קבוצת לודן חברה להנדסה בע"מ תקיים היום מפגש עדכון לשוק ההון בו תציג את הדוחות הכספיים שלה לשנת 2010 וסקירה של הפעילות השנתית במגוון תחומים. החברה, שהשיקה לאחרונה פטנט עולמי חדש לטיפול בגזי חממה בשם לקסטרן בסין, סגרה את השנה האחרונה עם רווח נקי של שבעה מיליון וחצי שקלים
מנכ"ל לודן: עתיד שוק האנרגיות המתחדשות תלוי בתמיכה ממשלתית
ארנון אהרון, מנכ"ל לודן חברה להנדסה בע"מ בטקס השקת לקסטרן בסין- צילום: יח"צ
קבוצת לודן חברה להנדסה בע"מ תקיים היום מפגש עדכון לשוק ההון בו תציג את הדוחות הכספיים שלה לשנת 2010 וסקירה של הפעילות השנתית במגוון תחומים. החברה, שהשיקה לאחרונה פטנט עולמי חדש לטיפול בגזי חממה בשם לקסטרן בסין, סגרה את השנה האחרונה עם רווח נקי של שבעה מיליון וחצי שקלים. לטענת מנכ"ל החברה, ארנון אהרון, למרות שברבעון הראשון של השנה רשמה החברה את ההפסד הראשון שלה מאז שנת 2002, היא שבה להרוויח לקראת המחצית השניה.
פעילותה האקולוגית של לודן מתפרסת על מספר תחומים. החברה מתמקדת בפתרונות ידידותיים לסביבה עבור התעשייה הכבדה, כאשר בישראל מדובר בעיקר במתן מענה לטיפול במי שפכים ופליטות גזים מזהמים לאוויר. בין לקוחותיה הגדולים של לודן בישראל נמנים גם בתי הזיקוק בחיפה, חברות פארם, יצרניות דשנים ועוד.
לטענת אהרון, מצב משק האנרגיה בעולם מושפע באופן ישיר מתהליכי גלובליזציה וגידול האוכלוסייה. לדבריו, "בעקבות תהליכים אלההעולם הפך לשוק אחיד. התקשורת מאפשרת נגישות מכל מקום ולכל אחד. גורם משפיע נוסף הוא גידול התושבים על כדור הארץ. בנוסף להתרבות האנשים, ישנו גם גידול בתוחלת החיים הנגרם מתהליכים של מודרניזציה, כמו התפתחות הרפואה וכו'. הגידול בתוחלת החיים משפיע ישירות על כמויות התשתיות הנדרשות, מקומות התעסוקה וכו'. כמו כן, לגידול באוכלוסיה ישנה השפעה מכרעת על מקורות האנרגיה ועל איכות הסביבה. היום, ישנן תחזיות שמדברות על כך שאפילו אם נשלים את יעדי ייצור האנרגיה ממקורות מתחדשים בכל העולם, לקראת 2050 טמפרטורת כדור הארץ תעלה בעשרה אחוזים".
לאחרונה החלה לודן לפעול גם בתחום האנרגיות המתחדשות ובחרה להתמקד בביומסה- ייצור חשמל מפסולת. לדברי אהרון, הסיבה העיקרית לבחירה בתחום זה היא בנגישותו וזמינותו בכל מקום בעולם. "לפי הנתונים שבידנו מסוף שנת 2008, ביומסה מהווה את ענף האנרגיה המתחדשת העיקרי באירופה. הסיבה לכך טמונה בעבודה שמדובר בייצור אנרגיה מפסולת. יש כאן למעשה פתרון לבעיית הפסולת הרבה הנאגרת עקב הגידול בכמות האנשים המייצרים אותה. פסולת היא מקור זמין לאנרגיה, משום שאינה מושפעת מגורמים חיצוניים, כגון: מזג האוויר או שעות היום. ניתן לייצר אותה במשך 24 שעות בכל ימות השנה".
בנוסף, מסביר אהרון כי גם מימדיהם הקטנים יחסית של המתקנים לייצור ביומסה, לעומת מקורות אנרגיה אחרים, והעובדה שניתן להקימם בתפזורת מהווה יתרון עבור החברה, בשל החסכון בהקמת תשתיות ובהוצאות תחזוקת המתקנים. אהרון מציין כי עיקר פעילות החברה בתחום זה מתרכזת כעת בספרד. מדובר בשלושה פרויקטים פעילים הנמצאים בשלבי עבודה שונים ואליהם ימטרפו בקרוב שני פרויקטים נוספים, אחד מהם בהולנד. במסגרת פרויקטים אלה, מפתחת החברה טכנולוגיה חדשה לעיבוד חומרי גלםאשר לטענת אהרון הינם בעלי פוטנציאל תפוקה גבוה יותר מכל החומרים הקיימים היום בשוק. זאת, במטרה לפתח פתרונות לייעול המתקני הייצור הקיימים.
שוק נוסף בו פועלת לודן כיום הוא ענף התעשייה בסין. בעקבות השקת טכנולוגיית לקסטרן, גילתה החברה את הפוטנציאל של המדינה הנתפסת דווקא כשמרנית וקשה. לטענת אהרון, "דווקא בסין יש מודעות גדולה לנושא זיהום האוויר ואנחנו רואים בזה שוק מאוד מעניין וחשוב. בעקבות פרויקט הפיילוט של הפטנט לסילוק תחמוצות חנקן וגופרית הנפלטים מארובות מפעלים ותחנות כוח, התעוררה התעניינות רבה מצד מפעלי המתכת במדינה. אלו מעוניינים להפחית את הזיהום הנפלט מן הפחם עליו הם מתבססים ומחומרי הגלם עצמם".
למרות התחזיות העגומות למדי עימם התחיל אהרון את דבריו, הוא עדין סבור כי עתיד התמהיל האנרגטי העולמי טמון במקורות מתחדשים. אך עם זאת, הוא סבור ובטוח כי תמיכה ממשלתית רחבה המתבטאת בסבסוד נרחב של פיתוח התחום היא חיונית להמשך קידומו, במיוחד במדינת ישראל. לדבריו, "העלויות של יצור חשמל ממקורות מתחדשים הן גבוהות מאוד היום והאוכלוסיה לא מסוגלת לשאת אותן לבד. כדי לדאוג להישרדותו של התחום הזה, יש צורך בתמיכה אינטנסיבית של הממשלה".