ל אף ש-2011 הייתה שנה מלאת אירועים, דירוג עשרת יצרניות התאים והפס הדק לשנת 2011 של NPD Solarbuzz, חווה רק כמה שינויים מהדירוג הקודם. יצרניות סיניות וטיוואניות שמרו על בולטותן ונמצאות בשמונה מעשרת המקומות
מגזין סולארבאז מדרג את עשרת יצרניות התאים הסולאריים לשנת 2011
על אף ש-2011 הייתה שנה מלאת אירועים, דירוג עשרת יצרניות התאים הסולאריים והפס הדק לשנת 2011 של NPD Solarbuzz, השתנה אך מעט מהדירוג הקודם. היצרניות הסיניות והטיוואניות שמרו על מקומן ונמצאות בשמונה מתוך עשרת המקומות המובילים. אך את המקום הראשון קיבלה דווקא פירסט סולאר, יצרנית הפס הדק היחידה ברשימה. המחקר החדש שהתפרסם במגזין האחרון ל-2011 של NPD Solarbuzz, גילה שעשרת יצרניות התאים הגדולות מחזיקות 40% מהייצור העולמי, ירידה של 4% מסך האחזקות בשנה שעברה.
ירידה זו מנוגדת למגמת השוק הכללית ולסיום פעילותן של יותר ויותר יצרניות לא תחרותיות, אך מעידה על כמות היצרניות שקיוו להתברג בשוק זה במהלך 2011. מעל 350 יצרניות תאים סולאריים (כולל יצרניות תאי פס דק) החלו את השנה עם יעדי ייצור שנעו בין כמה עשרות מגה וווטים ועד ל-2 גיגה וואט. למרות שכמה יצרניות תאים שנותרו מחוץ לרשימה כמעט והגיעו ליעדיהן השאפתניים, פעילותן המשותפת האגרסיבית (עליה של 33% בייצור) היוותה את הזרז לאספקת היתר והצפת השוק ב-2011.
השפעת השימוש בקבלני משנה כדי לענות על הביקוש הגדול
עד לאחרונה, יצרניות התאים הסולאריים נהנו למנף את היותן בעשיריה הפותחת במסעות הפרסום שלהן. אולם בשל ירידת המחירים, היצרניות שמות דגש גדול יותר על ניהול משאבים עלויות ותמחור. כלומר, הדירוג המבוסס על ייצור העצמי בקווי הייצור של החברה (inhouse) הוא בעל השפעה פתוחה במבנה העלויות, המתקבל על ידי סך הייצור הפנימי וייצור בעזרת מיקור חוץ. אולם, מהלך עיבוד הנתונים של יצרניות פנימיות (כולל יצרניות פס דק) עדיין מספק אינדיקטורים שבעזרתם ניתן להבין את כיווני הזרם המרכזי בתעשיית ייצור ה-PV בשנת 2012.
ראשית, על אף שישנה הצטמקות נראית לעין בתעשיית הייצור ביפן, אירופה וארה"ב במהלך 2011, כנראה שהשנה הקרובה תהיה לא פחות מאתגרת עבור היצרניות במדינות אלו, בעוד היצרניות הסיניות והטיוואניות תמשכנה למנף את יתרון עלויות התפעול שלהן.
ייצור בקבלנות היה בין הפיצ'רים הבולטים ב-2011 אצל חברות לכל אורך שרשרת אספקת הפאנלים הקריסטליים (לא כולל פס דק). סביבת השוק של עודפי היצע אפשרה ליצרניות בעלות אינטגרציה אנכית (מוצרי החברה מיוצרים כך שיתאימו רק למוצרי החברה האחרים) מהעשיריה הפותחת גמישות יחסית לייצר את הרכיבים בייצור פנימי או לחכור קבלניות משנה זולות יותר כדי לייצר עבורן תאים שנמכרו במיתוג החברה. אמנם לכל אחת מחברות העשירייה הפותחת היה את כושר הייצור לספק את הדרישה לתאים סולאריים, אולם רבות ניצלו את תנאי השוק וייצורו בסביבות 30% ממוצריהם במיקור חוץ זול יותר.
יצרנית הסרט הדק פירסט סולאר זוכה במקום הראשון
העובדה שפירסט סולאר (First Solar) היא המובילה בדירוג והיחידה מתחום הפס הדק שמובילה רשימה של יצרניות תאים סיליקוניים אינה מפתיעה. פירסט סולר מחזיקה 34% מנתח השוק של התאים הסולאריים על מנת לספק את צרכי השוק וצרכי הפרוייקטים הסולאריים שלה, והפכה ליצרנית תאים ומתקינה – מודל שמעטים הצליחו לחקות. האתגר ליצרניות הפס הדק הוא עדיין התחרות עם יצרניות הפאנלים הסיליקוניים הזולים והתחרותיים יותר.
דרישה גבוהה לתאים איכותיים נרשמה מיצרניות פאנלים בסין, יפן, אירופה וארה"ב אשר שמרו את החברות מותק (Motech), ג'ינטק (Gintech) וניאו סולאר פאור ברשימת העשרת המובילות. חברות תאים סולאריים המיוצרים בטייוון משמרות יותר ויותר מותגים מובילים שהצליחו לחבר בין איכות (יעילות גבוהה והספק ייצור גבוה) עם מחיר נמוך. יחד, חמשת יצרניות התאים הטייווניות ייצרו יותר מ-3.6 גיגה וואט במהלך 2011, כשרוב המלאים נמכרו עד סוף השנה.
אירוע וחקירת ה"השלכה" (dumping) בו הציפו היצרניות הסיניות את השוק בארה"ב, אותו מובילה סולארוורלד, ייצרה אווירת אי בהירות ובלבול סביב מקור יצור התאים. תכניות ארוכות טווח של יצרניות תאים סיניות רבות עבור השוק האמריקאי מבוססות על ייצור תאים טייווני. תהליך זה צפוי להאיץ בטווח הקצר את הגידול בנתח השוק של יצרניות התאים הטייווניות.
כותרת נוספת של הדירוג היא טרינה סולאר. בתקופה של מעבר משקיעים להשקעות סולידיות ובטוחות, הצלחתה של טרינה להפוך מיצרנית מודולים ליצרניות תאים ומודולים מובילה היא תוצאה של מיקוד החברה במבנה מחירים, תוך התעלמות מהפיתוי להציג קונספטים של תאים בעלי סיכון לייצור, טרינה הצליחה להתברג כיצרנית של תאים סטנדרטיים איכותיים בעלות נמוכה.
התחזית ל-2012 ליצור תאים פנימי היא שהמגמות של 2011 יתרחבו, כשיתכן ו-LDK סולאר תצטרף ליצרניות המובילות. אולם, באין מחסור בספקי מיקור החוץ לחברות שלא נכנסו לעשירייה הפותחת, לרבים עדיין ישנן שאיפות לזכות בנתח שוק בין החברות המובילות את הרשימה. בסופו של תהליך, יתקבל שילוב של מוצר איכותי בעלות ייצור נמוכה בשילוב גישה לשווקי קצה. שווקים אלה יגדירו מי תצטרף לרשימת המובילות ל-2012, שנה נוספת שבה צפוי שסובסידיות ממשלתיות יגדירו את צמיחת השוק.