האדריכלית מיכל ויטל – ברון היא מחלוצות הבנייה הירוקה בישראל. בשנת 2001 "נתפסה" לנושא הבניה הירוקה והאלטרנטיבית במסגרת ביקור ארוך בארה"ב בו השתתפה בבנייה של מבנה הנקרא "ספינת אדמה", במדינת קולוראדו. זהו בית מגורים אוטרקי הבנוי מצמיגים מלאים בעפר, ומתוכנן באופן שלא יווצר צורך להתחבר לרשת החשמל או המים – התכנון והבניה היחודית מספקים הכל. בהמשך ביקרה גם בישוב שלם של ספינות אדמה ליד העיר טאוס בניו-מקסיקו כדי להעמיק וללמוד.
כשחזרה לישראל סיימה ויטל את הקורס הראשון לבניה ירוקה לאדריכלים ומאז עוסקת בתכנון וייזום פרויקטים של בנייה ירוקה ובין היתר שימשה כרכזת נושא האדריכלות בעמותת "בוסתן" העוסקת בפרויקטים אקולוגיים לשיפור איכות החיים בכפרים הבדואיים הלא-מוכרים בנגב. בנוסף לעבודתה כבעלים ושותפה במשרד אדריכלות העוסק בתחום הבנייה הירוקה ותכנון ירוק היא מעבירה סדנאות והרצאות רבות בכל רחבי הארץ כדי להקנות לקהל הרחב ולאנשי מקצוע כלים מעשיים להטמעה של חשיבה אקולוגית בתחום הבנייה הירוקה.
מהי בנייה ירוקה?
"בנייה ירוקה זו בנייה חכמה שמשתדלת לחסוך אנרגיה בטווח הארוך בתכנון הבית, בבניית הבית, ובתפעול הבית. כאשר בתוך התחום של הבנייה הירוקה יש למשרד שלנו התמחות ספציפית של לימוד שיטות בנייה שעושות שימוש בחומרים ממוחזרים וחומרים טבעיים. אנחנו עוסקים בבנייה באדמה, בחבילות קש, בלבנים של אדמה, בחומרים ממוחזרים, הכל על בסיס של תכנון נכון וחכם.
אני דואגת להכשרה של האנשים. אם זה על ידי סדנאות שאני עושה עם שותפים אחרים ואם זה על ידי קישור של האנשים שרוצים לבנות לבין האנשים שיודעים לבנות ומזה צומחים הפרויקטים ולכל אחד יש אופי שונה".
מי קהל היעד שמתעניין בבנייה ירוקה?
"זה התחיל מההארד קוד של הירוקים, אנשים שהם לגמרי משוכנעים. עשיתי איתם פרויקטים מדהימים, של מחשבה מעמיקה על כל חומר בבית ועל שימור אנרגיה ולשמחתי הרבה לאט לאט כמו אבן שהטלנו למים המעגלים הולכים וגדלים והיום אני מוצאת בין הלקוחות שלי יזמים שמאמינים שהמילה בנייה ירוקה תביא להם קהל ואני שומרת עליהם כל הזמן שזו לא תהיה רק מילה ריקה מתוכן.
גם אנשים מהמעגל השני שאולי לא ילכו עד הסוף ויבנו באדמה מאוד חשוב להם התכנון של הבית שיהיה נכון, חשוב להם לשמוע על החומרים הנכונים לבניית הבית והם יעשו את השיקולים שלהם מול האפשרויות שלהם והאומץ שיש להם, התרחבות של המעגלים מאד חשובה".
איך הופכים בית עירוני לבית ירוק?
"אני רואה משימה מאוד חשובה להגיע לאזורים הבנוים והצפופים ולשפר את הבתים מבחינה אקולוגית. אני עוסקת גם בתחום הזה עכשיו בכמה פרויקטים של מבנים ישנים שנבנו בשנות החמישים והשישים באיכויות מאוד נמוכות שאנחנו מנסים לשדרג על ידי בידוד שלהם. עיטוף בחבילות קש או בחומרים סיביים אחרים לצורך בידוד ושיפור של האיוורור על ידי פתיחת חלונת נכונים.
