מה מריץ את ענקיות הנפט לאנרגיה מתחדשת? הגעה לשיא תפוקת הנפט, ראייה יותר מפוקחת של העתיד או רצון לשנות תדמית לירוקה יותר?
ענקיות הנפט משקיעות באנרגיה סולארית
מה מריץ את ענקיות הנפט לאנרגיה מתחדשת? הגעה לשיא תפוקת הנפט, ראייה יותר מפוקחת של העתיד או רצון לשנות תדמית לירוקה יותר?
מאת: מרלן-אביבה גרינפטר
יצואניות הנפט במפרץ, אבו דאבי וקאטר, משקיעות באנרגיות מתחדשות כבר מספר שנים. השנה הצטרפה אליהם ערב הסעודית המקימה חווה סולרית במתחם התעשייתי של העיר בהרה באזור מכה. אך לא רק מדינות בהם נמצא נפט פונות לאנרגיות מתחדשות, גם חברות הענק המפיקות נפט עושות זאת.
השאלה האם כבר הגענו לשיא תפוקת הנפט (הנקודה בה עקומת התפוקה מתחילה לרדת), אינה מעסיקה בהכרח את ארצות המפרץ. גם הן וגם החברות המפיקות יודעות כי למרות גילויי נפט חדשים המלאי העתידי לא יחזיק לעד.
באפריל השנה פיצוץ שאירע באסדת נפט של חברת BP במפרץ מקסיקו גרם לדליפה של נפט בכמות עצומה במשך יותר מ-100 ימים ואף הוגדר כ"אסון האקולוגי הגדול ביותר בכל הזמנים". אין ספק כי בעקבות האסון החברות המפיקות נפט מעוניינות לשפר את התדמית שנוצרה, לא רק לחברת BP אלא לענף כולו. על פי היקפי ההשקעות כנראה שלא רק שיקולי תדמית נלקחו בחשבון.
ערב הסעודית לא מוותרת על הכתר
בערב הסעודית עוקבים אחר הוויכוח מתי העולם יגיע לשיא תפוקת הנפט, אך יודעים שאם העיתוי הוא נתון לוויכוח ישנה וודאות שבסופו של דבר נגיע לשם. בעקבות הידיעה כי לא ניתן יהיה להשאיר נפט לדורות הבאים בחצי האי ערב, אולי החליטו אלי הנפט לנצל משאב הנמצא גם הוא בשפע: השמש. חברת Vision Electro Mechanical שבעיר בהרה היא אשר החלה בבניית החווה לניצול האנרגיה הסולרית ולייצור חשמל.
מערכות שיותקנו בבהרה יכללו ערכות "עקיבה" המסוגלות לעקוב אחר המסלול המשתנה של השמש בשעות היום בכדי לנצל מקסימאלית את קרני השמש. המערכות אף מסוגלות לפעול בטמפרטורות גבוהות במיוחד המאפיינות את אזור המפרץ.
גם אם לא תוכל ערב הסעודית להחזיק זמן רב בתואר "יצואנית הנפט הגדולה" היא עדיין תזכה לתואר מכובד לא פחות. עלי אל-נואמי, שר הנפט הסעודי מסר לעיתונאי של כתב העת הצרפתי פטרו-אסטרטגיה: "למדינה כמו סעודיה, אחד ממשאבי האנרגיה החשובים ביותר היא אנרגיית השמש". כזכור, חצי האי הסעודי הוא ברובו מדברי. אל-נואמי הוסיף שאחד ממאמצי המחקר שהחליטה המדינה להתרכז בו היא כיצד להפוך את סעודיה למרכז של אנרגיה סולרית, "אני מקווה שבעוד 50-30 שנה נהייה אחד מיצואני אנרגיית השמש הגדולים בעולם, באותו אופן שאנחנו היום יצואני נפט", הוא מוסיף.
אך סעודיה אינה מסתפקת בייצור, היא הקימה באפריל השנה מכון מחקר ענק בשם "עירו של המלך עבדאללה" שעוסק במחקר בתחום האנרגיה המתחדשת וגם בתחום האנרגיה הגרעינית.
שברון משקיעה במתקן הסולארי הגדול בעולם
חברת הנפט הגדולה שברון (Chevron) בשיתוף עם חברת סולר מילניום אי.ג'י (Solar Millennium AG) זכו מוועדת האנרגיה במדינת קליפורניה בארה"ב לאישורים הנדרשים להקמת חווה סולרית. בלייט (Blythe) הוא שמו של אתר המתקנים להפקת אנרגיה סולרית שיהיה לדברי החברה, הגדול ביותר בעולם מסוגו. האתר יכלול ארבעה מתקנים תרמו-סולריים שכל אחד מהם יפיק 250 מגה-ואט, הראשון שבהם יתחיל לפעול בשנת 2013. ההשקעה בפרויקט כולו תעלה כשישה מיליארד דולר. המתקנים יעבדו על פי טכנולוגיה פרבולית, ריכוז שמש באמצעות מראות כדי לחמם נוזל ליצירת קיטור שיניע את הטורבינות להפקת החשמל. המשקיעים חייבים להתחיל את הבנייה בשטח לפני ה-31 בדצמבר השנה כדי לזכות במענק של 30 אחוז מההוצאות על פי תמריצי התכנית הכלכלית של ממשלת ארה"ב.
חברת שברון השתמשה עד עתה באנרגיה סולרית אותם התקינו חברות מסחריות שונות להפעלת שדות הנפט שלה החל משנת 2003.
אך שברון כבר נמצאת בשוק הסולרי מספר שנים באמצעות חברת הבת שלה בשם "שברון פתרונות אנרגיה" CES (Chevron Energy Solutions). החברה התקינה מערכות סולריות במוסדות חינוך בקליפורניה ובשנת 2009 היא סיימה את ההתקנה של מערכת סולרית בת 6,720 פנלים פוטו וולטאים (תאים המפיקים חשמל מן השמש) עבור הרכבת התחתית בלוס אנג'לס.
חברה להובלת נפט בשוק הסולארי
חברת אנברידג' (Enbridge) הקנדית אינה מפיקה נפט, היא מובילה אותו בצפון אמריקה באמצעות מערכת צנרת מסועפת. ביוני השנה כאשר כתם הנפט במפרץ מקסיקו הלך והתפשט היא הייתה מעורבת באסון בקנה מידה קטן יותר. נפט דלף מאחד מצינורות ההובלה שלה אל נהר קלמזו (Kalamazoo) במדינת מישיגן בארה"ב. החברה משקיעה כבר מספר שנים באנרגיית הרוח ואנרגיית השמש. לאחרונה הרחיבה פרויקט של הפקת חשמל סולרי בסרניה שבאונטריו, קנדה. המתקן שהפיק 20 מגה-ואט הורחב למתקן להפקת 80 מגה-ואט בטכנולוגיית הפילם הדק, אותה תתקין חברת פירסט סולר (First Solar). על פי דיווח החברה הפרויקט נבנה מ-1.3 מיליון יחידות של תאים פוטו וולטאים של פילם דק. המתקן מסוגל לספק אנרגיה הנצרכת על ידי כ-12,800 בתי אב וימנע מדי שנה פליטה של כ-39,000 טון פחמן דו חמצני.
נשיא חברת אנברידג' פטריק דניאל (Patrick Daniel) אומר: "ההשקעות שלנו באנרגיות מתחדשות באונטריו הם עדות למחויבות שלנו להעדיף פתרונות אנרגיה טובים לסביבה".
חברת טוטל באבו דאבי
חברת הנפט הצרפתית טוטל (Total) בשיתוף עם חברת אבנגואה (Abengoa) סולר קיבלו על עצמן להקים ב"מדינת זייד" חווה תרמו-סולרית הגדולה ביותר במזרח התיכון שקיבלה את השם- שאמס (שמש בשפה הערבית). האתר נמצא כ-120 ק"מ מהעיר העתידית "מסדאר" באבו דאבי שמנהיגיה החליטו שעד שנת 2020 שבעה אחוזים מצריכת האנרגיה במדינה תסופק על ידי אנרגיות מתחדשות, בעיקר אנרגיית השמש.
