שוק האנרגיה המתחדשת באיטליה הפך למקור השקעה אטרקטיבי עבור הישראלים, בעיקר בתחום האנרגיה הסולארית והטכנולוגיה הפוטו-וולטאית. הממשלה האיטלקית הציבה יעד של ייצור כ-17% מהחשמל במדינה ממקורות אנרגיה מתחדשת עד שנת 2020. על פי התחזית, תוך שלוש שנים צריכה איטליה להגיע לייצור של 3500 מגה-וואט חשמל מאנרגיה מתחדשת כשהיעד הסופי הוא 8000 מגה-וואט עד תום התקופה. לשם כך נדרשת השקעה חסרת תקדים בה המשקיעים הישראלים מתכוונים לשחק תפקיד מרכזי.
שגריר איטליה, לואיג'י מאטיולו (משמאל)-צילום: ארנון מעוז
השמש האיטלקית רווחית יותר
שוק האנרגיה המתחדשת באיטליה הפך למקור השקעה אטרקטיבי עבור הישראלים, בעיקר בתחום האנרגיה הסולארית והטכנולוגיה הפוטו-וולטאית. הממשלה האיטלקית הציבה יעד של ייצור כ-17% מהחשמל במדינה ממקורות אנרגיה מתחדשת עד שנת 2020. על פי התחזית, תוך שלוש שנים צריכה איטליה להגיע לייצור של 3500 מגה-וואט חשמל מאנרגיה מתחדשת כשהיעד הסופי הוא 8000 מגה-וואט עד תום התקופה. לשם כך נדרשת השקעה חסרת תקדים בה המשקיעים הישראלים מתכוונים לשחק תפקיד מרכזי.
חברות סולאריות ישראליות כבר פועלות ומרחיבות את פעילותן בתחום האנרגיות המתחדשות באיטליה. חברת האנרגיה הסולארית סאנריי (SunRay) הקימה של השדה הסולארי הגדול באיטליה בהספק כולל של 85 מגה-וואט ובהשקעה כוללת של כ-500 מיליון דולר. ואילו חברת גילץ (Sunflower) חתמה בינואר השנה על הסכם כוונות לרכישת שתי חוות סולאריות בשלבי הקמה באיטליה בשטח של כ-70 אלף מ"ר שייצרו חשמל בהספק 2 מגה-וואט לשעה.
בכנס משותף של לשכת המסחר של מילאנו – Promos – לשכת המסחר הישראלית, בנק הפועלים ומשרד עו"ד Simmons & Simmons שנערך באוקטובר הוצגו למשקיעים הישראלים ההזדמנויות הרבות הטמונות בשוק האיטלקי.
לדברי עו"ד אריאל נחמן, ראש הדסק הישראלי של Simmons & Simmons הפועל ממשרדי הפירמה במילנו, המייצג חברות ומשקיעים רבים מישראל באיטליה ובאירופה בכלל, "איטליה היא יעד עלייה לרגל בתחום הפוטו-וולטאי עבור משקיעים, וכבר היום ניתן לראות מספר הולך וגדל של משקיעים מישראל הפעילים בשוק באיטליה. בעוד שהסברה הרווחת היא, שכדאי להתמקד בדרום בגלל השמש, הרי למחוז לומברדיה ואזור מילנו בצפון יש יתרונות משמעותיים עבור המשקיעים, בזכות תרבות העסקים המסודרת, הסטנדרטים האדמיניסטרטיביים המקלים על המשקיע הזר, וריבוי ההזדמנויות העסקיות באזור."
לואיג'י מאטיולו, שגריר איטליה בישראל מסביר שמידת האטרקטיביות הרבה של המשקיע הישראלי נובעת מהדמיון הרב בשווקי האנרגיה מתחדשת בשתי המדינות.
מה יש לאיטליה להציע למשקיעים ישראלים בתחום האנרגיה המתחדשת?
"אנחנו רואים באנרגיה אלטרנטיבית את פוטנציאל ההשקעה העיקרי מישראל לאיטליה. כיום, אנו מתמקדים במחוז לומברדיה, בו אנו רואים פוטנציאל עסקי ממשי מכיוון שברור לנו שלא ניתן לסמוך על מקורות אנרגיה מסורתיים לאורך זמן. אנו מפתחים רשת של חברות המתמחה בניצול מקורות אנרגיה מתחדשת, כגון ביומסה, אנרגיה פוטו-וולטאית ואנרגיה הידרו-אלקטרית, אשר קיימת בשפע במחוז לומברדיה. עם זאת, אנו מודעים היטב לצורך בהשקעה וברשת כלכלית גמישה, מעין מפעל בו מעורבים שחקנים שונים מהשוק הבינלאומי. שוק האנרגיה המתחדשת באיטליה הוא שוק מתפתח שאני מקווה כי בעתיד יגבר על האנרגיות המסורתיות. בלומברדיה בלבד כבר קיימים אלפי מתקנים פעילים, וזאת בנוסף לאלו הקיימים בשאר האזורים באיטליה. למעשה אנחנו רואים בענף האנרגיה המתחדשת מעין מקרה בוחן להגדלת שיתוף הפעולה המדעי והכלכלי בין שתי המדינות".
אילו תנאים מעניקים לאיטליה יתרון מבחינת המשקיעים הישראלים לעומת ארצות אחרות?
"לדעתי לאיטליה יש שני יתרונות עיקריים. ראשית, יש רשת מאוד מפותחת של מיזמים בינוניים וקטנים של מערכות סולאריות וקל יותר להשקיע בהם משום שמימדיהם והמודל הכלכלי שלהם תואמים את הפרויקטים הישראליים. בנוסף, המשקיעים יוכלו ליהנות מרשת המסחר הגדולה של האיחוד האירופי כולו ומהשוק האירופאי. אם משקיע נכנס לאיטליה, הוא למעשה נכנס לעסקים בכל אירופה. ברור שזהו תהליך ארוך, אך מדובר במטרה משותפת של כל מרכיבי החברה האיטלקית שאינה תלויה באף גישה פוליטית, זוהי עובדה מוגמרת שלא ניתן להתעלם ממנה. מקורות האנרגיה המסורתיים ייגמרו מתישהו ולכן יש להחליפם".
איך אתה רואה את הקשר התרבותי בין ישראל ואיטליה?
"הקשר התרבותי העמוק בין שתי המדינות הוא מעבר לכל זיקה פוליטית. יש בינינו חיבור היסטורי, יש דמיון רב בין התרבויות ויש חברות עמוקה מאוד בינינו. בשנה הבאה אנחנו נחגוג בכל רחבי העולם 150 שנה לאיחוד המדינה שלנו. ניתן לראות כאן קשר חזק בין תנועות כמו ריסורג'ימנטו והציונות – שתיהן נלחמו למען החופש של העמים ותרמו רבות לעיצוב הזהויות הלאומיות שלהם. ברור שרמת היחסים בין שתי המדינות כיום לא החלה יש מאין, היא מושרשת עמוק בתוך ההיסטוריה שלנו."
מהו הפרופיל של המשקיעים הרצויים מבחינת איטליה?
"עליהם להיות מודעים לקשר העמוק בין שתי המדינות שלנו ובעלי חיבה רבה לאגן הים התיכון ולחיים הטובים, דבר שאפשר בהחלט לפתח אצלנו באיטליה."
הראיון פורסם לראשונה בגיליון נובמבר-דצמבר של מגזין תשתיות סביבה ואנרגיה