חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז) החלה היום בהזרמת גז טבעי למתקן הפחתת הלחץ (PRMS) שבתחנת הכוח בחיפה. המתקן יוכל לספק 230,000 מ"ק גז טבעי בשעה, לצורך ייצור חשמל בהספק של כ – 1,300 MW.
נתג"ז החלה בהזרמה של גז טבעי לתחנת הכוח של חברת החשמל בחיפה
חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז) החלה היום בהזרמת גז טבעי למתקן הפחתת הלחץ (PRMS) שבתחנת הכוח בחיפה. המתקן יוכל לספק 230,000 מ"ק גז טבעי בשעה, לצורך ייצור חשמל בהספק של כ – 1,300 MW. הפעלת תחנת הכוח בגז טבעי צפויה לחסוך כספים רבים למשק הישראלי ולהביא לירידה משמעותית בכמות המזהמים הנפלטים לאוויר באזור המפרץ. השר לנדאו: "תוצאות העבודה המאומצת והמשותפת ניכרות בשטח. הרווח הנקי, תרתי משמע, הוא של האזרחים, התעשיינים והסביבה כאחד"
בתחילת השנה השלימה נתג"ז את הקמת מקטע ההולכה הצפוני שאורכו כ- 67 ק"מ אשר מחוברים אליו כיום מפעל בזן שבמפרץ חיפה ותחנת הכוח של חברת החשמל שבאלון תבור. מאז הזרמת הגז לצינור ההולכה הצפוני, חלה עליה משמעותית באיכות האוויר והפחתת הפליטות באזור מפרץ חיפה וכעת מצטרפת גם תחנת הכוח של חברת החשמל בחיפה כצרכנית גז טבעי גדולה ומשמעותית. התחנה בחיפה תהיה ה-8 מבין תחנות הכוח של חברת החשמל שכבר חוברו ע"י נתג"ז למערכת ההולכה ועובדות על גז טבעי והן: אשכול, רידינג, גזר, חגית, צפית, רמת חובב ואלון תבור.
שר התשתיות הלאומיות, הד"ר עוזי לנדאו: "בהובלת משרד התשתיות הלאומיות, נמצאת היום מדינת ישראל בעיצומה של מהפיכה, כאשר את מקומו של הפחם כדלק מוביל לייצור חשמל בתחנות הכוח, תופס הגז הטבעי. המעבר המהיר הזה מפחית משמעותית את זיהום האוויר שנגרם על-ידי תחנות הכוח ומפעלי התעשייה, ומעלה את רמת איכות החיים של תושבי מדינת ישראל ברחבי הארץ. למעגל הזה מצטרפים כעת, ביתר שאת, גם תושבי מפרץ חיפה והצפון. על אף חבלי הלידה, תוצאות העבודה המאומצת והמשותפת ניכרות בשטח. הרווח הנקי, תרתי משמע, הוא של האזרחים, התעשיינים והסביבה כאחד".
מנכ"ל נתג"ז, שמואל תורג'מן: "תחנת הכוח בחיפה היא התחנה השמינית שנתג"ז מחברת לגז טבעי עבור חברת החשמל והזרמת הגז אליה מהווה ציון דרך אחרון בהפעלת מערכת ההולכה בצפון המדינה. השלמת החיבור מבססת את הגז הטבעי, כמקור האנרגיה הראשון לצורך ייצור חשמל בישראל ומשמעות הדבר היא בראש ובראשונה שיפור ניכר באיכות האוויר לרווחת אזרחי המדינה, וכן חיסכון כלכלי עצום למשק".
שולחן עגול בנושא מתקני גז טבעי בצפון
התפתחות משק הגז הטבעי יוצרת דילמות סביבתיות מורכבות ומאבק של תושבי אזורים בקרבתם מתוכננים הקמת מתקנים אלו נגד הליכי התכנון. שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו, קיים השבוע במשרדו מפגש נוסף במתכונת של "שולחן עגול", שמטרתו החלפת דעות עם נציגי ארגוני הסביבה סביב נושא קליטת הגז הטבעי לצפון. במפגש, שנוהל על ידי ראש מטה השר סמדר בת אדם, השתתפו מנכ"ל המשרד, שאול צמח, מנהל רשות הגז הטבעי שוקי שטרן אנשי משרד התשתיות הלאומיות ונציגי משרדי הפנים והגנת הסביבה.
התוכנית למתקני טיפול וקבלת גז טבעי – תמ"א 37/ח, נמצאת בשלבי תכנון ואיתור מתחמים ימיים ויבשתיים. החלטה לגבי מיקום המתקנים, תתקבל לאחר שיבוצעו כל התהליכים והדרישות של מוסדות התכנון ומשרדי הממשלה השונים, לרבות תסקיר השפעה על הסביבה, אישורי מערכת הביטחון וגופים נוספים. השר הבהיר כי למשרד אין בשלב זה חלופה מועדפת והוסיף כי: "המפתח להתקדמות הפרויקט היא שקיפות. כשנכנסים לתהליך הכרוך באי וודאות, יש חשיבות רבה בשיתוף הציבור". בסיום הודיע השר על הקמת צוות היגוי ויישום תהליכי שיתוף ציבור בנושא קליטת הגז הטבעי בצפון, שיהיה משותף למשרד התשתיות הלאומיות, למשרדי הממשלה הרלוונטיים ולארגונים הסביבתיים.
גידי לרמן, ממשרד לרמן אדריכלים ומתכנני ערים, מתכנני תמ"א 37/ח בהנחיית רשות הגז הטבעי, הציג לנציגי הארגונים את עיקרי התוכנית, שלביה השונים, החלופות הטכנולוגיות שנבחנו ובהן החלופות הימיות והחלופות היבשתיות, ואת הנושאים שעמדו בבסיס הבדיקה והפרמטרים. לרמן הוסיף כי בביקור שנערך לבחינת הנושא בהולנד, התקיימו מפגשים עם אזרחים המתגוררים בקרבה למתקן לקליטת גז טבעי.