חברת סולון הגרמנית (SOLON) – אחת מיצרניות המערכות הסולאריות הגדולות באירופה הודיעה השבוע על שורת צעדים במסגרת ארגון מחדש של החברה, לאחר שצברה הפסדים במאות מיליוני דולרים.
צעד לפני התהום: חברת הענק הסולארית סולון על סף פשיטת רגל
מאת: חגי אנסון
חברת סולון (SOLON) הגרמנית – אחת מיצרניות המערכות הסולאריות הגדולות באירופה הודיעה השבוע על שורת צעדים במסגרת ארגון מחדש של החברה, לאחר שצברה הפסדים במאות מיליוני דולרים, ובחודש שעבר אף פרסמה אזהרת רווח שכללה צניחה של 120 מיליון אירו בצפי המכירות לשנה הקרובה.
סולון הוקמה בשנת 1996 בברלין והונפקה בבורסה שנתיים מאוחר יותר, ובכך היתה לחברת האנרגיה הסולארית הראשונה בגרמניה שעושה כן. ב-2008 הפכה מחברה גרמנית לחברה אירופאית, אלא שמאז לא האיר לסולון המזל: סדרה של עסקאות כושלות וקריסת חברות-בת גבו ממנה מחיר כבד, עד להגעתה למצב בו היא נמצאת כעת.
ב-2009 סולון נאלצה לשלם 52 מיליון אירו עם קריסתה של יצרנית הסיליקון הצרפתית סיליקום דה פרובנס (Silicium de Provence). סולון החזיקה ב-70% ממניות החברה ביחד עם Econcern ההולנדית שקרסה גם היא לפני כשנתיים. סולון לא התאוששה מאז 2009 וההאטה בשווקי היעד של החברה: גרמניה, איטליה וספרד צמצמו את היקף פעילותה של סולון וחברות הבת שלה, בנוסף לתחרות הגוברת מהמזרח.
בחמישי ליולי השנה סולון פרסמה אזהרת רווח שכללה צניחה של 120 מיליון יורו בצפי מכירות לרמה של 500 מיליון יורו. זאת עקב צניחה בשווקים של גרמניה, ספרד ואיטליה – המהווים את נתח השוק העיקרי של החברה, ובמיוחד ההאטה הזמנית בשוק הגרמני, שחיכה להחלטת הממשלה המחודשת על המבנה התעריפי לאנרגיות מתחדשות, שאושרה החודש. יומיים אחר כך הגיעה מכה קשה נוספת לחברה, כאשר החברה האוסטרית בלו צ'יפ אנרג'י שסולון מחזיקה ב-18.2% מתוכה הודיעה על פשיטת רגל (ב-22 ביולי הודיעה בלו צ'יפ ל-110 עובדיה על הפסקת הייצור).
בעקבות רצף האירועים, סולון שקעה בחובות של 400 מיליון אירו. בניסיון למנוע פשיטת רגל מוחלטת וקריסת הענק הסולארי, העמידה ממשלת גרמניה ערבויות בסך 146 מיליון אירו לחברה. בנוסף, קונסורציום של 8 בנקים נתנו לחברה מסגרת אשראי של 275 מיליון אירו. אם סולון לא תצליח לעמוד בהתחייבויותיה לבנקים עד סוף 2011 (הסכום מדויק לא פורסם) היא תוכרז כפושטת רגל.
בשלושת החודשים האחרונים איבדה מניית סולון 50% מערכה, ולפני כשבוע פרסמה כאמור החברה הודעה מיוחד על ארגון מחדש, שתוכנן בשיתוף חברת הייעוץ הכלכלית אלבארז ומארסל. במסגרת השינויים תתמקד החברה בשווקי הגגות המסחריים והתעשייתיים, בעלי פוטנציאל הצמיחה הגבוה יותר. נקודות נוספות אותן ציינה החברה בהודעתה: התמקדות בפיתוח מערכת ניהול אנרגיה חכמה שתשתלב במערכות הסולאריות שלה, פיתוח הקשרים בשווקי ארה"ב (שבזכות תמריצים מצד הממשל הופכת לשחקן מרכזי יותר בתחום ההתקנות הסולאריות), החברה גם תשמר ותפתח את קשריה עם השווקים המתעוררים מחדש של איטליה וגרמניה. בנוסף מתכננים בחברה גם לחזק את הקשרים עם מפיציה המורשים ברחבי העולם. כעת נותר רק לראות האם הצעדים החדשים יצילו את החברה ויחזירו אותה לשוק כשחקן מרכזי.
לטענת סטפן סאוברליך,מנכ"ל סולון, החברה נקטה בגישה שמרנית בבחינת המכירות והרווחים של הפרויקטים עליהם עבדה, בכדי להבין את צרכיה אל מול צרכי השוק. "סולון עדיין לא יצאה מהיער, אבל אני משוכנע שאימוץ הצעדים עליהם המלצנו, יאפשר פיתוח מודל עסקי שיהפוך אותה לתחרותית שוב, ויבנה בסיס יציב לצמיחה רווחית בשוק האנרגיות המתחדשות", טוען וולטר ביקל מנהל חברת הייעוץ הכלכלי שסייעה לסולון.