תארו לעצמכם את האפשרות לגדל גם ירקות ועשבי תבלין וגם דגי מים מתוקים למאכל – במערכת אחת קומפקטית בחצר שלכם! ובכן – זה אפשרי, בעזרת מערכת אקוופונית ביתית.
אקוופוניקה (שילוב של אקווה קולטורה – חקלאות ימית והידרו פוניקה – גידול מנותק מצע)
טיפול במערכת אקוופונית בחצר – צילום: livingreen
מאת: תומר שגיא – LivinGreen eco-logical systems
תארו לעצמכם את האפשרות לגדל גם ירקות ועשבי תבלין וגם דגי מים מתוקים למאכל – במערכת אחת קומפקטית בחצר שלכם! ובכן – זה אפשרי, בעזרת מערכת אקוופונית ביתית.
אקוופוניקה (שילוב של אקווה קולטורה – חקלאות ימית והידרו פוניקה – גידול מנותק מצע) היא שילוב של גידול מימי אינטנסיבי יחד עם גידול הידרופוני במערכת אחת סגורה. מערכות אקוופוניות הן אחת משיטות יצור המזון היעילות והמתקדמות מבין מגוון שיטות גידול המזון הביתי והמסחרי כאחד.
שלושת האלמנטים החשובים בכל מערכת אקוופונית הם הצמחים, הדגים והבקטריה המועילה (beneficial bacteria) הנמצאים בכל מערכת. בפשטות – מאכילים את הדגים, הבקטריה הופכת את הפרשותיהם לדשן טבעי לצמחים ואלו בתורם מטהרים את המים החוזרים לדגים.
למרות שהתהליכים הביולוגים המתרחשים במערכת אקוופונית הם מורכבים ומרתקים, הציוד והתפעול של מערכת אקוופונית אינם דורשים ידע מקצועי מוקדם. מערכת אקוופונית כוללת מיכל דגים, אגני גידול ירקות (המשמשים כפילטר ביולוגי), משאבה, מפוח אוויר, חלקי צנרת וחיבור למקור מים ואנרגיה וכמובן, דגים וצמחים…. ישנם הרכבים רבים של מערכות כאלו, בהתאם למקום הזמין, לצרכים ולתקציב.
במערכות גידול דגים מסתחררות קונבנציונליות, הניטראטים מסולקים מהמים דרך פילטרים סינטטיים והחלפת אחוז מסוים מן המים. במערכות גידול הידרו-פוניות מוסיפים מלחים אנאורגנים כדי להזין את הצמחים. כאשר יורד ריכוז המלחים, אחוז מן המים מוחלף במים מועשרים. בשני המקרים הנ"ל, יש בזבוז וסילוק של מים עשירים בנוטריינטים למערכת טיהור השפכים או אפילו ישירות לים או לסביבה, כלומר יצירת זיהום.
השילוב בין ההידרופוניקה למערכת אקווה-קולטורה מסתחררת (מיכל, משאבה, פילטר ביולוגי) הוא זה שיוצר את ה"קסם המיקרוביאלי" הנקרא אקוופוניקה. יש מספר רב של תצורות והרכבים למערכות אקוופוניקה, כאשר הגיוון הוא בעיקר בשיטת גידול הצמחים.
לקישור מעולה להדגמת פעולה של מערכת אקוופונית – לחץ כאן
מבט על המערכת האקוופונית מכיוונים שונים – איור: livingreen
ירקות ודגים טריים ללא הפסקה
כיוון שכל מערכת אקוופונית היא מעל לכל יצרנית ולכולן יתרונות וחסרונות, הבחירה במערכת מסוימת תלוי בעיקר בשיקולים אישיים, מיקום, צרכים וזמינות משאבים. ללא תלות בשיטת הגידול שנבחרה, כל המערכות האקוופוניות הן ברות קיימא ממספר סיבות : כולן מייצרות מזון בריא ומזין (אין שימוש בחומרי הדברה או אנטיביוטיקה), הן צורכות הרבה פחות מים ואנרגיה מגידול מקביל, הן אינן מזהמות, הן מודולריות לחלוטין והן בעלות ערך חינוכי רב. על סוגי הדגים שניתן לגדל במערכת נמנים דגים כאמנון (מושט), בורי, ברמונדי, פורל וכן דגי נוי כקוי, דגי זהב, גופי וכדומה. מגוון הצמחים שניתן לגדל במערכות הוא רב ביותר, וכולל את כל ירקות העלווה, עשבי תבלין, עגבניה, מלפפון, סלק, פלפלים, קישוא, כרוב, ברוקולי ועוד ועוד.
