מינהל הסביבה ופיתוח בר קיימא במשרד התמ"ת מפרסם היום בקשה למידע מגופים וחברות ישראליות ורב לאומיות, בעלות ניסיון וידע מתאימים, מתחום מדעי הפטרוכימיה, על מנת לבחון את האפשרות להקים מפעל אמוניה מגז טבעי בישראל
משרדי התמ"ת והסביבה פרסמו קול קורא להקמת מפעל לייצור אמוניה מגז טבעי
מינהל הסביבה ופיתוח בר קיימא במשרד התמ"ת מפרסם היום בקשה למידע מגופים וחברות ישראליות ורב לאומיות, בעלות ניסיון וידע מתאימים, מתחום מדעי הפטרוכימיה, על מנת לבחון את האפשרות להקים מפעל אמוניה מגז טבעי בישראל. בקול קורא המפורסם היום ע"י המשרד, קורא מינהל הסביבה ופיתוח בר קיימא בתמ"ת ליזמים, ספקי טכנולוגיות ואנשי מחקר, להציג בפניו את עמדותיהם והצעותיהם בנושא הקמת מפעל ייצור אמוניה מגז טבעי בישראל.
בפגישה שקיימו לאחרונה שר התמ"ת, שלום שמחון והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, בהשתתפות בכירי משרדיהם, הוחלט על מציאת תחליף למיכל האמוניה בחיפה. השרים, החליטו לפעול למציאת פתרון מהיר לאספקת אמונייה והנחו את מנכ"לי משרדיהם,למצוא מתווה מהיר שיאפשר הקמת מפעל תעשייתי שיבטיח מזעור הסיכון לסביבה. המתווה הנדרש ייקח בחשבון את התשואה למשק, הדרישות הסביבתיות והבטיחותיות, משך הזמן הנדרש וכן יבחן מתן תמריצים מצד המדינה ליזם שיתעניין בהקמת מפעל כזה.
האמוניה הינה גז חיוני ביותר המשמש בעיקר לייצור דשנים חנקניים, חומר קירור במערכות תעשייתיות, בתי קירור, תעשיית חומרי הניקוי וחומרי הנפץ. צריכת האמוניה בישראל מוערכת ב 120,000 טון בשנה, כ 90% מיועד כחומר גלם לייצור דשנים, השאר בעיקר למערכות קירור. כל השימושים הנ"ל מוגדרים חיוניים ביותר. מיכל האמוניה במפרץ חיפה, מופעל ע"י זכיון באמצעות חב' חיפה כימיקלים ומספק אמוניה לכלל התעשייה בישראל. המיכל ממולא אחת לחודש ע"י אנייה הפוקדת את נמל חיפה וממלאת אותו במטען של 10,000 טון.
כלקח מאירועי מלחמת לבנון השנייה, הורה המשרד להגנת הסביבה על הקמת ועדת שפיר, לבחינת הסיכונים מטיפול ופעילות בחומרים מסוכנים במיתקנים נבחרים, במצבי מלחמה, פעילות עוינת או רעידת אדמה. בין היתר, התייחסה הועדה למיכל האמוניה והמליצה על מיגון המיכל מחשש לפגיעת טיל ואיסור כניסת אניות נושאות אמוניה לשטח ישראל בעת מלחמה. בראשית שנת 2010, הנחה השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, את משרדו לבחון את האפשרות להעתקת מיכל האמוניה ממקומו הנוכחי. במשך שנה בחן המשרד חלופות למערך היבוא, האחסון, הניפוק, והשינוע של האמוניה במפרץ חיפה תוך גיבוש חלופות והמלצה על החלופה המועדפת. המשרד ביצע סקר מקיף של מיכלי אמוניה בעולם, נבחן שוק האמוניה בישראל ובעולם, תוך בניית תחזית צריכה ל-20 השנים הקרובות. על סמך הבדיקה המקדימה, החליטו השרים למצוא תחליף למיכל האמוניה מחיפה ולעודד את הסקטור העסקי, להקים מפעל לייצור אמוניה בישראל.
שר התמ"ת, שלום שמחון :" אמוניה היא מרכיב חיוני הדרוש לתהליכים תעשייתיים שונים ולשימושים נוספים במשק הישראלי. התמ"ת יפעל בשיתוף המשרד להגנת הסביבה למציאת המתווה הראוי שיתאים לצרכים התעשייתיים מצד אחד, ולמרכיבים הסביבתיים ובטיחותיים מצד שני. החשיבות של קיום תעשייה ידידותית לסביבה ברורה לנו. התעשייה מחויבת לציבור ולסביבה."
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן : "פעילות מיכל האמוניה לא יכולה לבוא על חשבון בטיחות הציבור. אמשיך לקדם מדיניות של הרחקת מפעלי תעשייה מסוכנים מקרבת אזורי מגורים כך שתתאפשר פעילות תקינה של המפעלים תוך מינימום סיכון לאוכלוסייה."
דורון אברהמי, ראש מינהל סביבה ופיתוח בר קיימא במשרד התמ"ת: "לאור פוטנציאל הסיכון הקיים מפעילות שגרתית ובעת חירום של מיכל חוף, ולאור גילויי מצבורי הגז הטבעי בישראל, החלופה שהומלצה על ידי המשרד להגנת הסביבה ואומצה על ידי שרי הגנת הסביבה והתמ"ת, הנה הקמת מפעל לייצור אמוניה מגז טבעי בישראל. המפעל צפוי לספק את כל צרכי המשק הישראלי ולייתר את הצורך ביבוא אמוניה דרך מיכלי חוף."