חברת "של" פונה לביו-דיזל
חברת "של" ההולנדית הקימה ביפן חברת בת לאנרגיה סולרית שהשקיעה מאז שנת 2007 במפעל לייצור פנלים סולריים. מפעל הממוקם בעיר מיאזקי (Miyazaki) מפיק כמות של תאים פוטוולטאים שניתן באמצעותם להפיק גיגה-ואט אחד של חשמל. באירופה ובארה"ב, השקיעה החברה בשנים 2006-1999 בעיקר בחוות רוח בהיקף של 1.24 מיליארד דולר.
לאחרונה הודיעה חברת האם בהולנד שההשקעות העתידיות שלה בתחום האנרגיות המתחדשות יהיו בעיקר בדלק ביולוגי.
התדלדלות משאבים – סכנה ביטחונית
הגנרל האמריקני בדימוס אנטוני זיני (Anthony Zinni) מזהיר מפני האיום הביטחוני שיכול להיות פועל יוצא של פגיעה בסביבה. אי התחדשות של משאבי טבע כגון יערות, מים, דגה וקרקעות פוריות יכול לגרום לחוסר יציבות בעולם ולעימותים במדינות המתפתחות, מצהיר זיני.
"אנחנו יכולים לשלוח את הנחתים שלנו, את חיל האוויר ואת חיל הרגלים לפתור בעיות ביטחוניות. בין אם בגלל שינוי האקלים, או בשל פגיעה בסביבה בדרכים אחרות אנו צפויים לראות יותר ויותר מדינות כושלות בהתנהלות עצמאית", הוסיף זיני.
סגן אלוף שאנון ביבי Shannon Beebe)) שעדיין משרת בצבא מצטרף לעמיתו ומוסיף ששני האסונות הגדולים ביותר שחוותה ארה"ב בשנים האחרונות, שהם ה-11 בספטמבר והוריקן קטרינה, לא באו ממדינות עוינות. ביבי הוא חוקר בכיר של המצב באפריקה והוא מספר: "כשאתה משוחח עם מנהיגים מאפריקה, אפילו עם ראשי צבא, הם מדברים על ביטחון במונחים לא צבאיים כמו מזון, התדרדרות סביבתית ואסונות טבע".
מגמות באנרגיה סולארית
אתר של חברה בין-לאומית למחקר ופיתוח סולרי בשם "סולרבאז" (Solarbuzz) פרסם דו"ח בו הוא מדווח בין היתר על עלייה בביקוש למוצרים הסולאריים הפוטו וולטאים. ברבעון השני של שנת 2010 גדלו המכירות ב-54 אחוז לעומת שנת 2009 וצפוי כי בשנת 2010 כולה תהייה הכפלה של המכירות.
עבור העוסקים בפנלים הפוטו וולטאים, שנת 2009 הייתה חיובית פחות וכך גם היה ברבעון הראשון של שנת 2010. מה הביא לעלייה של הביקוש אם כן? לדברי האתר, הכול התחיל בהודעת גרמניה על ירידה בשנת 2011 של תמריץ בצורת תעריפים המיוחדים לחשמל המופק מהשמש. גרמניה העניקה עד עתה תעריפים של מחירי חשמל גבוהים במיוחד להתקנות סולריות. שאר ארצות אירופה לעומת זאת הודיעו על תמריצים חדשים גבוהים יותר, בעיקר באיטליה, צרפת וצ'כיה.
לדברי "סולארבאז" פדיון תעשיית הפוטו וולטאי העולמי היה ברבעון השני של שנת 2010 17.2 מיליארד דולר לעומת 12 מיליארד ברבעון הראשון של אותה שנה ו-6.2 מיליארד דולר ברבעון השני של 2009.
ומה הצפי לשנה הבאה ? ברבעון השני של השנה גרמניה התקינה מתקנים סולאריים שהפיקו 2.3 גיגה-וואט ובכך תרמה 60 אחוז מהביקוש העולמי לתאים פוטו וולטאים. ייתכן שלירידה הצפויה בתעריפי התמריץ בגרמניה תהיינה השלכות על הביקוש העולמי.