שיפור מבנים כאלו הרבה פחות פשוט מלהתחיל מאפס אבל יש בזה מסר הרבה יותר חשוב. רוב מבני המגורים בהם נשתמש גם בעוד עשור או שניים הם המבנים הקיימים היום. זה לפחות מה שאני מקווה כדי שלא נבזבז את כל השטחים הפתוחים שנשארו לנו".
את עוסקת בשילוב אקו טכנולגיות בתכנון בתים?
"אני לא מתנגדת לטכנולוגיות, בוודאי אשמח על כל מי שירצה להשקיע בחיישן נפח בבית שיכבה אחריו את החשמל כשהוא יוצא. אבל אני פחות מאמינה בטכנולוגיות בגדול במובן של ייצור אנרגייה. זאת אומרת אם הבית לא מתוכנן נכון והוא בזבזני באנרגיה ואחר כך אתה בא ושם עליו איזשהו מתקן לייצור אנרגיה כדי להפחית קצת את הבזבוז זה בסה"כ נכון אבל לא הדבר הכי חכם שאפשר לעשות.
מבחינתי הדבר הכי חכם שאפשר לעשות זה פשוט לתכנן את הבית שיהיה חכם וחסכוני מבחינת צריכת אנרגיה באמצעים הפשוטים ולא באמצעים המתוחכמים. צריך שתהיה פשטות זולה ויותר נגישה לכולם. אם אני צריכה לטעת עץ במקום הנכון לחשוב קצת וללמוד מהו העץ הנכון שינשור בזמן, ויאפשר יותר קרינת שמש בחורף כדי שנצטרך פחות לחמם את החורף בבית. זה הרבה יותר חכם מאשר להוסיף עוד עשרה פנלים סולאריים על הגג שיכסו לי את האנרגיה שבזבזתי בחורף. זאת הגישה שלי, ללכת על פשוט וחסכוני ואם אפשר לשלב טכנולוגיות מה טוב".
אם בא אלייך אדם שלא יודע כלום בנושא בנייה ירוקה ושואל אותך איפה אני מתחיל מה את אומרת לו?
אני מזמינה אותו קודם כל להרצאות שלי שמתקיימות פעם בשבועיים שלושה ברחבי הארץ. אני בדרך כלל משתדלת שאנשים קודם כל יקבלו כמה שיותר מידע ותפיסה מלאה ולצורך זה בניתי גם אתר אינטרנט בו יש המון חומר בנושא. אין לי שום רצון לשמור את הידע אצלי, כעיקרון אני חושבת שהיתרון זה שיש לי את הידע והמטרה שלי היא להפיץ אותו."
אני מאד אשמח אם אנשים ילמדו כי בתוך התהליך של התכנון שהאדם הזה שלא יודע כלום הולך לעבור איתי יש מערכת חשיבה שמצריכה ידע. אני רוצה שאנשים יבינו למשל למה אני ממליצה להם במקרים מסוימים לצמצם חלון. הם יגידו לי "חשבנו שבבנייה ירוקה יהיה לנו הכי הרבה אור טבעי ואוורור" זה נכון אבל במקרה של החלון הספציפי הזה הוא מכניס המון חום וצריך לצמצם אותו ואם הם לא באו ולמדו את האיזון בין תאורה, איוורור ושימור אנרגיה הם לא כל כך יבינו על מה אני מדברת. לכן מאוד חשוב לי להתחיל בהנחלת ידע לאנשים שלא יודעים כלום ואז להיכנס לתהליך התיכנון".
"אני לא מתכננת שכונה שלמה מראש כי בשביל זה צריך ללמוד בינוי ערים. אבל אני מעורבת כיועצת בשתי שכונות שהם בעצם הרחבות של קיבוצים. הרחבה של קיבוץ עין דור שם נתתי מיפרט מדויק לבניית המבנים ובעצם היזם עומד במיפרט הזה. ועוד פרויקט מרתק הוא הרחבה של קיבוץ משמרות באיזור פרדס חנה כרכור. שם מתחילים בתשתיות אקולוגיות וחיסכון באנרגיה עוד בשלב סלילת הכבישים, אני חושבת שזה ממש כמו להכין את הקרקע עם קומפוס טוב, יהיה נכון יותר שתצמח בנייה ירוקה במקום שמלכתחילה כל התשתיות, הצמחיה, תאורת הרחוב, סלילת הכבישים, המדרכה, הכל עבר חשיבה ירוקה".
