מתקן ההתפלה שנחנך היום בחדרה יספק מים למערכת הארצית בתפוקה של 127 מליון מ"ק לשנה והוא הישג נוסף של IDE המתמחית בתחום מתקני הענק להתפלת מי-ים ושיכון ובינוי מקבוצת אריסון, המתמחה בפרויקטי תשתיות ענק ברחבי העולם. המתקן הוקם על ידי החברות IDE טכנולוגיות ושיכון ובינוי בהשקעה של כ- 1.6 מיליארד שקלים
מנכ"ל שיכון ובינוי "מגשימים את חזונו של בן גוריון להתפלת מים מליחים"
מתקן ההתפלה בחדרה – צילום: יח"צ
מתקן ההתפלה שנחנך היום בחדרה יספק מים למערכת הארצית בתפוקה של 127 מליון מ"ק לשנה והוא הישג נוסף של IDE המתמחית בתחום מתקני הענק להתפלת מי-ים ושיכון ובינוי מקבוצת אריסון, המתמחה בפרויקטי תשתיות ענק ברחבי העולם. המתקן הוקם על ידי החברות IDE טכנולוגיות ושיכון ובינוי בהשקעה של כ- 1.6 מיליארד שקלים.
חברת H2ID, המוחזקת בחלקים שווים על ידי IDE טכנולוגיות וקבוצת שיכון ובינוי, חונכת היום (16 במאי) את מתקן התפלת מי-הים הגדול מסוגו בעולם, שתפוקתו 127 מיליון מ"ק לשנה, בסמוך לתחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה. המתקן הוא הישג עולמי נוסף של חברת IDE לנוכח תפוקת השיא שלו והמחיר הנמוך של מי המוצר המותפלים.
מתקן ההתפלה מבוסס על טכנולוגיית האוסמוזה ההפוכה וכולל מערכות מתקדמות להשבת אנרגיה ובקרת איכות. המתקן מייצר מים באיכות גבוהה מאוד, המועברים ישירות למוביל הארצי.
טקס השקת המתקן, שיערך הערב בסימן חג השבועות – "חג המים", יתקיים הערב במעמד נשיא המדינה מר שמעון פרס, ובהשתתפות שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו, ראש עיריית חדרה מר חיים אביטן, ראש רשות המים, מר אורי שני, הגב' שרי אריסון בעלת קבוצת אריסון, מר יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, הגב' רוית ברניב יו"ר קבוצת שיכון ובינוי, אסי ברטפלד, יו"ר קבוצת דלק, ניר גלעד, יו"ר החברה לישראל, ובכירים נוספים מקבוצות כי"ל, דלק שיכון ובינוי ו IDE, וכן נציגי הבנקים הזרים אשר מימנו הפרויקט.
אבשלום פלבר, מנכ"ל IDE טכנולוגיות: "יצירתיות וחדשנות טכנולוגית ועסקית מאפשרות ל- IDE להוביל את שוק ההתפלה העולמי בכלל ושוק מתקני הענק בשיטת האוסמוזה ההפוכה בפרט מזה תקופה ארוכה. במהלך למעלה מ- 45 שנות פעילותנו ברחבי העולם עמדנו בחזית טכנולוגיות ההתפלה הממבראניות והתרמיות והובלנו את השוק העולמי פעם אחר פעם לרמות המחיר הנמוכות ביותר, תוך שיפור מתמיד בתחום האנרגטי. מתקן התפלה חדרה, שחנכנו היום, הוא הישג נוסף בשרשרת ההישגים של IDE בהקמת מתקני התפלה הגדולים ומהמתקדמים ביותר בעולם. עד עתה מתקן ההתפלה שהקמנו באשקלון, היה הגדול מסוגו בעולם, ועתה מתקן זה בחדרה מצטרף אליו ואף עולה עליו בגודלו, תוך שהצלחנו להשיג מחיר מים נמוך יותר מזה שבאשקלון. המתקן, שנקים בשורק, ימשיך שרשרת זו ויהיה אף גדול יותר ושוב תוך הוזלת מחיר המים. אני גאה על כך שהניסיון הבינלאומי העשיר ורב השנים של IDE מאפשר לנו להוביל את שוק התפלת מי הים בארץ להישגים חסרי תקדים תוך תרומה משמעותית למשק המים בישראל הן בהגדלת נפח המים המותפלים והן בהפחתת מחירם לרווחתו של האזרח הישראלי" הוסיף פלבר.
