אין כל ספק כי על הממשלה לפעול להסרת המחסומים וכשלי השוק המונעים את מימוש הפוטנציאל של אנרגיות מתחדשות. למרבה הצער, עד כה לא נעשה די, בלשון המעטה,
ארגון אדם טבע ודין קורא לממשלה להפחית את זיהום האוויר בעזרת אנרגיה סולארית
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לנושא מימוש הפוטנציאל של אנרגיות מתחדשות ובפרט מימוש אנרגיה סולארית אשר לה חשיבות רבה בהיבטים רבים ושונים– סביבתיים, בריאותיים ואף כלכליים. אין כל ספק כי על הממשלה לפעול להסרת המחסומים וכשלי השוק המונעים את מימוש הפוטנציאל של אנרגיות מתחדשות. למרבה הצער, עד כה לא נעשה די, בלשון המעטה, בנושא זה, והצורך בחקיקה דחופה שתביא לשיפור המצב ולנקיטת הפעולות הנדרשות הופך ברור מיום ליום.
תהליך ייצור החשמל, כפי שהוא נעשה כיום, חובה בתוכו מפגעים רבים. בין העיקריים שבהם הוא זיהום האוויר. אחד הגורמים המשמעותיים לפליטות מזהמים לאוויר, הינו ייצור חשמל בתחנות כוח מבוססות דלק וזאת כתוצאה מפליטת חלקיקים מרחפים, תחמוצות גופרית ותחמוצות חנקן. כמו כן נפלטים חומרים אורגניים נדיפים ומתכות כבדות בתהליכי זיקוק ובתהליך יצור האנרגיה. מחקרים מראים קשר ברור בין זיהום האוויר, לרבות מסוג המזהמים הנפלטים ממתקנים לייצור חשמל, לבין עליה בתחלואה ובתמותה.
זיהום האוויר בערים בארץ נמצא כאחד החמורים בעולם המערבי, ואינו מותיר מקום לספק – המדובר באיום לאומי הדורש פעולה מיידית בכל הכלים האפשריים.
נכון להיום, הביקוש לחשמל הולך וגדל, כך שללא שינוי באמות המידה ליצור אנרגיה ובמדיניות משק החשמל, מועדות פנינו להגברה אקוטית בנזקים הנגרמים לאדם ולסביבה. בכדי להפחית את הנזקים בהווה ובעתיד נדרש לקבוע ולבצע מדיניות משולבת הכוללת קביעת יעדים לחיסכון באנרגיה וקביעת יעדים למעבר לחלופות ייצור וניצול אנרגיה נקייה.
מעבר לייצור וניצול אנרגיה נקייה, אנרגיה סולארית תפחית משמעותית את פליטות גזי החממה, אשר ישראל מחוייבת אליה ובוודאי לאחר הצטרפותה לארגון ה-OECD, בנוסף, ייצור אנרגיה סולארית יפחית את התלות בייבוא נפט ותקדם את עצמאותה של ישראל בייצור אנרגיה וכן יהווה חיזוק כלכלי ותמיכה במשק הישראלי, בדגש על פיתוח תעסוקתי באזור הדרום. ואולם, על מנת לממש את הפוטנציאל ולאפשר חדירה נרחבת של ייצור חשמל באמצעות אנרגיה סולארית למשק האנרגיה הישראלי, יש חובה במדיניות ממשלתית נחרצת בנושא, הכוללת:
1. קידום תוכנית מתאר ארצית חדשה הכוללת בתוכה הקמת מתקנים ויצירת תשתיות אשר יאפשרו שימוש במתקנים לייצור אנרגיה סולארית (תמ"א 10).
2. הגדלת מכסת הייצור שנקבעה בידי חברת החשמל וקביעת תעריפים לשדות אנרגיה בינוניים וגדולים באופן אשר יתמרץ ויתגמל את הקמת תחנות הכוח הסולאריות.
3. כינוס ועדת השרים, שעניינה קידום, פיתוח ויישום אנרגיות מתחדשות, בהתאם להחלטת הממשלה אשר נקבעה בחודש דצמבר 2009. על ועדת שרים זו לדון בהסרת החסמים, לקבוע נהלים לתיאום מוחלט בין משרדי הממשלה על מנת להסדיר את המחלוקות בין משרדי הממשלה המעכבות יותר מכל את הפיתוח והייצור של אנרגיות סולאריות.
התרומה הסביבתית בקידום ייצור חשמל באמצעות אנרגיה סולארית הינה מהותית, אין עוד מחלוקת: ההתחממות הגלובלית הינה עובדה שלא ניתן להתכחש לה, והיא תוצאה ישירה של פליטת גזי חממה עקב פעילות האדם בעידן התעשייתי. לפי תחזיות של מדעני האקלים של האו"ם, ההתחממות הגלובלית עלולה להסב למדינות העולם נזקים כבדים אם אלה לא תירתמנה למאבק בתופעה בשמונה עד עשר השנים הקרובות. למעשה, ישראל, בשל מאפייניה הייחודיים (מדינה קטנה וצפופה הממוקמת בין ים למדבר), עתידה להיפגע מההתחממות הגלובלית באופן משמעותי יותר מהממוצע העולמי, והדבר מחדד את חובתה של המדינה לפעול להפחתתה. יותר מכך, נראה ברור כי בעתיד הקרוב מדינת ישראל תוגדר כמדינה מפותחת, זאת גם לאור הצטרפותה לארגון ה-OECD וככזו תידרש לעמוד ביעדי הפחתה שאפתניים. לאי עמידה בחובות אלו צפויות להיות השלכות כלכליות כבדות משקל. ברור כי לא ניתן יהיה לעמוד ביעדי ההפחתה מבלי להעביר שינוי שורשי במשק החשמל כיום, שינוי שחייב לכלול בתוכו מעבר לחלופות ייצור האנרגיה שבראשה ייצור אנרגיה סולארית.
כך לדוגמא, באופן קונקרטי, הקמת תחנת הכוח הפחמית הנוספת באשקלון ("פרוייקט D"), על כל השלכותיה הסביבתיות והבריאותיות הבעייתיות, מתייתרת לחלוטין, לו היתה משקיעה מדינת ישראל באופן רציני במדיניות שתביא, בין היתר, גם בייצור אנרגיה נקייה, ביחד עם ניהול הביקוש לחשמל ושימור אנרגיה.
לאור כל זאת, "אדם טבע ודין" רואה חשיבות רבה בפעולת הממשלה למען הסרת המחסומים וכשלי השוק המונעים את מימוש הפוטנציאל של אנרגיות מתחדשות וקוראת לקידום פעולות אלו במהירות האפשרית על מנת שלא לדחות עוד את השינוי שהיה אמור להתרחש כבר מזמן.