צמר הסלעים וצמר הזכוכית הם שני המוצרים שנמצאים כעת במרכזו של מאבק רווי יצרים בין משרד התמ"ת, משרד האוצר ומשרד הגנת הסביבה, ובין אחד היבואנים הגדולים במשק אל מול אחד היצואנים הגדולים במשק
בלעדי: המאבק רווי היצרים על צמר הזכוכית והסלעים מפלג את משרדי הממשלה
צמר הסלעים וצמר הזכוכית הם מוצרים חיוניים לענף הבנייה הירוקה הנמצאים כעת במרכזו של מאבק רווי יצרים בין משרד התמ"ת, משרד האוצר ומשרד הגנת הסביבה, ובין אחד היבואנים הגדולים במשק מול אחד היצואנים הגדולים במשק.
ב-2008 קנתה ש. כהן, חברה המתמחה בתחום חומרי הבניה – בעיקר ברזל וגבס, מפעל לייצור צמר זכוכית וצמר סלעים. אלא שבשוק הזה שולטת קבוצת יבואנים המייבאים את מוצריהם בין היתר מטורקיה ובראשם גולמט – חברה המתמחה בייבוא מוצרי בניה. על פי ש. כהן, המפעל בקריית גת המעסיק קרוב לשבעים עובדים מפסיד ולטענת החברה היא לא תשקיע יותר והמפעל ייסגר אם לא יוטל היטל ההגנה. אולם גולמט טוענת שמחזור הכנסות של ש. כהן עומד על מעל מיליארד שקלים, מתוכם 15 מיליון ₪ הכנסות מהמפעל בק. גת. רומי גלעד, מנכ"ל גולמט טוען בנוסף כי מוצריו יקרים מהמוצרים שש. כהן מייצרת ומתנגד בתוקף לרעיון שגולמט וחברת IZOCAM אותה היא מייצגת מבצעת "הצפה" של השוק.
המאבק העיסקי על פלח שוק צמרי הזכוכית והסלעים הגיע בינואר לפתחה של הממשלה. ב-4.12.2011 הגיש ראובן פסח הממונה על היטלי סחר במשרד התמ"ת את ממצאי הבירור שביצע במשך קרוב לשנה. הדו"ח ממליץ על היטלי הגנה של 100% על ייבוא צמר הזכוכית וצמר הסלעים, אולם משרד התמ"ת קבע בסופו של יום המלצה של 29% עבור צמר הזכוכית ו50% עבוד צמר הסלעים.
האוצר והסביבה נגד התמ"ת והממונה על היטלי הסחר
משרד האוצר קבע בתאריך 25.01.2012 שלא לקבל את המלצות הממונה על היטלי הסחר. תגובת האוצר קובעת בין היתר כי הטלת ההיטל תהווה מחסום עתידי בפני יצואנים ישראלים המעוניינים לייצא לחו"ל, אולם אין זה הסייג היחיד. משרד האוצר מזהיר מפני הגנה על יצרן אחד תביא ליצירת מונופול ולעליית מחירים. בנוסף טוען המשרד כי הנתונים שהובאו לפניו אינם מבוססים או משכנעים.
התמ"ת פרסם את המלצתו יום אחרי פרסום האוצר וגולמט רואים בכך סוף פסוק. ש. כהן מצידם רואים בכך תהליך הדיינות שמתנהל בין האוצר לתמ"ת. רומי גולעד, מנכ"ל גולמט מגיב על טענות ש. כהן בחריפות. "החוק קובע כך – לאחר ששר התמ"ת החליט להטיל את היטל הוא עובר לשר האוצר לחתימה למשך פרק זמן של 15 יום. אם שר האוצר מחליט לחתום או לא להגיב, ההמלצה עוברת לאישור תוך שבועיים בועדת כספים של הכנסת, אם שר האוצר מבטל את ההיטל הסיפור נגמר." ש. כהן טוענים בתגובה שמשרד האוצר מתנגד באופן אידאולוגי להטלת היטלים. לטענת ש. כהן, משרד התמ"ת ערך דיונים עם נציגי השגרירות הטורקית, וכן עם נציגים של האיחוד האירופאי על מנת לבחון את השלכות היטל ההגנה לכשיוטל.
