איך עושים רוח?
אתגרים, חסמים ופתרונות אפשריים בדרך ליישום משמעותי של אנרגיית רוח בישראל
פורום אילת אילות למדיניות אנרגיה מתחדשת: דיוני סדנת "האתגרים והחסמים של אנרגיית רוח בישראל"
משתתפי סדנת "האתגרים והחסמים של אנרגיית רוח בישראל" – צילום: גונן גלין
איך עושים רוח?
אתגרים, חסמים ופתרונות אפשריים בדרך ליישום משמעותי של אנרגיית רוח בישראל
מאת: יואב מימרן וחנן לוי
מתחילת שנות השמונים חל גידול מואץ בהתקנת חוות טורבינות רוח בעולם. משנת 1996 לשנת 2012 עלה סך היקף הטורבינות המותקן מ- GW 6.1 ל- GW 200 . שוק אנרגיית הרוח בעולם הבשיל, והוא שני רק לאנרגיה ההידרואלקטרית הותיקה. בישראל, לעומת זאת, שוק אנרגיית הרוח עודו בחיתוליו. הערכה שמרנית של פוטנציאל הרוח בו עומד על MW 800 , המהווים מעל ל- 5% מצריכת החשמל בישראל, אך למרות רצון טוב מצד הרשויות ויזמים פרטיים, שוק הרוח אינו מצליח לפרוש כנפיים. כיום פעילה חוות רוח בודדת, בת 20 שנה, המספקת MW 6 בלבד…
צוות הטרוגני מהסקטור הציבורי והפרטי, הכולל מומחים עתירי ניסיון לצד יזמים צעירים, התכנס לדון באתגרים למימוש פוטנציאל אנרגיית הרוח בישראל ובדרכים להתמודד איתם. ברקע לדיון עמדו היעדים שהוגדרו בחוק על ידי הממשלה: MW 250 עד שנת 2014 , ו- MW 800 עד 2020 . בשלב הראשון מיפו המשתתפים את החסמים בשוק בארבעה צירים שונים: חשמל, תכנון, מקרקעין ומימון. בשלב השני פותחו פתרונות אפשריים לחסמים אלו.
בתום התהליך גיבשו המשתתפים מספר מסקנות והמלצות: יש להגדיר מתווה מיידי למדידות רוח כדי לאפשר הקמה של תרני מדידה להערכה מדויקת של פוטנציאל הרוח. יש לנתק את תהליך המדידה מאישור התמ”א להקמת חוות רוח. יש לקדם את התמ”א במהירות האפשרית כך שיזמים יוכלו לקדם פרויקטים להפקת אנרגיית רוח.
המשתתפים ברכו על הכרזתו של מר רפי רייש ממנהל התכנון כי עד אפריל יוגש למועצה הארצית לתכנון ובניה מתווה לתמ”א ייעודית לטורבינות רוח. המשתתפים הדגישו את חשיבות הגמישות מצד התמ”א לגבי הקמת טורבינות רוח בשטחים פתוחים ערכיים, וציינו כי יש לקחת בחשבון התפתחויות טכנולוגיות עתידיות, בעיקר לגבי גובה הטורבינות. בנוסף הודגשו חשיבות התיאום בין הרשויות האמונות על הנושא, ותפקידו של משרד האנרגיה והמים בהובלת תהליך הידברות אקטיבי מול משרד הבטחון לגבי קידום מיזמים בתחום. לגבי נושא התשתית הודגשה חשיבותה של השקעה באופטימיזציה של רשתות החלוקה וההולכה באזורי הרוח. בנוסף, המליצו המשתתפים להאריך לפחות בשנה את התמרוץ המיוחד לחוות רוח, שכן קצב קידום הפרויטים בתחום אינו מאפשר עמידה בלוחות הזמנים. לסיכום, ניתן לומר כי הדיון הפיח רוח רעננה בתחום אנרגיית הרוח בישראל.
שם הסדנה: כיצד ניתן להתגבר על האתגרים והחסמים בדרך ליישום משמעותי של אנרגיית רוח בישראל
מוביל תוכן: איתן פרנס – מנכ”ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל