סין הודיעה לאחרונה על השקת תחנת סוללות האגירה המסחרית לאנרגיה ממקורות מתחדשים הראשונה הגדולה בעולם נכון להיום. הפרויקט המדובר הוא מיזם משותף של יצרנית הסוללות הגדולה בסין – BYD ותאגיד רשת ההולכה הלאומית של סין (SGCC) ממוקם בזאנגבאי, בלב מחוז הבאי.
סין מפעילה את מתקן אחסון האנרגיה הגדול בעולם
סין הודיעה לאחרונה על השקת תחנת סוללות האגירה המסחרית לאנרגיה ממקורות מתחדשים הראשונה הגדולה בעולם נכון להיום. הפרויקט המדובר הוא מיזם משותף של יצרנית הסוללות הגדולה בסין – BYD ותאגיד רשת ההולכה הלאומית של סין (SGCC) ממוקם בזאנגבאי, בלב מחוז הבאי.
הפרויקט משלב מתקן ייצור בקיבולת של 140 מגה וואט ממקורות מתחדשים (שילוב של חוות רוח ומתקנים סולאריים), ומערכת חכמה להולכה ושימור אנרגיה בקיבולת של 36 מגה ווט שעה. זוהי הפעם הראשונה שמתקן ייצור חשמל בקיבולת כזו משולב עם מערכת אגירת אנרגיה.
לסין יש צורך דחוף בפתרונות לייצוב רשת ההולכה ולאפשר הולכה רצופה וחלקה של חשמל ממקורות מתחדשים לרשת ההולכה הלאומית. חברת ההולכה הלאומית – מערכת הגריד הלאומית של סין (חברת התשתיות הגדולה בעולם) משקיעה סכומים ראויים לציון בשדרוג רשת ההולכה בכדי להתמודד עם תשתיות האנרגיה השלובות של המדינה (פחם, גז, אנרגיה גרעינית, אנרגיה סולארית ואנרגית רוח).
סך עלות הפרויקט טרם פורסמה, אולם שלב ההשקעה שכלל טורבינות רוח בקיבולת 100 מגה ווט, מתקנים סולאריים בקיבולת של 40 מגה ווט וסוללה בקיבולת של 36 מגה ווט שעה שווים קרוב ל-500 מיליון דולאר אמריקאי, כך אומר קסיו בינגלין, משנה דירקטור למנהל האנרגיה הלאומי של סין. אמנם קשה להעריך את החזר ההשקעה (ROI) בשלב זה, ביג'ינג מאמינה שהפרויקט כידאי, בעודה נאבקת בתלות היתר של משק האנרגיה הסיני בתחנות כוח פחמיות.
שוק המצברים כחלופה
BYD (בילד יורד רימז), החלה את דרכה כחברה סינית לייצור מצברים רכבים בעיר המתפתחת שינזן, עד שהעבירה את המיקוד למכוניות ידידותיות לסביבה ומכוניות חשמליות. החברה הונפקה בבורסה של הונג קונג, וזכתה לחמש עשרה דקות של תהילה כשוורן באפט קנה 10% מהחברה והיא הפכה למרכז מחקר מרכזי לטכנולוגיות מצברים ואגירת אנרגיה (אבן הנגף העיקרית לחדירת מכוניות חשמליות לסין) החברה הפכה מאז הנפקתה לחברה חדשנית ויצרנית של סוללות נטענות למכוניות, אופניים חשמליות וטלפונים ניידים. BYD מייצרת גם פאנלים סולאריים בקיבולת של קרוב לגיגה וואט לשנה.
BYD חיפשה זמן רב לפזול החוצה מתחום הרכב. תוצאות הרבעון הרביעי של 2010 הראו ירידה של 94% בדרישה לרכבים חשמליים מה שסימן את 2011 כשנה נוספת בו השוק דורך במקום. שימושים אחרים לטכנולוגית הסוללות של BYD כגון מערכות אגירת אנרגיה הפכו לקריטיות להמשך התפתחות הארגון.
עלות מול תועלת
חישובי עלות תועלת הן אתגר גדול בבניית מערכות אחסון אנרגיה מסחריות כגון זו שבזאנגבאי. הי לונג, סגן נשיא BYD טוען שמערכת שימור האנרגיה של BYD משפרת את יעילות מתקן ייצור האנרגיה מקורות מתחדשים בתוך מערכת הסמארט גריד ב5-10%. דובר תאגיד רשת החלוקה הלאומית של סין ציין בפני עיתונאים סינים שBYD נבחרה כשותפה לפרויקט בזכות תוחלת חיי הפעילות של מצבריה – BYD טוענת שתוחלת חיי מוצריה היא מעל 20 שנה.
ישנן עדיין שאלות רבות בנוגע ליחסי עלות-תועלת של מערכות אחסון אנרגיה כדוגמת הפרויקט בזאנבאי בטווח הארוך. תגובת קסיו בינגלין לשאלת העלות-תועלת יגביר את מחויבותה של סין להקים רשת חלוקה חכמה, בשילוב השקעה אדירה באנרגיות חלופיות שתתדלקנה את הרשת. סין הקציבה 364 מיליארד דולאר אמריקאי להשקעה בתשתיות הולכת החשמל שלה עד 2015. עד עתה, היא עדיין עומדת ביעדיה (9.5% אנרגיה ממקורות מתחדשים עד 2015), למרות קשיים של השנה האחרונה בתחום ייצור אנרגיה גרעיניות באסיה שאחרי אסון פוקושימה. אך קסיו מתריע על כך שמרבית ההשקעה הסינית באנרגיות מתחדשות כגון רוח וסולאר תבוזבז אם תשתיות סמארט גריד ומערכות אחסון אנרגיה לא תוטמענה במקביל.