מטאו קונרטול, חברה עם היסטוריה של שלושים שנה בתחום האנרגיה מתחדשות עולה לישראל. כשם שסולאראדג' הביאה לישראל את בשורת האופטי מייזר, מטאו קונטרול, באמצעות השותפה הישראלית – לדיקו גרין אנרג'י – מביאה לישראל את בשורת הניטור האופטימאלי למערכות הפוטו ולטאיות.
מקסימום אנרגיה סולארית: ראיון עם מייסד מטאו קונטרול על ניטור אופטימאלי למערכות סולאריות
לקראת כנס פורטל תשתיות "מקסימום אנרגיה מתחדשת" בתאריך 15.03.2012, ראיינו את מרטין שניידר דירקטור חברת מטאו קונטרול ואנדריאס שטמברגר, מנהל הפעילות של מטאו קונטרול בישראל. שטמברגר יהיה מרצה אורח בכנס וירצה בנושא ניטור מערכות סולאריות.
מטאו קונרטול, חברה עם היסטוריה של שלושים שנה בתחום האנרגיה מתחדשות עולה לישראל. כשם שסולאראדג' הביאה לישראל את בשורת האופטי מייזר, מטאו קונטרול, באמצעות השותפה הישראלית – לדיקו גרין אנרג'י – מביאה לישראל את בשורת הניטור האופטימאלי למערכות הפוטו ולטאיות.
מרטין שניידר, דירקטור החברה מספר בראיון לתשתיות "מטאו קונטרול החלה לפתח ולשווק מערכות ניטור תפוקת PV בשנת 2000 כשהשוק נפתח והפך לתעשייה מסחרית. עם השנים פיתחנו שירותים נוספים בהתאם לצרכי השוק שגילינו תוך כדי פעילות ולכן אנחנו קוראים לעצמנו – ספק לכל שירותי האיכות של מערכות PV."
אחד השירותים החשובים שמספקת מטאו קונטרול ללקוח יזם הוא מוצר משולב שירות המסכם את ניתוח התפוקה הפוטנציאלית ממערכת שתותקן באתר מסויים. שניידר מסביר את אופי השירות כך: "אנחנו עובדים עם הלקוח בעזרת מוצר ה- yield analysis – שירות הנדסי הנדרש מהבנקים של היזם. חשיבות המוצר הן ליזם והן לבנקים הוא לדעת אם נתקין כאן מערכת PV, כמה תפוקה תהיה לנו. זהו כלי המספק הערכה הן ליזם והן לבנקים או לגופים הפיננסיים המגבים אותו לגבי כדאיות הפרויקט. הניתוח מבוסס על ניתוח נתונים של קרינה וטמפרטורה באתר על פני 15 שנה. לפי נתונים אלה אנחנו יכולים להעריך כמה אנרגיה תופק באתר מסוים והאם פרוייקט באופי המוצע אכן יהיה כדאי או לא, אנחנו מבצעים סימולציה של המערכת ותוצאות הבחינה מסכמת את כמות האנרגיה שהלקוח יכול לצפות לה."
החשיבות של הניטור, על פי שניידר, היא לשמור את המערכת בתפוקה אופטימאלית "ברגע שאיבדת אנרגיה היא אבודה לנצח. ללא ניטור אין אפשרות לבחון את איכות ויעילות המערכת." שניידר אומר שבמציאות רואים סוגיות של איבוד אנרגיה. "גם אם כולם יודעים שטכנולוגית הPV אמינה, עדיין יש השפעות סביבתיות. כמו חיות שפוגעות בכבלים, פגם קיים או מתגבר בממיר או בפיוז, צל מתגבר (עץ שמתפתח במהלך השנים) ומפגעים נוספים. אנחנו מעריכים שמערכות המכילות בתוכן מערכת ניטור מייצרות 4% אנרגיה יותר כיוון שהן פועלות טוב יותר ואין הפתעות."
ניתוח ביצועי מזג האוויר
כיום יש למטאו קונטרול שני מוצרים נוספים המבוססים על ניטור וניתוח קרינה וטמפרטורה. המוצר הראשון מוטמע ישירות במוצר הניטור. "ללקוח יש את האפשרות לראות את הטמפרטורה והקרינה הצפויה לעומת הרמות הקיימות ולפי זה לבחון אם עליו לייצר יותר אנרגיה או פחות." אומר שניידר.
