על אף העתירה לבג"צ של האגודה לצדק חלוקתי, החליטה היום מועצת מקרקעי ישראל לאשר את הצעת מינהל מקרקעי ישראל להסדרת מיזמים סולאריים תוך קביעת הוראות מעבר למיזמים בשלבים מתקדמים.
אושרו הוראות המעבר של מינהל מקרקעי ישראל להקמת מתקנים סולאריים
על אף העתירה לבג"צ של האגודה לצדק חלוקתי, החליטה היום מועצת מקרקעי ישראל לאשר את הצעת מינהל מקרקעי ישראל להסדרת מיזמים סולאריים תוך קביעת הוראות מעבר למיזמים בשלבים מתקדמים. ההצעה המקורית שונתה מעט בכמה סעיפים, אך התקבלה ברובה. המינהל החליט במסגרת הוראת המעבר לאשר החכרת משנה של שטחי הישוב ליזם, לעומת ההנחייה הקבועה המתירה החכרה בתנאי שהישוב שותף ב-26% מהמיזם "כך שהמיזם יהווה מקור תעסוקה עבורו. ישובים להם חוזים למטעים לא יוכלו להשתתף במיזמים סולאריים" כדברי ההנחיה הקבועה.
הגודל המקסימאלי משטח הישוב שיותר להקים בו מתקן סולארי הוא עד 250 דונם. אולם בפרויקט משותף של מספר ישובים יותר שימוש של עד 500 דונם ליישוב המוביל, ולא יותר משני שלישים משטח המיזם (הקטן מביניהם), בחבל אילות יתאפשר עד 800 דונם. בנושא הנחות האיזור, אמנם ההנחייה הקבועה קובעת כי לא תהיה הנחת איזור, אולם הוראת המעבר מתירה הנחת איזור ליזמים שהגישו בקשה מלאה למינהל ולהם תכנית מאושרת.
בתחום הזקיפה לתעסוקה מגדירה הוראת המעבר כי – 10% מהמיזם או מהשטח המותר לתעסוקה, לפי הנמוך ביניהם, יחושבו כשטחי תעסוקה במסגרת השטחים שמוקצים לישוב", להבדיל מההנחייה הקבועה שקובעת כי 10% משטח הפרויקט יחושבו במסגרת שטחי התעסוקה המוקצים לישוב. תנאי הסף לזכאות להוראות מעבר: יזם אשר הועדה המחוזית החליטה על הפקדת תוכניתו או החליטה על הפקדה בתנאים עד ליום 1.9.2012 – (היום הקובע), והסכם עם ישוב חקלאי.
תנאים נוספים: ישוב המקים פרויקט אנרגיה ידרש להפסיק את החוזה לקרקע זמנית במידה ויש לו כזאת, בשטח כפול משטח הפרויקט. בפרויקטים ששטחם עד 125 דונם (ובעוטף עזה עד 250) – אין צורך בויתור. לגבי פרויקטים משותפים – הישוב המוביל ידרש להשיב קרקע בהיקף דונמים זהה לגודל הפרויקט. בתום תקופת החוזה והשימוש, השטח יושב לשימוש החקלאי ולא תותר בו פעילות לתעסוקה למעט אם הותרה/אושרה לפי החלטה 1226 (949).