עופר קוטלר, מנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי: "המתקן מהווה פרויקט תשתית גדול נוסף לקבוצת שיכון ובינוי המתמחה בתכנון, הקמה, מימון והפעלה של פרוייקטי ענק מסוג זה במדינות שונות. שיכון ובינוי סיפקה לפרוייקט ליווי פיננסי וכן עסקה בצד ההנדסי המורכב של מתקן ההתפלה – שהוקם בזמן שיא תוך ניצול הניסיון רב השנים והמוניטין העולמי של הקבוצה בפרויקטי ענק מסוג זה בארץ ובעולם. אנו שמחים להיות חלק מפתרון כה חשוב למשק המים, הנמצא כיום באחד המשברים הגדולים בתולדותיו. אנו מקווים כי כולנו כאזרחי המדינה נפיק תועלת מפעילות מתקן ההתפלה בחדרה". והוסיף "אנו מגשימים את חזונו של בן גוריון לגבי התפלת מים מליחים"
עמית שגב משנה למנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי: "זהו יום חג במשק הישראלי. השקת המתקן בחדרה, בעל תפוקת מים מהגדולים מסוגו מעידים על עוצמתה של שיכון ובינוי ומחזקים את מעמדה כמובילה בהקמת מגה-פרויקטים שיאפשרו תרומה רבה למשק המים ולחיזוק מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בתחום ההתפלה. פרוייקט זה הוא חוליה נוספת בפרוייקטי ענק ששיכון ובינוי מובילה ברחבי העולם, תוך ניצול הטכנולוגיות המתקדמות בתחום, והתחשבות בסביבה. העובדה כי מדובר בפרוייקט שלנו בישראל מחממת לכולנו את הלב, ומשמחת אותנו שיכולנו להציע את מה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב לשירות המדינה בה אנחנו חיים"
שמוליק שי, מנכ"ל H2ID מסר, כי "הקמת המתקן לוותה באתגרים רבים אשר הושגו במלואם ואף מעבר לזה. בין האתגרים ניתן למנות את השלמת הקמת הפרויקט, שהוא הגדול מסוגו בעולם, תוך כשנתיים וחצי, תוך הקדמת לוחות הזמנים החוזיים". שי ציין, כי "המתקן המקורי תוכנן לכושר התפלה של 100 מליון מ"ק, ותוך כדי עבודות נתבקשנו על ידי המדינה להגדיל את כושר הייצור ב- 27 מיליון מ"ק נוספים – כמות שווה למתקן התפלה עצמאי. בזכות היכולות הגבוהות של הבעלים הצלחנו לעמוד גם באתגר מורכב זה".
חברת H2ID זכתה בשנת 2006 במכרז BOT להספקת 100 מליון מ"ק מים מותפלים בשנה למשך 25 שנים. עקב מצוקת המים בארץ, פנתה המדינה לחברה בבקשה להרחיב את כושר ההתפלה של המתקן המקורי ובשנת 2009 סוכם על הרחבה של 27 מלמ"ק נוספים בשנה המתקן החל להזרים מים למערכת הארצית כבר בחודש דצמבר 2009.
בהסכם ה- BOT שנחתם עם המדינה נקבע כי H2ID תממן ותבנה את מתקן ההתפלה ההתפלה על קרקע המדינה בחדרה, תתפעל ותתחזק את המתקן, ותמכור את תפוקת המים לממשלת ישראל במחיר של 0.57 דולר למטר מעוקב נכון למועד הזכיה במכרז, וזאת למשך תקופה של 25 שנים (כולל תקופת ההקמה). בתום תקופת ההסכם, דהינו, בשנת 2032, יועבר המפעל לבעלות המדינה.
שטחו של אתר ההתפלה, הממוקם בסמוך לתחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה, הוא כ-74 דונם, אורכו ביבשה מעל- 1,000 מטר ורוחבו 50 עד 150 מטר, זאת בנוסף לצינורות באורך של כ- 1.25 ק"מ בתוך הים. המתקן מחולק לשני מתקנים, מערבי ומזרחי, בעלי תפוקה זהה ואשר מסוגלים לפעול כל אחד בנפרד וללא תלות זה בזה, ובכך לאפשר גמישות רבה יותר וצמצום הסיכונים.
ההשקעה הכוללת לשלב הקמת המתקן הסתכמה בכ- 1.6 מיליארד שקלים והוא מומן, ברובו, על ידי בנקים זרים: הבנק האירופי להשקעות (European Investment Bank), בנק ההשקעות הצרפתי קליון (Calyon), ובנק ההשקעות הפורטוגזי אספריטו סנטו (BES).
