בשנת 2009 יצאה רשות החשמל לשימוע ציבורי להסדרת ענף ייצור החשמל הסואלרי פוטו-וולטלאי במתקנים בינוניים (שהספקם עולה על 50KW ועד 12MW). מתקנים אלו מיועדים להתקנות גגות בינוניים וגם תחנות קרקעיות.
מכה נוספת לענף הסולארי? רשות החשמל תדון בהפחתה רטרואקטיבית של תעריפי המערכות הסולאריות הבינוניות
רשות החשמל מתכוונת להעלות לדיון מליאת הרשות מחר החלטה בדבר פרסום שימוע ציבורי המתכוון לשנות רטרואקטבית את התעריפים שנקבעו בהסדרה משנת 2010. הסדרה זאת קבעה לוח תעריפים, לפי מכסות במתווה מחירים יורד בסיס התעריף אושר במקור ל- 1.49 ש"ח/קווט"ש וירידה תעריפית של % 5 לפי כמות ובכל שנה החל משנת 2012. כעת מבקשת רשות החשמל לשנות את התעריפים שהובטחו ליזמים רטרואקטיבית ולהפחיתו בשיעור משמעותי של עד % 30. הסיבה למהלך היא ירידת מחירי הפנלים הפוטו-וולטאים מאז פרסום ההסדרה ועד היום.
בשנת 2009 יצאה רשות החשמל לשימוע ציבורי להסדרת ענף ייצור החשמל הסואלרי פוטו-וולטלאי במתקנים בינוניים (שהספקם עולה על 50KW ועד 12MW). מתקנים אלו מיועדים להתקנות גגות בינוניים וגם תחנות קרקעיות. בחודש ינואר 2010 אושרה ההסדרה למתקנים בינוניים ומאז ועד היום חובר לרשת מתקן בינוני אחד של חברת ערבה, שהוקם באתר קטורה בהספק של כ5MW.
מעל 700 בקשות לרשיונות ייצור הוגשו, בהספק התקנות מצטבר של מעל 1200 MW, כאשר המכסה שאושרה הוגבלה ל- 300MW בלבד. המימוש של ההסדרה התעכב במשך שנה וחצי, בגלל חדשנות התחום ואתגר ניהול תור הרשיונות וגם בגלל מחסור כ"א, לאחרונה החל התהליך להתקדם. עד היום אישרה רשות החשמל 188 רשיונות מותנים (תחילת תהליך הרישוי) בהיקף ייצור של כ- 330 MW. רשיונות אלו נמצאים בתהליכי אישור ממושכים ועד היום, מעל שנה וחצי ממועד פרסום ההסדרה, חובר לרשת החשמל מתקן בינוני יחיד. מהלך השינוי הרטרואקטיבי צפוי לפגוע בכל מי שלא הגיע לשלב המתקדם של סגירה תעריפית בתהליך הרישוי, כלומר בכ-90% מהבקשות לרשיון.
לדברי יזמים בענף הסולארי, מאז שנת 2009 מתכננים היזמים בתחום ומגבשים תוכניות עסקיות בהתאם להסדרה זאת והתעריפים שפורסו בשנת 2010. בהתאם לתעריפים נחתמו עסקאות, גופי המימון אישרו מתן הלוואות והיזמות כולה פעלה בהסתמך על התעריפים שפרסמו. שינוי התעריפים כעת, לאחר שענף שלם חישב את צעדיו בהתאם לתעריפים שפורסמו, עלול להביא לקריסתן של עסקאות רבות, לכאוס בתחום ולכך שייצור החשמל הסולארי בישראל יתעכב. בנוסף לאבדן אמון הציבור בתחום והרחקת יזמות חדשה.
עו"ד איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל פנה לרשות החשמל במכתב בו התריע על השלכות הפחתה כזו על התפתחות הענף, לדבריו: "שינוי תעריפים קיימים יוביל לפגיעה קשה במעמדה של הרשות לשירותים ציבוריים חשמל ובמעמדם של ההסדרות, אמות המידה והתעריפים שהנכם מפרסמים, בניגוד לאינטרס הציבורי." והוסיף כי "באם ישונו תעריפים עליהם הסתמך ענף פעילות שלם במשק החשמל נהיר כי לא תהיה דרך חזרה ושומר נפשו ירחק מייצור חשמל פרטי בישראל. כל חסכון שיושג כתוצאה מהמהלך הדרסטי לא משתווה לנזק הציבורי האדיר לתחום ולמעמדה של רשות החשמל."
תגובת רשות החשמל.
מליאת הרשות בוחנת סוגיה מורכבת זו והבחינה טרם הסתיימה. מובן הוא כי במסגרת בחינה זו יתבצע איזון ראוי בין הצורך לשמור על מזעור העלויות המוטלות על צרכני החשמל לקידום אנרגיות מתחדשות במדינת ישראל מחד ומחוייבותה המלאה של הרשות להמשך קידום היזמות הנקייה הפרטית במדינת ישראל והודאות הנדרשת להמשך קידום יזמות זו כפי שנעשה עד כה.