חשוב לי לציין, כי הניסיון שלנו מגידולים במערכות אקוופוניות הוא חיובי ביותר. בחממה הקטנה שלנו בכרכור אשתי ואני מגדלים יבול רב של ירקות מזה שנתיים, ונהנים מאמנונים במשקל 900 גר' (!) מתי שמתחשק. כיוון שהמערכת מספקת תנאי גידול אופטימלים, קצב הגדילה של הירקות מואץ וניתן לשתול בצפיפות רבה. מערכת שבנויה נכון דורשת תחזוקה מועטה יחסית, מספר דקות ביום, אבל אני מבטיח לכם שתרצו לבלות לידה הרבה יותר!
הסוד להצלחה של המערכות הוא באיזון הנכון בין הדגים לצמחים, בהבנה בסיסית של התהליכים המשפיעים, ובכך שאנו מחקים את הטבע ביצירת אקו-סיסטמה זעירה שאנו מזינים בדגיגים חדשים ושתילים.
מערכת בוגרת ומבוססת מניבה בכל יום יבול של ירק טרי, טעים ובריא, וכ-50 ק"ג דגים לשנה (כ-2 דגים לשבוע בממוצע)!
קצת היסטוריה
הרעיון של שימוש בהפרשות דגים לדישון ירקות (העיקרון הבסיסי של אקוופוניקה) הוא עתיק יומין. האצטקים נהגו להנדס 'צ'ינמפות', שתי וערב של תעלות ואיים מלאכותיים בהם הם גידלו יבולים מגוונים תוך ניצול הבוצה העשירה בתעלות. הסינים נהגו להקים מערכות אקולוגיות סימביוטיות שכללו דגים, ברווזים וצמחים אשר כל אחד בתורו מילא תפקיד בבריאות ושלמות המערכת.
בעת המודרנית, הראשונים ששילבו את התפיסה ההוליסטית היו ג'ון וננסי טוד, אשר יחד עם וויליאם מקלארני עיצבו ב1969 אב-טיפוס למעיין "תיבת נח" חקלאית שהייתה לחלוטין ברת קיימא ויכלה לקיים את צרכיהם התזונתיים של משפחה בת 4 נפשות לאורך כל השנה.
בשנות ה-80 צוות מאוניברסיטת צפון קרוליינה הקים מערכת אקוופונית סגורה כניסוי מדעי. המחקר שפירסם אחד מהצוות, מרק מקמורתי, משמש כבסיס המדעי למערכות אקוופוניות בעולם כיום.
בתחילת שנות ה-90 זוג ממדינת מיסורי, פאולה וג'ון ספראנו הסבו את המערכת של צפון קרולינה ויצרו את ה-biofonics system, מערכת המחולקת לאונות שבה לכל אונה מיכל דגים מרכזי ו-6 אגני ירקות. המערכת שפיתחו הייתה אמינה, זולה, יציבה ומעל הכל מניבה, וככזאת שימשה ומשמשת מודל לחיקוי במקומות רבים בעולם. בערך באותה עת, דוקטור ג'יימס ראקוצ'י (Rakocy) מאוניברסיטת איי הבתולה (UVI) ועוזריו פיתחו לראשונה מערכת אקוופונית בקנה מידה מסחרי המבוססת על מיכלי דגים ותעלות ארוכות לגידול צף.
גם בישראל, כמו במקומות רבים בעולם, גילו את הפוטנציאל הרב שטמון בגידולים אקוופונים וכבר למעלה מ-20 שנה שמבצעים ניסויים ואף מגדלים באופן תעשייתי ואינטנסיבי גידולים אקוופונים. קיים שיתוף פעולה הדוק בין המוסד למחקר ופיתוח (מו"פ) לבין מוסדות שונים העוסקים בפיתוחים בתחומי החקלאות והמחקר, ובכללם תחנות הפיתוח והמחקר בגינוסר, דור, החממה המדעית בעין שמר, המכון הלאומי לחקלאות ימית באילת, מכון וולקני והפקולטה לחקלאות . מו"פ נגב- ערבה הקים בשנים האחרונות מספר משקי מודל לגידול דגים אינטנסיבי במערכות אקוופוניות חדשות וידידותיות לסביבה אשר מאפשרות ניצול יחסי של יתרונות האזור, כגון מזג אויר חם במשך תשעה חודשים בשנה (מאפשר תקופות גידול ארוכות של דגי מים חמים ובניהם אמנון),שפע מים מליחים גיאותרמיים באזורים מסוימים המאפשרים גידול בחורף, ריחוק גיאגרפי המקנה לדגים בידוד מגורמי מחלות שונים וכמובן חיסכון במים המקבל משנה תוקף בארצנו .
