היום הודיעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה על דחיית הדיון בתמ"א 10/ד/10 , תכנית המיתאר הארצית למתקנים סולאריים פוטו-וולטאים (תחנות כוח סולאריות) שעלתה לכותרות. לאחרונה נדונה תכנית המיתאר במסגרת ישיבת הולנת"ע– הועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובניה).
תחקיר בלעדי: בעקבות תמ"א 10 – תכנית המיתאר לתחנות כוח סולאריות
היום הודיעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה על דחיית הדיון בתמ"א 10/ד/10 , תכנית המיתאר הארצית למתקנים סולאריים פוטו-וולטאים (תחנות כוח סולאריות) שעלתה לכותרות. תכנית זו אמורה להסדיר את נושא הקמת מתקני אנרגיה סולארית פוטו וולטאית בשטחי קרקעות חקלאיות ובשטחים הפתוחים – בעיקר בנגב ובערבה.
לאחרונה נדונה תכנית המיתאר במסגרת ישיבת הולנת"ע– הועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובניה). לאחר שעו"ד בנג'י היימן, חוקר מיוחד שמונה על ידי מינהל התכנון לבדוק את הנושא הגיש לחברי הועדה את המלצותיו ואלו קיבלו עקרונית את הערותיו. ממשרד הפנים נמסר כי הדחייה בדיון נבעה מחשש לכאורה לפגם בהליכי שמיעת ההשגות בפני החוקר ועל כן הוחלט להשהות את הדיון.
לפני ישיבת הולנת"ע שלחו ארגוני הסביבה לחברי הועדה נייר עמדה ובו ציינו את ההעדפה להקמת מתקנים תרמו סולאריים המייצרים יותר אנרגיה לכל יחידת שטח על פני כיסוי השטחים הפתוחים במתקנים פוטו וולטאים להם נצילות נמוכה משמעותית ובניגוד למתקני אנרגיה מתחדשת אחרים ניתן להקים אותם על גגות ברחבי ישראל. לטענת ארגוני הסביבה "ממשלת ישראל קבעה בראשית שנת 2009 יעד לפיו 10% מייצור החשמל בישראל בשנת 2020 יופק מאנרגיה מתחדשת. יעד זה מהווה צעד ראשוני אך חשוב בהפיכתו של משק האנרגיה בישראל לבר- קיימא. אמנם, החלטת הממשלה אינה מציינת באיזו טכנולוגיה יעשה שימוש להשגת היעד אותו הציבה, אך נתוניה הטבעיים של ישראל מצביעים על כך כי הטכנולוגיה המרכזית בה יעשה שימוש תהיה זו הסולארית, המצריכה שימוש בשטחי קרקע נרחבים".
"עמדת הארגונים היא כי ככל שמדובר במערכות קרקעיות, יש לקבוע בתכנית המתאר כללים ברורים שיתנו העדפה לניצול מירבי של השטח, ובכלל זה קביעת סף מינימום לאנרגיה המופקת ליחידת שטח. יש להדגיש כי הקמת מערכות סולאריות בעלות נצילות נמוכה על שטחים חקלאיים או שטחים פתוחים אחרים תמנע בפועל את הקמתם בעתיד של מתקנים המתבססים על טכנולוגיות יעילות יותר, ועומדת בסתירה למדיניות משרד התשתיות שתכליתה שימוש בטכנולוגיה הפוטו וולטאית הקיימת בעיקר לצורך ניצול מירבי של שטחי גגות ושטחים בלתי מנוצלים אחרים להפקת אנרגיה".
גורמים המקורבים לנושא טוענים כי עו"ד היימן הודיע אתמול במפתיע על ניגוד עניינים בשל ייצוג קודם שלו. ככל הנראה מדובר בתכנית ספדי לבניית 20 אלף יח"ד בהרים שממערב לירושלים בה ייצג את ארגוני הסביבה ובעניין מצפה נפתוח שם ייצג היימן את "רמות למען הסביבה", המנהל הקהילתי רמות, הקואליציה למען שימור הרי ירושלים ומספר תושבים מרמות – כאשר הגיש עתירה לבג"צ כנגד החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה.
מיליוני שקלים רבים על כף המאזניים של מינהל התיכנון
מלבד הדילמה הירוקה של שטחים פתוחים מול אנרגיה מתחדשת מונחים מיליונים רבים על כף המאזניים. אפיק הרווח הגדול בענף הסולארי נמצא בהקמת מערכות סולאריות בינוניות (בהספק של 50 קילווואט עד 5 מגה וואט) להם הוקצבה מיכסה של 300 מגה-וואט עד לשנת 2014. מה שגרם לחברות הסולאריות הגדולות יותר להם כיסים עמוקים ויכולת מימון גבוהה לפנות אל מתווה הקרקעות המבטיח ולחתום עם קיבוצים ומושבים בנגב ובערבה על הסכמי אופציה להקמת תחנות כוח סולאריות בעוד שאר החברות הסולאריות פנו אל מתווה הגגות הצנוע יותר.
מאז פורסמה ההסדרה למערכות סולאריות בינוניות הוגשו לרשות החשמל קרוב ל-150 בקשות לרשיונות מהם אושרה בקשה אחת בלבד עד כה (עבור חברת ערבה פאוור). חברות ההתקנות על גגות חוששות מניצול מהיר של המכסה למערכות סולאריות בינוניות העומדת על 300 מגה וואט באמצעות הקמת מערכות סולאריות על קרקעות, כאשר כל מתקן סולארי קרקעי שווה בגודלו למספר מערכות על גגות.
האדריכל ליאור דץ המייצג את חברת ההתקנות הסולאריות Solar By Yourself עתר לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נגד ועדת התכנון המחוזית-דרום. בעתירתו טוען דץ כי ועדת התכנון אישרה להפקדה 18 תוכניות להקמת תחנות כוח סולאריות על קרקעות קיבוצים שלא כדין היות ועדיין לא אושרה תוכנית המיתאר הארצית להקמת מתקנים סולאריים הידועה כ-תמ"א 10 ד10. דץ טוען גם כי אישור התוכניות נעשה בניגוד לעמדת משרד הפנים לפיה יש לתעדף הקמת מתקנים סולאריים פוטו וולטאים על גגות. חברת Solar By Yourself הוקמה בידי תמיר קפלינסקי והיא אחת מחברות ההתקנות הגדולות בענף הסולארי. את העתירה הגיש דץ באמצעות משרד עורכי הדין שביט בר-און גלאון צין נוב יגור ושות' המתמחה בדיני תכנון ובניה ומקרקעין.
האם אכן מדובר בניגוד עניינים של חוקר התמ"א שצץ פתאום? מהם הליכי קבלת ההחלטות במינהל התכנון בנוגע להקמת תחנות כוח סולאריות? ומיהם הגורמים המעורבים באחת ההחלטות המכריעות עבור עתיד הענף הסולארי והשטחים הפתוחים בישראל?
פורטל תשתיות יוצא למסע בעקבות התמ"א, הישארו איתנו, יהיה מעניין.