על הפסטורליה האביבית במדינה מאיימים מיזמי פיתוח ובנייה. אם ממשלת ישראל חפצה בטובת אזרחיה, עליה לעצור את הרפורמה המזיקה לטבע ולאדם, ולקדם מערכת תכנון מקצועית ושקופה, המשתפת את הציבור בהחלטות ושומרת על השטחים הפתוחים הירוקים המועטים שעוד נותרו.
תוכניות הפיתוח מאיימות על השטחים הפתוחים בישראל
פרגים בעמק גלילות – צילום: עמיר בלבן
על הפסטורליה האביבית במדינה מאיימים מיזמי פיתוח ובנייה. אם ממשלת ישראל חפצה בטובת אזרחיה, עליה לעצור את הרפורמה המזיקה לטבע ולאדם, ולקדם מערכת תכנון מקצועית ושקופה, המשתפת את הציבור בהחלטות ושומרת על השטחים הפתוחים הירוקים המועטים שעוד נותרו.
מאת: איתמר בן דוד – החברה להגנת הטבע
בסופי השבוע ובחגים האחרונים התברכנו במזג אוויר אביבי במיוחד. אזרחי ישראל לא חיכו להזמנות מיוחדות ויצאו בהמוניהם אל הטבע הפורח במלוא הדרו. אולם, על הפסטורליות המלבלבת מאיימים מיזמי פיתוח ובנייה, אשר עלולים להוביל לכך שבעוד שנים, לא רבות, כבר לא יהיה לנו לאן לצאת לטייל ולראות ירוק בעיניים.
השטחים הפתוחים בישראל הולכים ומצטמצמים, ומצויים תחת לחץ מתמיד ואיומים בלתי פוסקים על ערכי הטבע והנוף המצויים בהם, שמופעלים על ידי גורמי יזמות ופיתוח שונים.
הזכות לנשום ולהתאוורר
תוכניות פיתוח בלתי מושכלות מאיימות על ערכי הטבע והסביבה, אולם הנזק איננו מסתכם רק בפגיעה במערכות האקולוגיות. למעשה, השטחים הפתוחים חשובים לכולנו: לשטחים הפתוחים תרומה לאיכות האוויר שאנו נושמים ולמיתון תופעת ההתחממות הגלובלית, הם מהווים גורם המשפיע על כמותם ואיכותם של מי התהום ונשמרים בהם אתרי מורשת והיסטוריה. ובנוסף, כמובן, הם מהווים מקום רווחה לאדם המבקש להירגע ולהתאוורר מהרעש וההמולה במקומות היישוב, ואליהם הוא יוצא בכדי לנשום, לטייל וליהנות מקצת שקט.
קידום תשתיות פוגעניות
ממשלת ישראל אינה מקיימת מדיניות תכנון ארוכת טווח ועקבית, כפי שהיה מתבקש מממשל אחראי, המודע למצוקת הקרקע שעליה כולנו חיים. לצערנו, ההיפך הוא הנכון. הממשלה היא זו, אשר בניגוד למדיניות התכנון אותה היא מתווה, יוזמת הקמה של עשרות מוקדי פיתוח חדשים בלב השטחים הפתוחים, מקדמת תשתיות פוגעניות, גוזרת סרטים בטקסי מיזמי תיירות שאינם מתחשבים בסביבה, ומאשרת הקצאות קרקע בצורה גורפת לחקלאות.
שינוי מערכות התכנון והבנייה
על עתידם של השטחים הפתוחים מרחפת סכנה נוספת: בחודשים האחרונים מקדם ראש הממשלה במחשכים והרחק מעין הציבור את הרפורמה בחוק התכנון והבניה, הכוללת שינוי מאסיבי של מערכת התכנון והבניה.
ממשלת ישראל, במסריה העמומים, מבטיחה ייעול וקיצור הליכי התכנון והרישוי. אולם, החוק שעבר בקריאה ראשונה ביומו האחרון של מושב החורף, במהירות ובפזיזות, עלול להוביל לפגיעה קשה ביכולתה של מערכת התכנון לתכנן את עתידה של ישראל בצורה מקצועית ואחראית לטובת כלל הציבור ורווחתו.
דחיקת רגלי הציבור
הרפורמה בתכנון תוביל, למעשה, לדחיקת רגליו של הציבור הרחב – ובכללו הארגונים הציבוריים, הסביבתיים והחברתיים – ממוקדי קבלת ההחלטות. כן, ישנה סכנה כי קולו של הציבור יושתק במהלכי עיצוב דמותה של הארץ בה הוא חי ובה גדלים ילדיו.
אין ספק, כי יש מקום לחזק ולשפר את מערכת התכנון. אולם, כפי שהיא מקודמת כיום, הרפורמה בתכנון לא תפתור את הבעיות הקיימות, אלא תיצור בעיות חדשות חמורות יותר, וביניהן חיסול השטחים פתוחים ברחבי ישראל, ופגיעה בזכותו של הציבור להשמיע את קולו ולהשפיע על איכות חייו.
לעצור את הרפורמה המזיקה
אם חפצה ממשלת ישראל בטובת אזרחיה, עליה לעצור את הרפורמה המזיקה לטבע ולאדם ולקדם במקום זאת מערכת תכנון מקצועית, שקופה, המשתפת את הציבור בהחלטות ושומרת על השטחים הפתוחים הירוקים המועטים שעוד נותרו.
על השאלה :"לאן נטייל השבוע?", ניתן לענות בקלות. השאלה הקשה היא, לאן יהיה אפשר לטייל בעוד חמש שנים.
הכותב הוא המתכנן הסביבתי של החברה להגנת הטבע. www.teva.org.il
פורסם במגזין אופק ירוק לטכנולוגיות מים, אנרגיה מתחדשת, בנייה ירוקה ומיחזור