מהיום, לוקחים את הבנייה הירוקה צעד אחד קדימה. אדריכלים רבים ברחבי המדינה מוצאים השראה למבנים בטבע. בנוסף לשילוב עקרונות של קיימות וחדשנות בבניינים הירוקים, הם מעניקים להם גם צורות המזכירות מגוון גופים ועצמים מעולם החי והצומח. אסכולת העיצוב החדשה, העונה לשם ביו-חיקוי (Biomimicry) פועלת על בסיס טכניקה ישנה של תרגום אלמנטים טבעיים לתוך עולם הבנייה המודרנית.
באדריכלים ברחבי העולם מעצבים בניינים בהשראת עולם הטבע
מגדל הצריח בלב העיר שיקאגו, ארה"ב- הדמיה ממוחשבת
מהיום, לוקחים את הבנייה הירוקה צעד אחד קדימה. אדריכלים רבים ברחבי המדינה מוצאים השראה למבנים בטבע. בנוסף לשילוב עקרונות של קיימות וחדשנות בבניינים הירוקים, הם מעניקים להם גם צורות המזכירות מגוון גופים ועצמים מעולם החי והצומח. אסכולת העיצוב החדשה, העונה לשם ביו-חיקוי (Biomimicry) פועלת על בסיס טכניקה ישנה של תרגום אלמנטים טבעיים לתוך עולם הבנייה המודרנית.
לדברי פטריק תיבדאוו, אדריכל בכיר בחברת האדריכלות וההנדסה HGA, תכנון הבניינים החדישים מושפע מהתבוננות באורגניזמים חיים בסביבתם הטבעית ותרגומם לעקרונות עיצוב בר קיימא. "הטבע מלמד אותנו לחסוך האנרגיה ולהשתמש בה בתבונה. על פי הקונספט החדש, אנחנו מתחילים לחשוב על שימוש באפס אנרגיה ובהתאמה לפלוט אפס גזי חממה. בטבע הכל מאוזן ואנחנו מחפשים קודם כל להשתמש במקורות אנרגיה ומים הקיימים בשטח".
על פי תורת הביו-חיקוי, האדריכלים מנסים ליצור מצב בו המבנים הירוקים לא רק חוסכים באנרגיה, אלא אפילו פועלים לניקוי האוויר על ידי "יצירת" אוויר נקי יותר בשטחם, יצירת חשמל בכמות גדולה יותר מזו הנצרכת, ייצור מים בתהליך טבעי ועוד, ממש כמו בטבע. תיבדאוו מאמין שהביו-חיקוי היא שיטת העיצוב והבנייה העתידית וכי ככל שילמדו האדריכלים את התורה, הם ישכללו אותה יותר.
להלן מספר דוגמאות למבנים מפורסמים ברחבי העולם שניבנו בשיטת הביו-חיקוי:
בניין המכללה למדעים בנמל לוס אנג'לס, ארה"ב:
המבנה שעלות בנייתו הסתכמה ב-44 מיליון דולרים, משתרע על שטח של 73,767 רגל מרובע. הבניין עוצב על ידי חברת HGA, השואפת לקבל בקרוב את הסמכת הפלטינום מטעם ארגון המנהיגות בעיצוב סביבתי ואנרגטי (LEED) עבור הפחתת פליטות גזי חממה כמעט לרמה אפסית. המבנה מורכב משני בניינים בצורת האות האנגלית L המחוברים זה לזה ובהם נמצאים חטיבות של חוגי פיסיקה ומדעי החיים. בין שני הבניינים ישנו מרווח בו מתוכננים להיות מעבדות, אולמות הרצאה ומשרדים. הבניין כולו נצבע בצבע מיוחד שמקרמו דומה לעלה של צמח הלוטוס. הצבע עמיד במים ובעל יכולת לניקוי עצמי ולכן דורש מעט מאוד תחזוקה ובכך מאפשר חיסכון משמעותי בהוצאות אלה.
מגדל הצריח- שיקאגו, ארה"ב:
הבניין שעוצב על ידי האדריכל הידוע סנטיאגו קלטרבה מתוכנן להיות אחד המבנים הבולטים בנוף האווירי של העיר שיקאגו. מדובר בתכנון של בניין המגורים הגבוה ביותר בעולם שמדמה בצורתו קונכיה ספיראלית. בתקופת המשבר הכלכלי של שנת 2008, נעצר הפרוייקט השאפתני בשל קשיי מימון ועד היום למעשה לא חזר לעבוד. זאת, לשמחתו של המיליונר דונאלד טראפ, שכינה אותו בעבר "פין גדול ומעוות למדי". לטענת האדריכל, קלטרבה, שימוש במבנה הטבעי של קונכיה, מאפשר ליצור את מגדל הצריח כ"בית אמיתי לאנשים אמיתיים", אשר יכיל בתוכו את כל המרכיבים הדרושים על מנת לספק את הצרכים הבסיסיים של דייריו.
מרכז העיר מסדאר, באבו דאבי- איחוד האמירויות
העיר מסדאר שואפת להיות העיר ברת הקיימא הראשונה בעולם, כאשר גולת הכותרת תהיה מרכז העיר. המרכז, שעוצב על ידי חברת האדריכלות האוסטרלית, לבה, כולל בתוכו מלון 5 כוכבים, מרכז כנסים, מתחם בידור וקניות וכיכר מרכזית. חזיתות המבנים יצופו בקולטי שמש ובכיכר יוצבו "מטריות" סולאריות שידמו צורת חמניה. המטריות יפתחו במשך היום ויקלטו את האנרגיה מהשמש ואילו בלילה, הן יסגרו ויפלטו חום.
מרכז הספורט הימי הלאומי בביג'ינג, סין
המבנה, המכונה "קוביית מים" הוא למעשה אצטדיון שנבנה לקראת המשחקים האולימפיים שנערכו בסין בשנת 2008. על עיצובו עבדו ביחד חברת האדריכלות PTW, התאגיד הלאומי להנדסה ובניה של סין (CSCEC) וחברת הבניה העיצובית הבינלאומית של סין (CCDI). המבנה מעוצב בהשראת המים, כאשר הוא מחכה למעשה את המבנה הכימי של מולקולות המים. הבניין מכיל מסגרת מפלדה ועשוי כולו מחומר הדומה בתכונותיו לזכוכית, אך בניגוד אליה הוא מאפשר דיפוזיה יעילה יותר של אור וחום המאפשרת חיסכון של 30 בעלויות צריכת האנרגיה.
נו ומתי יקום אדריכל שיקח כמה בניינים בישראל לפרוייקט שכזה?