מה החזון שלך בתור תושבת פרדס חנה-כרכור?
"מאד הייתי רוצה לראות את המקום הזה מוביל בתחום הירוק. יש פה הרבה מאוד אנשים שזה חשוב להם. יש כאן פיגור בתשתיות, אני לא אומרת את זה רק לשלילה אני מאוד אוהבת לפעמים את התחושה של שנות השישים-שבעים בהם הייתי ילדה שלא בכל מקום חייבת להיות מדרכה. זה גם פתח חדש בגלל שאנחנו מדביקים את הפיתוח במקומות אחרים אנחנו יכולים לעשות דברים יותר נכון. בנושא של תכנון תחבורתי למשל אפשר לעשות מסלולים ושבילי אופניים וזאת יכולה להיות בירת האופניים אחרי תל אביב שמובילה בנושא הזה".
מה גרם לכך שפרדס חנה-כרכור הפכה לאבן שואבת לפעילי איכות הסביבה?
"אני לא יודעת מה נוסחת הקסם פה. אולי השילוב בין מקום טוב באמצע הארץ לפשטות שמאוד מושכת אנשים מסוימים, חבר מביא חבר ונוצרת קהילתיות תומכת. מסתבר שאנחנו הברקלי של ישראל".
לדעתי, מיכל מביאת דבר ניפלא לעולם הירוק, וזה הפשטות, וזה מה שאני לקחתי מהכתבה, זה מעודד ומאפשר להבין שאין הכרח להשקיע כסף רב כדי ליישם אחריות סביבתית. והדוגמת העץ הנשיר ממחישה להפליא כמה שזה פשוט, ניתן להבין מהכתוב, שככל שנשכיל להשקיע בתיכנון מקדים, כך נהנה יותר ויותר הן מבהיבט הכספי והן מבהיבט הסביבתי בריאותי.
תודה על הדברים,
אילן.
לדעתי, מיכל מביאה דבר ניפלא לעולם הירוק, וזה הפשטות, וזה מה שאני לקחתי מהכתבה, זה מעודד ומאפשר להבין שאין הכרח להשקיע כסף רב כדי ליישם אחריות סביבתית. ודוגמת העץ הנשיר ממחישה להפליא כמה שזה פשוט, ניתן להבין מהכתוב, שככל שנשכיל להשקיע בתיכנון מקדים, כך נהנה יותר ויותר הן מבהיבט הכספי והן מההיבט הסביבתי בריאותי.
תודה על הדברים,
אילן.
י.א. גושן חימום מים והסקה.
לעוסקים בבנייה, יתרונות מחמם המים המידי חשמל בהתקנה בבית, בדירה, בצימר בחדרי הרחצה בבתי מלון, בתי חולים, בתי אבות, דיור מוגן, בתי הארחה, קנטרי קלאב, בתי הלוחם, בתי החייל, פנימייה, אכסניה, מקוואות, בריכות שחייה, מבני ספורט.
מחמם המים המידי מופעל חשמל 3 פאזות אטרקטיבי ברכישה, בהתקנה ובתפעול לעומת כל מערכת לחימום מים והסקה כגון: דוד השמש, דוד החשמל, מחמם מים מידי גז, אנרגיה סולארית.
רכישת מחמם המים המידי ע"י הרוכשים תתבצע דרככם, באו נדבר ונתאם פגישה.!
אחריות היצרן לשנתיים.
צנרת מחמם המים כניסה ויציאה 1/2".
מחמם המים ניתן לכיול לכל טמפ' עד ל טמפ' 60 מעלות.
18kw
כבל חשמל חתך 4 ממ"ר.
ממ"ת בלוח חשמל 3 X 25 A
מפסק פקט מוגן מים. 15kw
כבל חשמל חתך 4 מ"מ.
ממ"ת בלוח חשמל 3 X 20 A
מפסק פקט מוגן מים.
כבל חשמל בידוד כפול 4 / 5 גידים, 3 פאזות והארקה, ללא אפס.
מידות: גובה- 55 ס"מ, רוחב- 35 ס"מ, עומק- 20 ס"מ.
יהודה 051-5500486 [email protected]