משרד התשתיות מגבש בימים אלו תקנות "בנייה מודעת אנרגיה" שיחייבו כל מבנה חדש המוקם בארץ להשתמש בשיטות של בנייה יעילה אנרגטית הכוללת בידוד נכון החוסך בהוצאות חימום וקירור, חומרי בנייה יעילים בשימור אנרגיה, התאמת גודל החלונות במבנה ושימוש בשיטות אוורור והצללה המיועדות לחסוך בהוצאות החשמל של הדיירים ולסייע בהפחתת גזי החממה הנגרמים מייצור החשמל. במשרד התשתיות מעריכים שיישום התקנות במבנים חדשים יגרום לחיסכון של 20% מצריכת החשמל במבנים אלו.
התקנות יובאו בקרוב לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לאחר מחקר מקיף אודות התפקוד התרמי של בתים ובניינים, כלומר כמות החשמל הנצרכת בבית כתוצאה מתנאי מזג האוויר ואופן בניית הבית. להבדיל מתקן "בנייה ירוקה" הכולל גם הפרדה של פסולת למיחזור, מניעת רעש, טיפול במים אפורים ועוד יעסקו התקנות החדשות רק במרכיבי הבנייה המשפיעים על ההתייעלות האנרגטית של המבנה ומבוססות על תקן מכון התקנים (ת.י 5282).
קריטריונים שונים לפי אזורי אקלים
לדברי אדי בית הזבדי מרכז בכיר לתקינה באגף שימור האנרגיה במשרד התשתיות עבודת המחקר נעשתה לפי ארבעת אזורי האקלים – אזור ההר, אזור השפלה, אזור מישור החוף ואזור הנגב והערבה. קריטריונים שונים הוגדרו לכל אזור אקלים בכל הקשור לכיווני הבנייה, חומרי הבנייה. בידוד, גודל הפתחים ושיטות הצללה.
לדברי בית הזבדי "כיווני הבנייה, החומרים ויכולות האיקלום של המבנים – כל אלו הם משתנים שמשפיעים על צריכת האנרגיה" והוסיף "הבניינים יצטרכו להתאים לדירוג אנרגטי – ממש כמו דירוג אנרגטי של מכשירי חשמל – שיותאם לאזור האקלים בו הם עתידים להיבנות" בטווח הקצר תתיקר הבנייה בכ-5% אולם בטווח הארוך כאמור יחסכו הדיירים כ-20% מתשלומי החשמל במבנה.
משרד התשתיות עוסק בעידוד תחום ההתייעלות האנרגטית הכוללות גם תקנות המגבילות ייבוא מוצרי חשמל זוללי אנרגיה ונורות ליבון. לפי נתוני המשרד 60% מכלל צריכת החשמל במשק נעשית בבניינים והתייעלות בתחום זה יכולה להפחית משמעותית את פליטות גזי החממה ומזהמים שונים מתחנות הכוח לייצור חשמל.