עסקת המימון הייחודית זכתה גם לפרס של המגזין הכלכלי היוקרתיEuromoney's Project Finance Deal of the Year 2007. זהו פרוייקט תשתיות ישראלי רחב היקף ראשון, שמומן ע"י בנקים זרים. מרבית העבודות בוצעו על ידי קבלנים ישראלים.
תהליך התפלת המים במתקן אורך כ- 35 דקות מרגע כניסת מי הים לצינור כ- 1.25 ק"מ מהחוף ועד להשלמת תהליך ההתפלה, כשבדרך מי הים עוברים מספר שלבים של סינון , אחריהם מתחיל תהליך ההתפלה בו המים מוחדרים דרך ממברנות פולימריות בלחץ אטמוספרי רב, באופן בו מולקולת המים מצליחה לעבור והמלחים למיניהם נותרים בחוץ; ולבסוף המים מועברים לשלב ה"טיפול הסופי במוצר", בו הם עוברים תהליך של השבחה לפני שהוא מועבר באמצעות חברת מקורות למוביל הארצי.
IDE טכנולוגיות: היא חברה ישראלית-גלובלית, חלוצה ומובילה בעלת שם עולמי בתחום טכנולוגיות המים. החברה נמצאת בבעלות כיל (50%) ודלק (50%), ועוסקת למעלה מארבעים וחמש שנים בהקמת מתקני התפלה ברחבי תבל. החברה מתמחה בפיתוח, תכנון, ייצור ותפעול של מתקני התפלה ופתרונות מים מתקדמים. IDE הקימה עד כה כ-400 מתקני התפלה בגדלים שונים – חלקם הגדולים מסוגם בעולם, באמצעות טכנולוגיות תרמיות וממברניות, בלמעלה מ-40 מדינות ברחבי העולם. כושר הייצור המותקן המצטבר של מתקנים אלו הינו למעלה מ- 2,000,000 מ"ק/יום. IDE אחראית לפריצות דרך חשובות בתחום ההתפלה התרמית והממברנית כאחד, והיא פעילה בתחומים נוספים כגון: פתרונות לקירור תעשייתי ולייצור שלג מלאכותי, מאיידים תעשייתיים ופתרונות לשימוש חוזר במי שפכים.
שיכון ובינוי בע"מ מקבוצת אריסון הינה קבוצת התשתיות והנדל”ן המובילה בישראל. חברות הקבוצה פועלות עוד משנת 1924. הקבוצה בעלת ניסיון עשיר בפרויקטים גדולים ומורכבים בתחומי הבניין והתשתית, בארץ ובחו”ל.
לקבוצת שיכון ובינוי הישגים מוכחים בבנייה, שכונות למגורים, מבני מסחר וציבור, וכן מיזמי ענק בתחומי תשתיות התחבורה, האקולוגיה, טיהור והתפלת מים ופיתוח פרויקטים בינלאומיים. כמו כן שיכון ובינוי פועלת בייזום, תכנון, הקמה ותפעול של מיזמים בתחומי האנרגיות המתחדשות.
שיכון ובינוי היא קבוצה עסקית מובילה, רב תחומית בינלאומית, המשלבת אחריות חברתית ויוצרת איזון בין העשייה העסקית, החברתית והסביבתית. הקבוצה לקחה על עצמה להוביל יצירת סביבת חיים בת-קיימא ומתקדמת.
טוב מאוד, הגיע הזמן שמישהו יקח יוזמה ויעשה משהו בעניין המים בארץ. כל הכבוד לחברות שלקחו חלק והרימו את זה.
אנו ייצרנים ויבואנים של מינרלים אשר יש סיכוי שצורכים אותם לצורך סינון
שלום לכם, מעוניינים לבקר במתקן ההתפלה ב-30.12 החל מהשעה 13:30 ועד לשעה 15:00. מדובר בקבוצת תלמידים משובחת, כ-25, משכבת י'ב בביה"ס בית ירח שבעמק הירדן. תודה, אורית
שלום רב
אנו משרד מדידות שיוצאים ב 8-10/4/16 לטיול באזור השרון והיינו מאוד מעוניינים לבקר במתקן ההתפלה בחדרה ב 10/4/16 בשעות הבוקר
אודה לכם לתשובתכם האם אפשרי ובמה זה כרוך
תודה מראש איילה משרד איזבוצקי
5 תיירים מתאילנד מעונינים לבקר במתקן היום בסביבות השעה 15:00
האם אפשרי? במה זה כרוך?
תודה
עש מרכז מבקרים?
האם ניתן לבקר עם קבוצת מבוגרים במתקן ההתפלה.
מתוכנן לאוקטובר 2022.