בכנס תשתיות ה-3 לענף הסולארי של פורטל תשתיות חשפה ענת אורן אלעד, את עיקרי השינויים שיכנסו לתוקפם בהסדרה השלישית למערכות סולאריות ביתיות ועיסקיות שתיפתח ב25 למרץ
כנס תשתיות ה-3 לענף הסולארי: הממונה על התעריפים בחברת החשמל "מבנה חדש לתור ההגשות לאישור של מערכות סולאריות"
בכנס תשתיות ה-3 לענף הסולארי של פורטל תשתיות חשפה ענת אורן אלעד, הממונה על התעריפים בחברת החשמל, את עיקרי השינויים שיכנסו לתוקפם בהסדרה השלישית למערכות סולאריות ביתיות ועסקיות שתיפתח ב-25 למרץ.
ההסדרה החדשה פותחת 50 מגה וואט למערכות סולאריות עד 50 קילו וואט, מתוכן 15 מגה וואט למערכות ביתיות ועוד 35 מגה וואט למערכות עיסקיות של בין 15 ל-50 קילו וואט. על פי ההסדרה החדשה, מתקיני מערכות ביתיות ימשיכו להגיע למשרדי חברת חשמל לפתוח הזמנות כפי שהיה עד היום. אחד השינויים המהותיים הוא שהמבקשים להקים מערכות עסקיות יירשמו באתר האינטרנט של חברת חשמל – פרטים על צורת ההליך יפורסמו השבוע. רק לאחר הרישום באתר וקבלת זימון למשרדי החברה יוכלו המבקשים להגיע לחברת חשמל על מנת להירשם בימים מסויימים.
לטענת ענת אורן אלעד, מטרת השינוי היא ליצור את השיוויון המקסימאלי ברמה הארצית. לטענת אורן אלעד, חברת חשמל מודעת לעובדה שאין שיוויון ברמת הבקשות בין המחוזות השונים בארץ. המטרה היא ליצור תור ארצי, וזאת כיוון שישנם רק 35 מגה וואט בהסדרה. לדברי אורן אלעד חברת חשמל בנתה מערכות מרכזיות למיון הבקשות. חח"י חוששת שחלק מהמבקשים עוד לא הפנימו את השינויים באמות המידה הנוכחית – מה שיהפוך את תהליך המיון של הבקשות לארוך "ויתכן שלא יסתיים בסבב אחד", כך אורן אלעד.
חידוש נוסף באמות המידה הנוכחית היא שניתן יהיה להקים מערכת סולארית ביתית על גג של בית המשמש למגורים בלבד – כלומר לא ניתן יהיה להקים מתקנים על סככות ומבנים אחרים בחצר פרטית. שינוי נוסף הוא שניתן יהיה להקים מתקן פוטו וולטאי אחד בחצר, גם אם יש ארבעה חיבורים על מנת להתקרב ליעילות כלכלית. לטענת אורן אלעד, עד היום חברות במשק ניצלו את ההסדרה והקימו מתקנים רבים, ועל פי נתונים של חח"י, 60% מהאנרגיה שיוצרה בחצי שנה האחרונה זרמה לרשת אך לא נצרכה – כאשר מדובר על המתקנים הקטנים בלבד. לטענת אלעד אורן, ההיגיון מאחורי השינוי באמות המידה הוא שייצור מבוזר כדאי כשהוא נעשה קרוב למתקני הצריכה וכשלא צריך לחזק את רשת החלוקה.
עוד הוסיפה אלעד כי על מנת להימנע מניצול לרעה של ההסדרה והקמת חיבורים פיקטיביים או מתקנים שהחשמל מהם לא ייצרך כלל, הרשות קבעה שניתן להקים מתקן על גג מבנה לו קיים חיבור מתאים לרשת החשמל לפחות שנה שלמה. כלומר אם זהו חיבור שהוקם או הוגדל בתקופת זמן של פחות מ12 חודשים אי אפשר יהיה לחבר אליו מתקן. המטרה היא להגיע לייצור מבוזר שלמשק יהיה כדאי לשלם עבורו.