פטנט ישראלי של חברת פיל מצא שימוש נוסף לזיתים המשמשים להפקת שמן זית, המפעל מייצר משאריות הגפת והמוהל "גלילי הגפת" לחימום והסקה בתנורים ובקמינים, כתחליף לעצים להסקה. הגפת והמוהל הם חומרים רעילים שברוב המקרים מוזרמים לנחלים וגורמים נזקים סביבתיים לא רק לנחלים עצמם אלא גם למי התהום ולקרקעות.
מאת: מרלן-אביבה גרינפטר – אפוק טיימס
פטנט ישראלי של חברת פיל מצא שימוש נוסף לזיתים המשמשים להפקת שמן זית, המפעל מייצר משאריות הגפת והמוהל "גלילי הגפת" לחימום והסקה בתנורים ובקמינים, כתחליף לעצים להסקה. הגפת והמוהל הם חומרים רעילים שברוב המקרים מוזרמים לנחלים וגורמים נזקים סביבתיים לא רק לנחלים עצמם אלא גם למי התהום ולקרקעות.
הפתרון הייחודי של פיל, בשיתוף עם היצרנית "אוליוובר" נוצר מטכנולוגיה עליה עליו נרשם פטנט. תהליך הייצור הוא פיצוח של הגפת מעורבב עם חומר טבעי בלחץ והפולימרים שנפלטים לאוויר מהתהליך הם חומרים נקיים.
מניעת מפגע סביבתי חמור
בסיום תהליך הפקת שמן הזית בבית הבד, מה שנותר אחרי עצירת השמן היא הגפת העשויה ממטחן גלעיני הזיתים הקשה ומהחומר האורגאני הרך של פרי הזית ונוזל הנקרא "מוהל". המוהל הם המים המרים שבזית-הנקראים בערבית "עכר". הגפת והמוהל מהווים חצי משארית הזית לאחר מיצוי השמן.
הגפת והמוהל הם שני חומרים רעילים מהמזהמים הקשים של נחלים ומי תהום בארץ. נוזלי המוהל מעקרים את הקרקע אליה הם מוזרמים ואינם מאפשרים צימוח. אסור להזרימם לביוב כי הם מפריעים לפעולת השבת המים לחקלאות. בצפון אתרי טבע כמו מעיינות כברי ונחל כזיב נפגעו קשות בגלל הזרמת מי המוהל.
מאפיינים של גלילי גפת
בנוסף להיות גלילי הגפת חומר ממוחזר שהשימוש בו במקום שימוש בעץ מונע כריתה של עצי או שימוש בדלקים פוסילים, יש למוצר לדברי חברת פיל, יתרונות נוספים. עמיחי זני, מנכ"ל חברת פיל המשווקת את גלילי הגפת מונה את היתרונות העיקריים הנוספים:
- הערך הקלורי של גלילי גפת הוא כפי 2 מזה של העץ
- הגלילים מגיעים ארוזים בקרטונים וצורכים שטח אחסון קטן במיוחד
- הם אינם מושכים תולעים, עכברים ורקב, בניגוד לעצים להסקה
- גלילי הגפת קטנים וקלים לנשיאה ומתאימים לשימוש גם בחיק הטבע כך שניתן להדליק מהם מדורה חמימה מבלי לכרות עצים
- העשן הנפלט בעת הבערה מזהם פחות, מכיל פחות חלקיקים ואין בו פולימרים
- ניתן להשתמש באפר הנותר על מנת לדשן את הגינה והעציצים, יש בו מתכות הבריאות לקרקע
- החומר כיום במונחים של עלות/תועלת הוא זול מדלקים אחרים והמגמה היא להוזיל אותו עוד יותר
- האפר של הגפת וגם של גלילי הגפת משמש גם להכנת סבונים וחומרי קוסמטיקה עממיים אחרים.
תרומה לקהילה של היצרנית
את גלילי הגפת מייצר מפעל אוליוובר בבית לנערים ללא עורף משפחתי בחוות שדה בר. לחווה חברה כלכלית שמטרתה לפתח מקורות תעסוקה ופרנסה לכ-18 נערים החוסים שם כיום. החברה הכלכלית של החווה הינה שותף בכיר במיזם "אוליוובר" ורווחי החברה ישמשו לרווחת הנערים בנוסף לפיתוח החברה. בחווה, הנערים מקבלים חום ואהבה, דבר המאפשר להם לחזור ולהיות נוער מועיל ותורם לחברה ולמדינה. לאחר שרותם בצה"ל (ביחידות המובחרות בד"כ) הם חוזרים ובונים את ביתם ומשפחתם בחווה.
שימוש בגפת בזמנים עתיקים
אבותינו שידעו לחסוך כל משאב לא השליכו את הגפת ואת העכור לנחלי הארץ, אולי גם זכרו את דברי הבורא שנתן את הארץ לאדם "לשומרה" ולא קלקלו אותה בידיעה כי אין מי שיתקן אחריהם. בימי קדם וגם כפריים במאות הקודמים, נהגו ללוש את הגפת ולהניח אותה לייבוש בשמש. כשקשתה שימשה לחומר בערה בתנורים ובטאבונים לצורך חימום ואפיית הלחם.