אלא שמשרד האוצר אינו היחיד שמתנגד להטלת היטל ההגנה. המשרד להגנת הסביבה פרסם מסמך עמדה ובו ציין כי אינו לוקח בחשבון את עלויות מקומות העבודה והתוצרת המקומית אלא מעוניין אך ורק בהשפעות הסביבתיות. לשיטת המשרד להגנת הסביבה המפעל בקריית גת אינו עומד בתקן ירוק (שאינו קיים בישראל ומתוקף תפקידו של המשרד להתקין), ואף אינו עומד בקריטריונים של תווים ירוקים אירופאים מקבילים. כך שבמאבק על צמר הסלעים וצמר הזכוכית למעשה עומדות עמדת התמ"ת והממונה על היטלי הסחר ביחד עם ש. כהן מול האוצר והמשרד להגנת הסביבה.
ניגודי עניינים או השמצה חסרת בסיס?
על כך גולעד טוען במכתבו "משרד התמ"ת מתאבד מול האוצר על ההיטל, הוא מסכן העברת כספים למשרדו, מסתכן בהבעת עמדה נוגדת את מדיניות הממשלה ובעיקר מסתכן מפני תביעה מהיבואנים על מסקנות החקירה הלקויות עד מאוד – למה?"
גולעד גם יוצא להתקפה על הקשר בין משרד התמ"ת וש. כהן. " ש. כהן עושה שימוש בשירותי פרסום ויחסי ציבור של מר רונן משה, מחברת הפרסום "Together". על פי המידע שברשותי חברת Together הוקמה בשיתוף ראובן אדלר ואייל חומסקי (מקבוצת אדלר חומסקי), והיא חברת בת בקבוצת אדלר-חומסקי. עוד יצוין, כי מר רונן משה, למיטב ידיעתנו, היה בעברו יועץ תקשורת באותה חברת GCS המעניקה מזה מספר שנים יחסי ציבור למשרד התמ"ת, דובר משרד התמ"ת לשעבר ודובר התאחדות התעשיינים לשעבר. שימוש של המתלונן ומשרד התמ"ת באותו משרד פרסום מקים חשש לניגוד עניינים בפעילות משרד התמ"ת, בעת הכרעתו האם יש להטיל היטל. רונן משה בעצמו מתרברב בזה שהוא זה שסגר עם שמחון את ההיטל והוא זה שיעץ לו בנושא בניגוד עניינים גמור."
רונן משה בתגובה לדברים "בעבר המשרד אכן נתן שירותי ייעוץ להתאחדות התעשיינים תמורת חשבוניות. "לגבי הטענות אודות עבודתו במשרד GCS, אומר משה " ב-2003 עבדתי במשך 4 חודשים בGCS, והיום אני מתחרה בהם. לא עבדתי בתמ"ת ולי אין קשר לשר התמ"ת. לי אין יכולת לדבר עם שר התמ"ת. לש. כהן משרד לובינג של בועז לדאי, הנקרא אימפקט, ואני לא מטפל בעולם הזה. מי שמבין בפוליטיקה מבין שאין קשר ביני ובין שלום שמחון. זוהי השמצה חסרת קשר למציאות."
אולם הטענה המעניינת ביותר של גולעד מתייחסת אף היא לקשר שבין משרד התמ"ת וש. כהן. לטענת גולעד " ש.כהן עתרו לביה"מש בטענה כי הממונה "הבטיח" להם עפ"י הצהרתם שיטיל היטל זמני על היבוא ולבסוף זה לא בוצע, ההבטחה ניתנה בחודש יוני 11, באותו זמן הממונה כלל לא סיים את חקירתו ולא קיבל עוד את כל החומר מהיבואנים. התמ"ת טען בביה"ש כי כלל לא הבטיח דבר כזה".
