משה פארן ממושב מישר שבשפלה התקין לאחרונה בביתו מערכת סולארית של 50 קילו-וואט. לטענתו מצא שיטה פשוטה לניקיון הפאנלים באופן עצמאי, אורגני וללא הוצאות.
ניקוי פאנלים אורגני – עשה זאת בעצמך
מאת: עודד מרגלית-מערכת תשתיות
משה פארן ממושב מישר שבשפלה התקין לאחרונה בביתו מערכת סולארית של 50 קילו-וואט. כמו מתקיני מערכות סולאריות רבות, התוודע משה לנושא הלכלוך המצטבר על הפאנלים – האבק, הלשלשת והחול שמצטברים וגורמים לירידה בתפוקה.
מתקיני המערכות הסולאריות מודעים לכך שעלויות הניקוי, באמצעות חברות המתמחות בנושא, עלולות לנגוס קשות בהכנסות. חלק מהבעייתיות בניקוי היא שהוא מחייב שימוש במים קלים ללא אבנית.
לטענת משה פארן ניתן לבצע את הניקוי באופן עצמאי וללא שימוש במים מזוהמים כלשהם, ולכן בחר לשתף את הציבור שבבעלותו מערכות סולאריות בשיטתו: "בחודשי הקיץ, בשעות הלילה המוקדמות מצטבר טל בכמויות מכובדות על הפאנלים, בערך בשעה 22:00 בלילה הלכלוך שהצטבר כבר הופך מרוכך מהמגע הממושך עם הטל, וכל מה שנשאר לעשות הוא ניגוב באמצעות מגב רצפה פשוט מהחלק הגבוה של הפאנל כלפי מטה. השימוש בטל מונע את בעיית האבנית והכלור נמצאים במים הרגילים".
לטענת משה, לאחר שעה של עבודה על כ-215 פאנלים, הם יצאו נקיים כחדשים. כמובן שמדובר בעבודה פיזית לא פשוטה, בעיקר באלמנט הבטיחותי ובשעות הלילה בפרט, ולכן נדרש גם פנס, ואמצעים בטיחותיים אחרים.
מייק גרין, מהנדס חשמל (חברת אמ.ג'י לייטנינג), המתמחה במערכות סולאריות והטיפול בהן טוען כי חלק מהנקודות שהעלה משה פארן נכונות, אבל לא כולן:
ראשית נקודת הטל – רסיסי הטל המצטברים על הפאנלים הם אכן טהורים וניתן לעשות בהם שימוש לניקוי הפאנלים. יתרה מכך, מסתבר שיש חברות סטארט-אפ, שאפילו מפתחות מערכות שיוכלו לעשות ניקוי אוטומטי באמצעות רסיסי טל.
ועכשיו לנקודות הבעייתיות: המגב – שימוש במגב פשוט נראה לכאורה כדרך בטוחה ופשוטה, אך לא כך הוא הדבר: המגב הפשוט (בדומה למגבי מכוניות) יוצר שריטות מזעריות על גבי הפאנלים. החשש בשיטה זו הוא שבטווח של מספר שנים בודדות שריטות אלו לא יורגשו לרוב, אך לאחר כ-5 עד 10 שנים עלולות להיווצר כמות שריטות העלולה לפגום בתפוקת המערכת. הדרך הטובה בותר להמחיש זאת היא במוסכים המתקינים שמשות למכוניות. מבט מזווית נכונה של שמשת רכב עם וותק של מספר שנים על הכביש יגלה כמות עצומה של שריטות, שכמובן ובהיבט הרכב אינה משמעותית, אך עבור פאנלים המייצרים חשמל ביעילות מוגדרת, שריטות אלו יכולות להוות בעיה של ממש. השריטות הופכות לבעייתיות אף יותר כאשר מדובר בכמות טל קטנה – גרירת האבק המעורבב בכמות קטנה של נוזל עלולה ליצור אפקט הדומה לזה של נייר זכוכית.
גרין מסביר כי החברות המתמחות בניקיון פאנלים סולאריים עושות שימוש בשיטות ניגוב ואידוי המקטינות למינימום את השריטות, וזאת בנוסף לדטרגנטים (חומרי ניקוי) מיוחדים ומים מזוקקים נטולי אבנית וכלור.
לסיכום, ההמלצה הבסיסית היא כי אין עדיין מקום לנטוש את חברות הניקיון, אך בעלי מערכות סולאריות הזקוקים לניקוי דחוף, או אלו המנסים לצמצם בהוצאות אחת למספר חודשים – בהחלט ניתן לעשות שימוש בשיטתו הפשוטה של משה פארן, כל זאת בתנאי שהניקוי באמצעות המגב לא קורה חדשות לבקרים.