הבוקר (ב') הגישה תנועת אומ"ץ (אזרחים למען מינהל תקין וצדק חברתי ומשפטי) עתירה לבית המשפט העליון בנושא פרשת השוחד בעיסקת הגז המצרי.
תנועת אומ"ץ הגישה עתירה לבג"ץ בדרישה לחקירת פרשת השוחד בעסקת הגז המצרי
הבוקר (ב') הגישה תנועת אומ"ץ (אזרחים למען מינהל תקין וצדק חברתי ומשפטי) עתירה לבית המשפט העליון בנושא פרשת השוחד בעיסקת הגז המצרי. פרשה מסועפת החוצה גבולות ויבשות, אשר היו מעורבות בה דמויות מפתח חשובות במשק ובשלטון הישראלי, ובכלל זה יו"ר דירקטוריון חברת החשמל לשעבר אלי לנדאו, וכן נשיא ויו"ר מועצת מנהלים קבוצת חברות מרחב וחברת אמפל יוסי מימן.
קבוצת חברות מרחב, המחזיקה נכון להיום באמצעות חברת אמפל ב 12.5% ממניות חברת EMG, קיבלה את המנדט לייצא גז טבעי מצרי לישראל. קבוצת חברות מרחב הייתה מעורבת בפרשת שוחד בינלאומית אשר היו מעורבים בה בכירים מחברת "EMG". החברה דאגה לקדם באמצעים לא חוקיים את זכייתה של חברת "EMG" במכרז לאספקת גז טבעי מצרי לישראל. לדברי העותרים, יוסי מימן אשר שימש כיו"ר מועצת מנהלים של חברת אמפל וקבוצת חברות מרחב, פעל לקדם באמצעים בלתי חוקיים את ביצוע עסקת הגז, אשר כללה לכאורה העברת גז טבעי מצרי לשימושה של מדינת ישראל, ובפרט חברת החשמל.
תחילתה של פרשה זו בשדה גז שהתגלה, ע"י חברה ישראלית – אמריקאית, מול חופי עזה וששוויו הוערך בכ – 4.5 מיליארד דולר. בצעד תמוה ביותר וויתר רה"מ דאז, מר אהוד ברק, על הזיקה הישראלית לשדה, ובכך העניק את שדה הגז 'מתנה' לרשות הפלסטינית אשר חברו לחברת הגז האנגלית "בריטיש גז". מדינת ישראל, בראשותו של מר אהוד ברק ולאחריו מר אריאל שרון, פתחו במו"מ לבחינת אפשרות לחתימה על הסכם בין מדינת ישראל לבין חברת "בריטיש גז" לצורך רכישת גז טבעי משדה הגז שהתגלה, מו"מ שבסופו של יום לא צלח.
עם התקשרותו של מר מימן, באמצעות קבוצת חברות מרחב שבשליטתו, עם חברת "EMG", הציע יוסי מימן למצרים למכור גז טבעי לישראל, כשהלקוחה היא חברת החשמל. נכון לאותו מועד הייתה קבוצת חברות מרחב, באמצעות חברת אמפל, בעלת 25% ממניות חברת "EMG". בשנת 2004, אישר דירקטוריון חברת החשמל את עסקת הגז עם חברת "EMG", לפיה הוסכם כי החברה תספק למדינת ישראל – באמצעות חברת החשמל – שבעה מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה, לתקופה של 15 שנים. שווי העסקה היה כארבעה מיליארד דולר. עסקה זו אושרה על אף האופציה הנוספת שהייתה קיימת על שולחן הדירקטוריון – התקשרות עם חברת "בריטיש גז" שתייבא גז פלסטיני לישראל, התקשרות שהייתה חוסכת למדינת ישראל מאות מיליוני שקלים.
מעורבות של ראשי ממשלות ישראל ומצרים
לטענת העותרים, על פי החשדות, עסקה זו יצאה לדרך בעקבות כך שמר מימן או מי מטעמו העביר כספים רבים לבכירים במשק ובשלטון הישראלי, ובכלל זה ליו"ר דירקטוריון חברת החשמל דאז, מר לנדאו, אשר הפעיל, לכאורה, לחצים שלא כדין על יתר חברי הדירקטוריון לאשר את עסקת הגז, לראש ממשלת ישראל דאז, מר אריאל שרון ולאישים בכירים בשלטון המצרי, בהם הנשיא לשעבר חוסני מובארק. למרות מעורבותם הרבה בעסקת הגז, לא חששו יו"ר דירקטוריון חברת החשמל דאז, מר לנדאו, ור"מ ישראל דאז, מר אריאל שרון, להפגין את קשריהם האישיים עם מר מימן, כך לדוג' – בחודש אוגוסט 2003 התארחו הם על גבי היאכטה הפרטית של מר מימן.
יד ימינו של מר מימן, ד"ר נמרוד נוביק, הגיש בימים אלו ממש כתב תביעה נגד מר מימן, בו דרש כ- 30 מיליון דולר המגיעים לו לטענתו, בין היתר, בשל עסקת הגז אותה קידם בדרכים לא דרכים בזכות קשריו הן במישור הפוליטי והן במישור העסקי, "קידום" המעיד על 'כשרות' עסקת הגז. מר מימן לא הסתפק בכך, וככל הנראה, על פי החשד, אף "שילם" סכומים לא מעטים בסך של כ- 11 מיליון דולר למר שבתאי שביט ראש המוסד לשעבר, בתמורה לפעולותיו לשם קידום עסקת הגז, בין היתר, קשירת קשרים עם גורמים מצריים לשם קידום עסקת הגז במצרים. האם לא מטרידים את גורמי החקירה תשלומי עתק אלה לשבתאי שביט ו-30 מיליון דולר לנמרוד נוביק, המצביעים, לכל הדעות, על מעשים לא כשרים, לכאורה.
על פי כתב העתירה, לאור העובדה שאף לא אחד מגורמי אכיפת החוק במדינת ישראל טרח לחקור את הגורמים שהיו מעורבים בפרשה, ובכלל זה את קבוצת חברות מרחב ומנהליו ואת מנהלי חברות הבת שלה ולא הוגשו כל כתבי אישום בפרשה, לכן פנתה העמותה לרשויות החוק בדרישה כי יפתחו בהליכי חקירה על מנת לאתר גורמים פליליים בביצוע העבירות. גם במצרים מתנהלת זה מספר חודשים חקירה נרחבת בחשד שאישים בכירים בשלטון המצרי חשודים בקבלת שוחד במסגרת עסקת הגז.