על-פי הערכה ראשונית בלבד, הפוטנציאל הכולל של הצבת טורבינות רוח וחיבורן לרשת החשמל בשטחי הישובים הרלוונטיים, עשוי להגיע למעל 50 מגה-וואט
אנלייט חתמה על הסכם שת"פ יזמי להקמת טורבינות רוח לייצור חשמל עם 6 ישובים ברמת הגולן
גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט אנרגיה מתחדשת – צילום: ארנון מעוז
אנלייט אנרגיה מתחדשת חתמה יחד עם חברת אוירם על הסכמי שיתוף פעולה עם 6 ישובים ברמת הגולן לייזום, פיתוח, מימון והקמה של פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיית רוח בשטחי הישובים. החברות יקימו את המיזם במודל של תשלום דמי שימוש עבור הקרקע לישובים, למשך 20 שנים ממועד החיבור לרשת החשמל. לישובים תהיה אופציה להיכנס כשותפים במיזמים.
בשלב ראשון יבצעו אנלייט ואוירם פעילות של ניתוח פוטנציאל הרוח והכדאיות הכלכלית של הפרויקטים וכן תכנון פריסתם העתידית וקידום האישורים הסטוטוריים והרגולטוריים הנדרשים להקמתם. עלות הפיתוח עד לקבלת אישורי ההקמה והגעה לסגירה פיננסית עבור מיתקן אופייני בהספק 5 מגה-וואט מוערכת בכ-1 מיליון שקלים למיתקן, אותם יממנו, על פי ההסכם אנלייט ואוירם בחלקים שווים בקירוב. במידה ופרויקט יתממש עלות הקמתו הכוללת נאמדת בכ-40 מיליון שקלים, מתוכם החברה מעריכה שיידרש הון עצמי בשיעור של כ-20%-25%.
מערכת בודדת בעלת הספק כאמור, עשויה לייצר באזור רמת הגולן, על בסיס הערכותיה הראשוניות של אנלייט, כ-10 מיליון קוט"ש ש"ח בכל שנה, שיובטחו בתעריף ייצור צמוד מדד למשך 20 שנה. תעריף הייצור עדיין לא נקבע סופית ע"י רשות החשמל, אולם על בסיס הנחת תעריף של 45-54 אגורות לקוט"ש, מיתקן כזה עשוי להניב הכנסות ברוטו של כ-5 מיליון שקלים בכל שנה, המסתכמות לכ-100 מיליון שקלים ברוטו נומינליות ממכירת חשמל, מכל פרויקט שיקום.
לאחרונה החליטה ממשלת ישראל לאשר לרשות החשמל לפרסם הסדרה יזמית למתקני ייצור חשמל מאנרגיית רוח אשר יתחברו לרשת החשמל, במכסת ייצור משמעותית של כ-800 מגה-וואט לכלל השוק. בהתאם לכך, רשות החשמל פועלת לקידום ההסדרה. ע"פ שימוע קודם, נקבה הרשות בתעריפים צמודי מדד הנעים בין 45-54 אגורות (צמוד מדד) לקוט"ש, למשך 20 שנה.
על-פי הערכה ראשונית בלבד, הפוטנציאל הכולל של הצבת טורבינות רוח וחיבורן לרשת החשמל בשטחי הישובים הרלוונטיים, עשוי להגיע למעל 50 מגה-וואט, בכפוף לתוצאות המדידה של פוטנציאל הרוח באתרים, נגישות רשת החשמל ואילוצים תיכנוניים וביטחוניים.
תהליך הפיתוח והרישוי של המיזמים צפוי לארוך שנתיים עד שש שנים. יישום המערכות בפועל יהא כפוף להצלחת בדיקות היתכנות, השגת אישורים רגולטורים, פרסום תכנית מתאר ארצית להסדרת הליכי התכנון והרישוי, אישורי מוסדות התכנון, הסדרים מול מינהל מקרקעי ישראל, גורמי התעופה הצבאיים והאזרחיים ומשרד הביטחון וכיו"ב, וכמובן ביצוע והצלחה של כל הליכי הפיתוח והרישוי של כל פרויקט.
גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט אנרגיה מתחדשת, אמר היום: "הסכם שיתוף הפעולה הינו צעד משמעותי מבחינת אנלייט לקידום פרויקטים בתחום אנרגיית רוח, המצטרף לתחום הסולארי בו פעילה החברה תקופה ארוכה. אנו מאמינים שתחום זה הוא בעל פוטנציאל לשמש עבורנו כמנוע צמיחה משמעותי נוסף. ייצור חשמל מאנרגיית רוח באיזורים מתאימים, כמו רמת הגולן, נחשב כלכלי מאד, בעיקר לאור עלויות הייצור נמוכות יחסית. אנו נערכים לכך שעם פירסום ההסדרה הנדרשת בתחום, אנלייט תהיה ערוכה לקדם ולממש את הפרויקטים במהירות וביעילות האפשרית".
לשם מימוש הפרויקטים יקימו החברה ואוירם תאגידים ייעודיים בהם צפויה החברה להחזיק בין 51% ל-70% מזכויות הבעלות והשליטה. כל אחת מבין החברות תשקיע את חלקה היחסי בהון העצמי הנדרש. אנלייט ואוירם צפויות לחתום על הסכם מפורט בהמשך. לכל יישוב ניתנה אופציה להיכנס כבעל החזקות בתאגיד המשותף הייעודי שיוקם לכל פרויקט, בשיעור של עד 49% ובכפוף להיקף השקעת הישוב.
קום יקום ברכות