התפתחות תחום ההתייעלות האנרגטית בעולם החלה עם פרוץ משבר האנרגיה בסוף שנות השבעים, כאשר יזמים ומהנדסים פיתחו דרכים להתמודד עם עלויות האנרגיה ההולכות ומתעצמות.
התייעלות אנרגטית – פרק א': סקירה ושיטות למדידת החיסכון
מאת: רו"ח עופר מנוסביץ
התפתחות תחום ההתייעלות האנרגטית בעולם החלה עם פרוץ משבר האנרגיה בסוף שנות השבעים, כאשר יזמים ומהנדסים פיתחו דרכים להתמודד עם עלויות האנרגיה ההולכות ומתעצמות. אחת החברות הראשונות בתחום, Time Energy ממדינת טקסס שבארה"ב ייצרה גלאי תאורה שגורמים לכיבוי אוטומטי של אורות החשמל. על פניו נשמע מבטיח! אולם החברה לא הצליחה למכור את המוצר שכן הלקוחות לא האמינו שהמוצרים אכן גורמים לחיסכון באנרגיה. על מנת לפתור זאת החברה הציעה להתקין את המוצר אצל הלקוח ולבקש כתמורה אחוז מהחיסכון לאורך זמן. בעצם המודל שיצרה החברה הניעה את גלגלי תעשיית ההתייעלות האנרגטית דבר שמאפשר את החיבור בין לקוח – טכנולוגיה – חיסכון באנרגיה – מימון.
חיבור זה היווה את הבסיס ליצירת מודל ה- (ESCO (Energy Service Company, חברה הנותנת שירותים ופיתרונות בתחום ההתייעלות האנרגטית, ניהול ושימור אנרגיה וחלוקת חשמל. מאז שנות השבעים תעשייה זו התפתחה לסדרי גודל של עשרות מיליארדי דולרים ואף בתאוצה הולכת וגוברת עם המודעות לסביבה והנזקים הנגרמים מייצור אנרגיה וכן הודות לממשל אובמה ותוכניתו הכלכלית. בסדרה זו נסקור את המרכיבים השונים המניעים תעשייה זו.
כאמור החיבור הוא בין הלקוח, איתור הלקוח וצרכיו בתחומי ההתייעלות השונים, בקרת מזגנים ותאורה, חימום מים, קיטור, מיזוג אויר ועוד. פרוייקט התייעלות אנרגטית כולל מספר שלבים: איתור הטכנולוגיה המתאימה וביצוע בדיקה טכנו-כלכלית הלוקחת בחשבון את היקף הפרויקט המדידה, עלויות והחזר ההשקעה. חוזה עם הלקוח והטמעת הטכנולוגיה. תהליך הנקרא: (ECM (Energy Conservation Methods מדידת החיסכון באנרגיה בפועל והתחשבנות מול הלקוח. תהליך הנקרא: (M&V (Measurement & Verification ומימון הפרויקט מול הלקוח, משקיעים, בנקים וגופים פיננסיים.
שיטות שונות למדידת החיסכון בפועל וההתחשבנות עם הלקוח
לאחר הטמעת הטכנולוגיה יש לבצע את מדידת החיסכון הנובעת מהפרויקט. כפי שניתן לתאר מדידת החיסכון וההתחשבנות עם הלקוח יכולה להיות מורכבת ומסובכת. לפיכך פותח מנגנון מדידה בינלאומי: IPMVP – International Performance Measurement and Verification . מנגנון זה מקובל ונעשה בו שימוש במרבית מדינות העולם ובכך הביא שקיפות ומהימנות ליחסים בין הלקוח, המטמיע והגוף המממן.
עד כאן לפרק זה, בפרקים הבאים נדון במודלים הכלכליים והחוזיים בפרויקטים בהתייעלות אנרגטית, אתגרים וחשיפות בעסקאות מימון בהתייעלות אנרגטית, בחירת ESCO והמצב בישראל.
הכותב הוא רו"ח (ישראל וארה"ב), מנכ"ל מנוסביץ – ניהול כספים וחשבות