים באמצעות חדשנות טכנולוגית, התחרבות, מיקוד תעשייתי ושיפורים בשרשרת האספקה, אשר בתמורה האיצו את תעשיית ה-PV בעולם, כולל ישומים בקנה מידה גדול ברמה הגלובאלית" אמר שי זנגרונג, יו"ר ומנכ"ל סאנטק בהודעה מטעם החברה. שי קרא למאמצים משותפים על ידי יצרני פאנלים גלובאליים לחיזוק שיתוף הפעולה והסרת מחסומים מסחריים.