חברת "סופרגז" נוסדה ב-1953 ומאז עברה הרבה שינויים. כיום כוללת החברה שתי זרועות נוספות נתג"ז וסופר-סולאר. מה התחדש בחברה וכיצד הושפעה החברה מההתרחבות.
סופרגז מדווחת לבורסה: התפתחות באנרגיות מתחדשות וגז טבעי
חברת "סופרגז" נוסדה ב-1953, על ידי סטרו לופסקו ושותפים איטלקיים. בנובמבר 1975 נרכשה החברה על ידי "סונול" וביוני 1981 הועברה הבעלות על החברה ל-"גרנית הכרמל השקעות בע"מ". בשני העשורים הראשונים להיווסדה התמקדה סופרגז במגזר הביתי, כיום היא מספקת גז ליותר מ-400 אלף לקוחות ובעלת נתח שוק של כ-27% במגזר הפרטי (גז מרכזי)
בשנת 1978, הוחלט בחברה על אסטרטגיה חדשה ובנוסף למשקי הבית החלה החדירה לחקלאות ולתעשייה. השימוש בגז לתעשייה היה יציב וקצב הגידול השנתי היה מתון. בשנת 1989 החלה הרפורמה במשק הגז. לאחר תחילת הרפורמה במשק הגז, עם השינוי במבנה המחיר, החל מעבר מסולר לגז, הן מהטעם הכלכלי והן בגלל הרגישות שהלכה וגברה בנושא האקולוגי. סופרגז השתלבה במהירות בתחום זה וצרפה אליה מאות לקוחות תעשייתיים. שוק היעד המרכזי עבור סופרגז לשיווק גז טבעי הוא לקוחות תעשייתיים בינוניים-קטנים.
המעבר לגז טבעי
סופרגז השתלבה בתחום הגז הטבעי באמצעות חברת נתג"ז שהינה מונופול טבעי ארצי בבעלות המדינה שפועלת מכוח רישיון הולכה החל מ-2004. החברה מוליכה גז מתחנות הקבלה באשדוד ובאשקלון לכל צרכני לחץ גבוה (מעל 16 בר) ולצרכני לחץ נמוך הצורכים מעל 2000 מ"ק לשעה ו-12 מיליון מ"ק לשנה וכן לבעלי רישיונות החלוקה. לאורך השנים התמקדה סופרגז בסקטור הביתי, מה שמבטיח קניבליזציה שולית במעבר הלקוחות מגפ"מ לגז טבעי.
תחומים חדשים בהם שואפת חברת סופרגז להשתלב כוללים את תשתית החלוקה לגז טבעי ולחשמל, CNG – גז לתדלוק רכבים, תשתית סולארית ושיווק גז טבעי וחשמל. מבט על התוצאות הכספיות ברבעונים 1 ו-2 של חברת סופרגז, מראה על עלייה של 70% ברווח התפעולי בין השנים 2006-2010, והכפלתו של הרווח התפעולי ברבעונים אלו בשנת 2011. הכנסות החברה והרווח הגולמי עומדים על כ-40%, התאוששות אחרי הנפילה בשנת 2009. ההכנסות של חברת סופרגז ברבעונים 1 ו-2 בשנת 2011 עומדות על כ-270 מיליון ש"ח, מתוכם כ-90 מיליון הינם רווח גולמי וכ-30 מיליון מהווים רווח תפעולי.
לא רק גז
אך תחום הגז אינו התחום היחידי בו חברת סופרגז עוסקת. לאור ההתפתחות הנרחבת בתחום ייצור החשמל מאמצעי אנרגיה ירוקים, בחרה סופרגז להשתלב גם בתחום האנרגיה הסולארית. לשם כך הקימה החברה את "סופר סולאר", הזרוע הסולארית של סופרגז. נכון להיום, בשל העלויות הגבוהות של תאי ה-PV, ייצור חשמל באמצעות טכנולוגיה זו עדיין אינו תחרותי עם אמצעי ייצור חשמל מסורתיים , גז( פחם וכדומה) בפני עצמו, ומחייב מתן סובסידיות. אך אם זאת מדינת ישראל הינה אחד המקומות האטרקטיביים ביותר בעולם המערבי עבור אנרגיה סולארית.
במסגרת המעבר לייצור חשמל תוך שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, החלה רשות החשמל להעניק אישורים למתקני כוח סולאריים להספקת חשמל. עד כה אישרה רשות החשמל שישה אישורי תעריפים מותנים בהיקף כולל של 7,810 קילו-וואט. חברת סופר-סולאר זכתה באישור להקמת מתקן כוח ביבנה בהספק של 450 קילו-וואט. בנוסף הגישה סופר-סולאר 32 בקשות לרישיונות מותנים להפקת חשמל בהיקף 47.5 קילו-וואט. עד כה זכתה החברה לאישור 9 רישיונות מותנים בהיקף של 10.5 מגה-וואט. כמו כן הוגשו 5 בקשות לאישור תעריפי בהיקף של כ-5 מגה-וואט, מתוכם התקבל אישור אחד בהיקף של כ-0.5 מגה-וואט.
צבר הפרויקטים הבינוניים של סופר סולאר נכון להיום:
32 פרויקטים בהיקף כולל של כ-48 מגה-וואט, 29 פרויקטים על גבי גגות ו-3 פרויקטים קרקעיים. 19פרויקטים במתח נמוך ו-13 פרויקטים במתח גבוה. סה"כ מדובר על עלות כוללת של 664 מיליון ש"ח, בהשקעה נדרשת בסך 133 מיליון ש"ח. ההכנסה השנתית מהפרוייקטים צפויה לעמוד על כ-107 מיליון ש"ח.