מוצר נוסף הוא מוצר "הסולאר פרדיקשן" – מוצר ייחודי למטאו קונטרול בישראל החוזה את צפי האנרגיה הסולארית שתיוצר בכל יום או רגע נתון לאורך רשת ההולכה. מוצר זה מעניין בעיקר את חברות ההולכה "גופים אלה חייבים לדעת כמה אנרגיה תתקבל מחר או/ו בשלושה ימים הקרובים, וחברות אלה חייבות את המידע הזה במהירות על מנת לתכנן ולעמוד בכל רגע נתון את מטריצת האנרגיה." אומר שניידר. המוצר עצמו מבוסס על ניתוח הקרינה והטמפרטורה הצפויה בכל אתר ואתר בו קיימת מערכת מנוטרת המחוברת לספק התשתיות וההולכה. ערן השכל מלדיקו גרין, נציגת מטאו קונטרול בישראל אמר בראיון לתשתיות "הסולאר פרידקשין הוא מוצר חדש וקונספטואלי שיהיה זמין בשלבים המתקדמים יותר של השותפות."
ניטור אספקת אנרגיה מתחדשת בהספק 4.5 גיגה וואט
לפני שנה וחצי החליטה מטאו קונטרול החלטה אסטרטגית להפוך מספקית מוצרים לספקית שירותים. " גילינו שיש לנו פרטנרים שאינם מעוניינים לעשות את עבודת הניטור, ורצינו ללמוד על בשרנו את המוצר וללמוד כך כיצד לשפר אותו." אומר שניידר. כיום החברה מספקת שירות מלא הכולל ניטור, תחזוקה ותפעול באופן מלא למערכות בקיבולת של 200 מגה וואט ו-25 אלף מערכות ניטור מוטמעות במערכות שקיבולתן המצטברת עומדת על 4.5 גיגה וואט.
לאחרונה חתמה החברה על הסכם ניטור של 24 אתרים המספקים להמבורג 12 מגה וואט וכן את התפעול והתחזוקה. "באופן כללי אנחנו מרוצים מהפעילות שלנו עם ספקיות התשתית בהמבורג. אנחנו לוקחים את האחריות שהמערכות תפעלנה בצורה תקינה, וכמובן הטמעה של השירותים שלנו המבוססים על מערכות שאנחנו מספקים. מערכות הניטור שלנו במקרה הזה משרתות גם כמוצר וגם כשירות. השירות מגיע מהכיוון שלנו, להבדיל ממקרים אחרים שבהם אנחנו מספקים את המוצר בלבד והלקוח מבצע את הפעילות המעשית. אלמנט נוסף הוא היכולת שלנו לבחון על בשרנו את יעילות המערכות שלנו בעצמנו." אומר שניידר.
צפי פעילות בישראל
"כשבחנו את השוק הישראלי – הוא היה שוק של מערכות קטנות וביתיות של עד 15 קילו וואט והיו מעט מערכות מסחריות אבל לא הרבה יותר מ50 קילו וואט. כבר ב-2012 יווצר שוק למערכות בינוניות ושירותים למערכות אלה חשובות. אנחנו חושבים שיחסי הגודל ישתנו לכיוון של מערכות גדולות." אומר שניידר. להערכתו שליש מהשוק יהיה בנוי ממערכות PV בינוניות וגדולות. "טכנולוגית ה- PV תהווה בסיס אנרגטי בעתיד הנראה לעין. אם נשענים על מערכות אלה, חייבים מערכות הגדולות מ-1 מגה ושם אנחנו מאמינים שיש לנו כמטאו קונטרול מה לתרום." אומר שניידר אך מבהיר שלא רק מבנה השוק היה מניע להיכנס לשוק הישראלי.
"עבורנו, לדיקו היא שותף מושלם בגלל ההיסטוריה שלה. יש ללדיקו ניסיון ארוך עם בוש וחברות בינלאומיות רבות. הקריטריון שלנו היא הניסיון והיכולת לספק תמיכה והבנה של מערכות מאוד טכניות. אי אפשר לספק מוצר טכני ללא הסבר והבנה מעמיקה במוצר. לדיקו מסוגלת לתת מענה של תמיכה טכנית. איננו מעוניינים רק בספק המבצע מכירות." מחמיא שניידר לשותפתו הישראלית. "כמובן שהמחויבות לפעול בתחום הסולארי ולא רק לכמה חודשים, היווה פקטור נוסף. פעילות בתחום הסולארי היא אסטרטגיה ארוכת טווח. בעלי מערכות PV זקוקים לתמיכה של 20 שנה ויותר. לכן אנחנו חושבים שהחיבור ללדיקו תייצר זוגיות מצויינת."