באגף החשב הכללי באוצר חוששים מפרסום מוקדם של התעריף לתחנות כוח תרמו סולאריות שיבריח את הקבוצות שעדיין נשארו במכרז אשלים. המכרז להקמת תחנות הכוח הסולאריות הגדולות בישראל יצא לדרך בהשתתפות 7 קבוצות של חברות ישראליות ובינלאומיות גדולות, אולם עיכובים מתמשכים ומחלוקות בין משרדי הממשלה הבריחו את רוב המתעניינים.
החשב הכללי ביקש משפירה לא להבריח את המתמודדים במכרז אשלים
יו"ר רשות החשמל – צילום: ארנון מעוז
באגף החשב הכללי באוצר חוששים מפרסום מוקדם של התעריף לתחנות כוח תרמו סולאריות שיבריח את הקבוצות שעדיין נשארו במכרז אשלים. המכרז להקמת תחנות הכוח הסולאריות הגדולות בישראל יצא לדרך בהשתתפות 7 קבוצות של חברות ישראליות ובינלאומיות גדולות, אולם עיכובים מתמשכים ומחלוקות בין משרדי הממשלה הבריחו את רוב המתעניינים. בין היתר המכרז התעכב תקופה ארוכה בשל מחלוקות בין רשות החשמל, משרד האוצר ומשרד התשתיות סביב נושאים שונים ובשל הצורך בתיאומים ואישורים שונים בין משרד הביטחון ומינהל מקרקעי ישראל.
באוצר ביקשו מיו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה, לעכב את פרסום התעריף מחשש כי ארבע החברות והקבוצות המתמודדות במכרז יפרשו אם התעריף יהיה נמוך מדי. הגשת המכרזים ליחידת הייצור הראשונה נקבעה עד סוף נובמבר. ואילו ההצעה להקמת ליחידת הייצור השניה נקבעה לתאריך 18.1.11. בקשה האוצר בעייתית שכן הגשת ההצעות למכרזים של החברות מתבססת על תעריף החשמל וההכנסות הצפויות מהקמת הפרויקט.
בשל העיכובים הרבים נכנסו ויצאו חברות רבות שתכננו להשתתף במכרז וכעת נשארו 2 קבוצות של חברות מתוך 7 קבוצות שניגשו למכרז כשהתפרסם – קבוצת סימנס סולל וקבוצת ברייטסורס אלסתום. חברת אבנגואה הספרדית מתכוונת להתמודד במכרז ללא שותפות. ועדת המכרזים אף זימנה בתחילת יולי את החברות שנותרו כדי לשמוע את הערותיהן להליך המכרז וכדי להזים שמועות בדבר ביטול המכרז המתעכב.
במסגרת מכרז אשלים יתמודדו החברות על הקמת שתי תחנות כוח תרמו-סולאריות בעלות כושר יצור של בין 80 ל- 125 מגה-וואט כל אחת, ובהיקף של עד 250 מגה-וואט ועל הקמת תחנת כוח פוטו וולטאית בעלת כושר יצור של כ- 15 מגה-וואט עם אופציה ל – 15 מגוואט נוספים. המכרז מתנהל בשיטת BOT בו גוף פרטי מקבל זיכיון למימון, תכנון, בניה והפעלה של תחנות הכוח לתקופה קצובה שאחריה מועברת הבעלות על המתקן לידי המדינה.