ד"ר צבי תבור, הנחשב לאחד ממייסדי המחקר והפיתוח בתחום הסולארי בעולם, קיבל במסגרת תערוכת קלינטק ה-15 שהסתיימה בסוף השבוע בגני התערוכה, תואר על "מפעל חיים" על פועלו הרב וקידום תחום האנרגיה הסולארית.
ראיון בלעדי – ד"ר צבי תבור ממייסדי הענף הסולארי בישראל
ד"ר צבי תבור, הנחשב לאחד ממייסדי המחקר והפיתוח בתחום הסולארי בעולם, קיבל במסגרת תערוכת קלינטק ה-15 שהסתיימה בסוף השבוע בגני התערוכה, תואר על "מפעל חיים" על פועלו הרב וקידום תחום האנרגיה הסולארית. ד"ר תבור נחשב למעשה למפתח הראשון של דוד השמש הביתי, ומחקרו הביא ליישום הראשוני של חימום מים באמצעות קולטי שמש. הוא זכה להערכה רבה גם מצד רה"מ דאז – דוד בן-גוריון שהעניק לו פרס על פועלו, כמו גם מדינות נוספות. תבור ויהודה ברוניצקי הגו יחד הטורבינה ששימשה בהמשך הבסיס לחברת אורמת, אותה הקימה משפחת ברוניצקי. עד היום עוסק תבור בפיתוחים סולאריים חדשניים, למרות גילו המופלג (94), והוא זוכה להערכה רבה בתעשיית האנרגיות המתחדשות, היודעת להעריך את פועלו וחזונו, עוד בשנים בהן האנרגיה המתחדשת לא זכתה להכרה כלל.
בראיון בלעדי לתשתיות מספר ד"ר צבי תבור על ימיו הראשונים בארץ, וכיצד פיתח את דודי השמש המוכרים לנו: "בימים הראשונים המתקנים לחימום מים היו העתקים גרועים מאוד של דברים שבאו מחו"ל, שהיו בעלי יעילות נמוכה שהשפיעה גם על הפופולאריות שלהם. כפיזיקאי הבינותי את הסיבה ליעילות נמוכה זו ויכולתי לפתור זאת, באמצעות טריק פיזיקאלי פשוט מאוד, ואז היעילות כמו גם השימוש עלו".
ד"ר תבור מספר על מפגשיו עם דוד בן-גוריון והשפעתו על המחקר בתחום הסולארי: "בן-גוריון הבין שלמדינת ישראל אין אוצרות טבע, ולכן צריך לנצל את המוח המדעי של היהודים. גישתו הייתה לארגן בארץ את כל המדענים היהודים, ולכן נפגשתי עם נציגיו עוד לפני שעליתי מאנגליה".
על הוויכוח לגבי השימוש במערכות תרמו-סולאריות מול פוטו-וולטאיות, מסביר תבור כי בעבר לא היה שימוש כמעט במערכות פוטו-וולטאיות, וגם היום למערכות תרמו-סולארית יתרונות רבים בעיקר בכל הקשור ליכולת לאגור אנרגיה.
דליה אלכסנדר, בתו של ד"ר תבור מסבירה כי הקולט הסלקטיבי שפיתח אביה הוא למעשה המקור לכל הפיתוחים הסולאריים שאנו מכירים, בגלל השיפור בנצילות, שהפך את כל הפיתוחים שבאו אחר כך למשתלמים כלכלית. "עד היום", מסבירה אלכסנדר, "השימוש בדוד השמש חוסך כ-4 אחוזים מצריכת החשמל בארץ".