חברת "מפל אנרגיה ירוקה" השלימה התקנה של מערכת טכנולוגית לטיהור מי שפכים בשני מתקני טיהור בארץ, ברמת השרון וביבנה המנוהלים ומופעלים על ידי קבוצת ר.ג.א.
חברת מפל אנרגיה ירוקה התקינה מערכות לטיהור מי שפכים ברמת השרון וביבנה
מימין – זאב פישר- מנהל פיתוח עסקי; דודי עזורי- מנכ"ל מפל; חנוך מגן- ממציא הטכנולוגיה. צילום: אנדרס לצקו
חברת "מפל אנרגיה ירוקה" השלימה התקנה של מערכת טכנולוגית לטיהור מי שפכים בשני מתקני טיהור בארץ, ברמת השרון וביבנה המנוהלים ומופעלים על ידי קבוצת ר.ג.א.
מתקן הטיהור ברמת השרון ממוקם בסמוך לצומת מורשה, ונחשב לאחד המתקדמים בארץ. המתקן מטפל בכ-3.5 מליון קוב מים לשנה, כאשר כמעט כל המים מוזרמים לאחר טיהורם לנחל הירקון, ואילו היתר מיועדים להשקיית שטחים חקלאיים. המתקן הינו בין הראשונים בארץ שעומדים ברמת איכות המים הנדרשת על פי תקנות ועדת ענבר אשר קבעה סטנדרטים חדשים לאיכות מים מטוהרים. המכון לוקח חלק בתוכנית "גאולת הירקון", שמטרתה להשיב למרבית קטעי הנחל מי קולחים ברמת טיהור גבוהה מהנוכחית. מכון טיהור השפכים ביבנה הוקם על ידי חברת ר.ג.א. שטאנג בשיטת BOT (בניה, הפעלה ותחזוקה) ומתוכנן לטפל בכמות יומית ממוצעת של 3 מליון קוב בשנה לתקופה של 25 שנה.
שילוב מודל אסקו בתחום טיהור השפכים
לדברי רובי ונונו, יו"ר קבוצת ר.ג.א: "פעילותו של מכון טיהור שפכים דורשת כמות אנרגיה רבה, במסגרת החדרת החמצן למים כחלק מתהליך הטיהור. הבחירה במערכת של 'מפל' מאפשרת לנו לצמצם באופן משמעותי את עלויות צריכת החשמל, תוך המשך שמירה על איכות מים גבוהה, המבטיחה מים מטוהרים לחקלאות ולנחל הירקון." דודי עזורי, מנכ"ל מפל מרחיב בנושא מודל המימון המוכר מתחום ההתייעלות האנרגטית: "המודל הפיננסי החדש שפיתחה מפל איפשר לחברת ר.ג.א לשדרג את המט"ש ללא כל השקעה כספית מצידה. חברת מפל התקינה את המערכת ללא עלות מצד הלקוח, ושתי החברות מתחלקות ברווחים הנובעים מהחיסכון באנרגיה, המוערך בלפחות כ-50% מעלויות צריכת החשמל." עוד הוסיף עזורי, כי "מדובר במודל מקובל בשוק ההתייעלות האנרגטית בעולם, והוא מתאים אך ורק למערכות שאכן מביאות לחיסכון משמעותי באופן מוכח." לדברי עזורי, האתגר שעליו עונה המערכת של מפל, ואשר מתבקש בשוק כיום, הוא בעיקר ייעול צריכת האנרגיה שדורש תהליך טיהור המים.
המערכת של מפל אינה מותקנת על קרקעית המאגר או הריאקטור, לכן ניתן להתאים אותה לכל מתקן טיהור, ונחסך הצורך בהקמת מתקן טיהור חדש ויקר ובניית מתקני בטון יקרים. עלויות התפעול והאחזקה נמוכות (הפחתה מובטחת של עד כ-70% בעלויות התפעול והתחזוקה), מאחר שמדובר ביחידות צפות וניידות שהטיפול בהן אינו מצריך לרוקן את הבריכה או המאגר. יתרון נוסף בשיטה, שהיא מונעת זיהום סביבתי כיוון שהיא מייתרת את הצורך בריקון מים מזוהמים מבריכות או מאגרים אל נחלים או אל הים בזמן תיקון המערכת, כפי שקורה לעיתים בשיטה הקונבנציונלית.