שמעון יפרח הוא יועץ כלכלי בכיר לסגן ראש הממשלה ושר הפנים, אלי ישי. יפרח עומד בראש מטה אנרגיות מתחדשות במשרד כשנתיים וחצי. פגשנו אותו בכנס אילת אילות על מנת לשמוע על האתגרים העיקריים העומדים בפני הענף בישראל וכיצד לדעתו צריך להתמודד עימם.
ראיון בלעדי: שמעון יפרח: ועדת השרים לאנרגיה מתחדשת היא הכלי הנכון ביותר לקידום השוק כיום
צילום: ארנון מעוז
שמעון יפרח הוא יועץ כלכלי בכיר לסגן ראש הממשלה ושר הפנים, אלי ישי. יפרח עומד בראש מטה אנרגיות מתחדשות במשרד כשנתיים וחצי. פגשנו אותו בכנס אילת אילות על מנת לשמוע על האתגרים העיקריים העומדים בפני הענף בישראל וכיצד לדעתו צריך להתמודד עימם.
מה הייתה תרומתו של משרד הפנים לקידום האנרגיות המתחדשות בישראל?
"כרגע אנחנו עסוקים בסוגיה של מדיניות לאנרגיית הרוח. הכוונה היא לגיבוש מדיניות קרקעית למתקנים הללו. כמו כן, אנו עוסקים גם בהתאמת הארנונה על המתקנים למודל כלכלי ולתעריף שנקבע על ידי רשות החשמל וכן אנו עוסקים בנושא היטלי הבניה של המתקנים. אני מאוד מקווה שאנחנו בחודשים הקרובים נייצב את מדיניות מתקני הרוח, נייצר אותה ווניצור רובד נוסף לנושא האנרגיות המתחדשות."
היום ענף הרוח בארץ די תקוע. האם אתה צופה התקדמות כלשהי בנושא, בעיקר בתחום היזמות?
"נושא של אנרגיות רוח הוא פרויקט משותף של משרד התשתיות ושלנו,בכוונתנו לנסח יחד מסמך שמטרתו להניע את הענף. המסמך למעשה כבר הופק בשבועות האחרונים. הוא בעצם מתרגם כלים תכנוניים, כגון הוראות בטיחות. המסמך מספק הנחיות לביצוע עבור מקימי המתקנים, והוא יאפשר לקדם את הענף. אני מאמין שבחודשים הקרובים אנחנו נוציא את המסמך, ונאפשר לחדש את הפעילות בשוק."
מה בנוגע למתקני ביומסה?
"יש תהליך למידה טבעי בשוק האנרגיות המתחדשות. ככל שנלמד עליו יותר, נוכל לבנות עבורו מדיניות יציבה יותר שתאפשר לנו להתקדם. כל אנרגיה חדשה שנכיר נצטרך בסופו של דבר לשלב אותה בתוכנית מתאר מתאימה, בין אם מדובר בהכנת נספח לתמ"א קיימת או ניסוח תמ"א חדשה. אני מאמין שככל שנתקדם בתחום כל אנרגיה חדשה שנכיר תהיה קלה יותר ליישום, כי השוק כבר קיים."
בשבועות האחרונים התבשרנו על הקפאת ההסדרה למתקנים גדולים בהוראת משרד האוצר, זאת לאחר שהתקבלה ברשות החשמל בנוכחות של נציגי המשרד, מה דעתך על הליך ההסדרה? האם הוא תקין וכיצד ניתן למנוע מצבים כאלה בעתיד?
"אני חושב שפה יש משקל מכריע לוועדת השרים לאנרגיה מתחדשת. כפי שאמרתי במפגש האחרון שלה לפני שבוע, הוועדה צריכה להיפגש בתדירות גבוהה. אני חושב שזה הכלי החוקי הביצועי של מדינה, הממשלה יצרה גוף שיכול בעצם לקחת את כל חילוקי הדעות ואי ההבנות שיש בנושא, ליישב אותן ולהביא ליישום המדיניות שלה. בישיבה האחרונה של הוועדה, המלצתי לכל השרים להיפגש אחת לשבועיים-שלושה.אני מאמין שההבנה שאנרגיה מתחדשת היא עוד חזון של מדינת ישראל ומדיניות שנקבעה, היא שתקדם את העניין, בוועדה ומחוצה לה."
האם חוק אנרגיות מתחדשות יכול לסייע בגישור הפערים בין הגופים הממסדיים השונים העוסקים בתחום ובהסרת החסמים שנגרמים כתוצאה מכך?
"לעניות דעתי לא. תהליך של חקיקה בדרך כלל אורך הרבה זמן. בתהליך כזה אנחנו נשמע את כל חילוקי הדעות שיש. ייתכן שאפשר להתחיל עם חקיקה כזאת, אבל לא לסמוך עליה שתפתור את הבעיות, אלא במקביל לקדם את הנושא בכל הכלים הקיימים, קרי בוועדת השרים. השוק הזה חייב להיות בתנועה מתמדת. זהו שוק מאוד אינטגרטיבי הכולל מו"פ, ייצור, ייצוא, פיננסים ועוד. מדובר במערכת מאוד מורכבת. היא יכולה להתקיים על ידי אותם מטות שהוקמו בתוך המשרדים הממשלתיים. לנו במשרד הפנים, יש מטה לאנרגיות מתחדשות שאני עומד בראשו מזה כשנתיים וחצי. המטה מתכנס אחת לחודש ומטרתו לקדם תהליכים כל הזמן. החקיקה יכולה לבוא בעצם כמשלימה אבל היא לא תפתור את הבעיה,לפחות לא בתקופה החשובה שאנחנו נמצאים בה כרגע."