אכן, על פי עתירת ש. כהן לבית המשפט המחוזי בירושלים להטיל ערובה זמנית עד להכרעה סופית בבקשה להטיל אמצעי הגנה. בסעיף 31 מציינת ש. כהן "בדיון שהתקיים בתאריך 26.6.2011 בין הממונה ואנשי צוותו, ונציגי הלשכה המשפטית במשרד התמ"ת ונציגי העותרת (ש. כהן)… מסר הממונה כי הוא צופה שהוא יפרסם את ממצאי הבדיקה בתוך כחודש, במסגרתם יכלול גם החלטה להטלת ערובה זמנית" (ההדגשה במקור). בסעיף 32 של אותו מסמך כותבת ש. כהן בפנייתה לבית המשפט "גם בשיחות שהתנהלו לאחר מכן בין הממונה לבין בא כוח העותרת, חזר הממונה וציין כי הוא יטיל ערובה זמנית במקביל לפרסום הממצאים והמסקנות הסופיות שלו." מש. כהן נמסר כי "באם כל האפשרויות האחרות תמוצנה, לא יהיה מנוס מפנייה לערכאות משפטיות"
הזיגזג של התאחדות התעשיינים
אל תוך הקלחת הזו נכנסה התאחדות התעשיינים בכמה וכמה הזדמנויות. בראשית, התנגדה התאחדות להיטל ההגנה עד שתעשיית הדלתות חסינות האש הוחרגו מההיטל. הסיבה לכך נעוצה בחוסר תאימות בין מרכיבי הצמר של ש. כהן לעומת הצמר המיובא ותהליך ההתאמה והאישורים ארוך.
אולם לאחר ההחרגה והוספת הישבון ליצואנים, ב-30.1.2012 העביר אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים מכתב תמיכה בהיטלים לדורון כהן, מנכ"ל משרד האוצר ובו מביע פליאה על החלטת האוצר לאור המלצת התמ"ת וכן העובדה שדבר ההתאחדות לא נשמע במהלך הדיונים באוצר. " מכובדי, חוק היטלי הסחר הינו בעל חשיבות רבה להגנה על תעשייה מקומית מפני מתקפות מסוגים שונים וממשלת ישראל )משרד התמ"ת( עושה בו שימוש מוגבל וזהיר ביותר לעומת מדינות אחרות ובהן הליברליות ביותר (לפחות ברמת ההצהרות). עלינו להגן על התעשייה הישראלית במקום בו היא זקוקה להגנה וכך נוכל לקיים משק חזק ויציב ולוודא כי התעשייה תמשיך להיות המעסיק הישיר גדול במשק (יש לזכור כי התעשייה יוצרת גם מקומות תעסוקה לא ישירים ביחס של 1:5)."
"אודה לך באם תוכל להוביל בחינה מחודשת של התהליך על מנת ששר האוצר יוכל לקבל החלטה כאשר כל הנתונים (ההדגשה במקור) לנגד עיניו." מסכם חייק את מכתבו.
גולעד במכתבו מזכיר כי "הגוף היחיד שתמך בהיטל היה התאחדות התעשיינים (הבת של ש.כהן בעלת תפקיד בכיר בהתאחדות), לאחר איומים בפיטורים של יו"ר ומנכ"ל ההתאחדות מצד תעשיינים אחרים (בעיקר יצרני הדלתות רב בריח ושריונית חסם) שיפגעו מההיטל משכה ההתאחדות את תמיכתה בהיטל."
כעת נמצא הנושא בין כמה ערכאות. ראשית, ישנה את התביעה של ש. כהן לבית המשפט המחוזי בירושלים בו היא מקווה כי בית המשפט יורה על הטלת ערובה זמנית. גולמט לעומת זאת שלחה מכתב למבקר המדינה ובו היא טוענת לניגוד עניינים בהחלטת התמ"ת.
תגובות
מהתאחדות התעשיינים סירבו להגיב לדברים.
טרם התקבלה תגובת משרד התמ"ת.