המשרד להגנת הסביבה הפיץ היום (ב') הצעת חוק בנושא מוכנות ותגובה לתקריות זיהום ים והסביבה החופית בשמן
המשרד להגנת הסביבה הגיש הצעת חוק להתמודדות עם זיהום שמן בים
המשרד להגנת הסביבה הפיץ היום (ב') הצעת חוק בנושא מוכנות ותגובה לתקריות זיהום ים והסביבה החופית בשמן. החוק המוצע מסדיר את חובתם של כל הגופים שבתחומם יש רצועת חוף או הפועלים בים – רשויות מקומיות, הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים, נמלים, מפעלים ומיתקנים ביטחוניים, ובעלי מתקנים לחיפוש ולהפקה של נפט וגז טבעי, להכין תוכניות ולהיערך ולפעול לפיהן להתמודדות עם תקריות של זיהום הים והסביבה החופית בשמן, במידה ויתרחשו, ולהסדיר את הטיפול בתקריות כאלה ובתוצאותיהן.
ישראל חשופה לסיכוי גבוה של אירועי זיהום שמן בשטחה הימי מאחר וכ 30% מנפח הסחר הימי העולמי מתבצע דרך הים התיכון. נתון זה מתבטא בכ- 360 מיליון טון שמן המשונעים ברחבי הים התיכון מדי שנה. בכל רגע נתון מצויות בים התיכון כ 2,000 אוניות סוחר וכ- 60 תאונות ימיות מתרחשות בממוצע מדי שנה וגורמות לזיהום הים בשמן. לדברי נציגי המשרד להגנת הסביבה, ידוע כי לא ניתן למנוע לחלוטין היווצרותן של תאונות ים וזיהומי שמן, אך הצעת החוק נועדה לבנות בישראל מערך שיאפשר מזעור נזקים בעת אירוע, וזאת על ידי מוכנות והיערכות שיקטינו את הנזקים הסביבתיים והכלכליים הצפויים מאירועים אלו.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן :" לראשונה אנו בונים מערך שיאפשר התמודדות עם אירועי זיהום ים קשים. לא ניתן להמשיך לשבת בחיבוק ידיים ולקוות שלנו זה לא יקרה. אנו חייבים להכיר בכך שהשטח הימי של ישראל הופך ל'כביש סואן' של אוניות משא ויש להיות ערוכים לאירוע של זיהום כדי להימנע מאסונות סביבתיים כפי שקרה כבר במדינות אחרות."
בניית מערך היערכות לאומי להתמודדות עם זיהום שמן
הגופים השונים יחויבו בהכנת תכניות שתכלולנה פרטים באשר לאופן ההיערכות לטיפול בתקרית לרבות הכנת אמצעים וציוד, הקצאת אתר לטיפול בחול מזוהם, דרכי הטיפול בתקרית וניתוח האמצעים הנדרשים לטיפול בהתחשב בנפח פסולת הזיהום.
הצעת החוק קובעת שלושה מישורים להתמודדות עם תקריות זיהום ים בשמן: מוכנות – הכנת תכניות חירום, הצטיידות ותרגול. תגובה לתקרית – צמצום הנזקים בכלל והסביבתיים בפרט. שיקום – החזרת המצב לקדמותו ושיקום הסביבה החופית והימית שנפגעו. תכנית מוכנות ותגובה לתקרית תהיה טעונה אישור של המשרד להגנת הסביבה. התכניות יעודכנו אחת לחמש שנים. הטיפול הנדרש בתקרית כולל גם ניקוי הזיהום שנגרם והחזרת המצב לקדמותו.
כחלק מבניית מערך ההיערכות הלאומי, יצטייד המשרד להגנת הסביבה בשתי ספינות ללחימה בזיהום ים וספינת פיקוח, ותוקמנה שתי תחנות למניעת זיהום ים בחיפה ובאשקלון. בקרן מניעת זיהום מי-ים בשמן יובטח סכום זמין למימון פעולות שוטפות, לרבות ניקוי בגין אירועי זיהום ים בכלל וטיפול בתקריות. כדי להבטיח אפשרות שיפוי של בעלי תכניות שאינם הגורם המזהם ושטיפלו בתקרית וכתוצאה מכך נגרמו להם הוצאות בהפעלת תכניתם ,ינוהל חשבון נפרד בקרן שבו יופקדו בכל שנה לפחות 10% מהכנסותיה השוטפות של הקרן. חשבון זה ישמש אך ורק לשיפוי במקרים שבהם זהות המזהם אינה ידועה, או שאחריות המזהם הוגבלה, או שלא ניתן לגבות פיצוי מאת המזהם בשל חדלות פירעון.
סכום העיצומים הכספיים בגין הפרות החוק יהיה מדורג לפי שלוש דרגות חומרה וינוע בין 25,000 ש"ח ל- 50,000 ש"ח ליחיד ובין 200,000 ש"ח ל-400,000 ש"ח לתאגיד. גופים שבתחומם רצועת חוף או הפועלים בים (כולל מתקני חיפוש והפקת נפט וגז טבעי), יחויבו בהכנת תכניות היערכות להתמודדות עם תקריות זיהום ים בשמן. גוף שלא יהיה ערוך לתקרית ולא יפעל על פיה בעת אירוע חשוף לקנס של עד 452,000 ₪ או שנת מאסר למנהליו.