בשנים האחרונות התווסף חומר רב בנושא במיוחד בתחום הגידול הביתי והחוות הזעירות. למי שמתעניין, מומלץ מאד להצטרף לאחד הפורומים (קישורים למטה) המצוינים הקיימים ברשת וללמוד מנסיונם הרב של מאות מגדלים זעירים בעולם. וכן – לא ירחק היום, בו יוקם הפורום העברי הראשון לאקוופוניקה. תודות למאמצים של האנשים בעלי החזון, האקוופוניקה זוכה לגלגול מודרני של רעיון ישן נושן.
קישורים מומלצים:
www.livingreen.co.il
www.greenhouse.org.il
www.urbanaquaponics.net.au/home
www.aquaponics.net.au
www.jaggartech.com/snsaqua
על הכותב
תומר שגיא הוא שותף בחברת Livingreen שהוקמה ע"י ביולוגים ימיים בוגרי המסלול למדעי הים, מכמורת. החברה מתכננת ומקימה מערכות אקולוגיות כגון מערכות יצור מזון אינטנסיביות, מערכות נוי אקולוגיות, מערכות מחזור מים ביתיות ובניית תוכניות לימוד במגוון תחומי קיימות ומחזור.
אנו מציעים מגוון מערכות אקוופוניות בגדלים משתנים החל מגודל המתאים למרפסת וכלה בחממה קטנה של 3X3 לחצר. המערכת שלמה, אסטטית ומוכנה להפעלה, רק להוסיף מים ושתילים (הדגים עלינו!). חשוב לדעת, כי לכל מערכת ביולוגית יש זמן התבססות, אולם בתנאים הנכונים המערכת מתחילה לייצר ירקות תוך מספר שבועות, ודגים תוך כ-6 חודשים. תמונות ואינפורמציה נוספת ניתן לקבל באתר שלנו:
ניתן ליצור קשר לקבל ייעוץ והצעת מחיר באתר www.livingreen.co.il
מדהים, חבל שאמצע הלילה, אני לא יכול להתקשר עכשיו ולברר כמה עולה דבר כזה. איך גורמים למערכת כזו להיות בכל בית בישראל?
לא ידעתי שיש מוצר כזה בארץ. האם יקר? כמה זמן לוקח להתקין אותו? האם יש אחריות? מי מספק את הדגים? מאד מעניין. יישר כוח.
כנס לאתר יש שם מלא מידע ופרטים נוספים
מקסים,
איזה דגים אפשר לגדל? איזה ירקות? מה היבול?
שלום, אני מוכר את המערכת אקוופוניקה שלי מפני שאני עובר לדירה ללא חצר:
כללי: אקוופוניקה – מערכת יצור מזון אורגני בחצר. בריכת דגים המזינה את הצמחים. הצמחים מסננים את המים לדגים.
הצמחי שלי: ליצ'י, אננס, עגבניות שרי, לימונית, לואיזה, עליי ביבי, יסמין ועוד.. דגים: דגי קוי
כל הקודם זוכה!!!
0502424467
הנושא מאד מעניין, יפה שאתה מעביר חומר שבעזרתו ניתן להיעזר בהקמת פרוייקט כזה בגן הקיימות אורגני שהקמתי בביה"ס בכר באבן יהודה. אשר כולל בין היתר בריכת דגים המכילה כ 3.5 קו"ב וחממה בגודל 6X3 מ'. ושטח נוסף לגידול ללא חממה. פניתי אליכם פעמיים ולא חזרתם אלי, צר לי על כך.
האם אפשר לגדל ירקות בתהליך דומה , רק ללא הדגים ?
אני מאד רוצה לבנות לי מערכת דומה . אבל אני טבעונית ודגים לא בא בחשבון.
תהליך גידול דומה אך ללא דגים זה בעצם גידול הידרופוני כאשר מוסיפים למים תוספים כדשן לצמחים
זה פשוט גאוני!
התחלתי את כניסוי את השיטה הזאת לפני כמעט שנתיים ופשוט הופתעתי מהתוצאות והפשטות.
לא מזמן בניתי מערכת חדשה ואני דואג לעדכן את התוצאות.
למי שמעוניין לראות מערכת קטנה יותר מוזמן לראות את הניסוי בבלוג שלי…
למכירה דגי קוי (קואי) לבריכות 0502424467
אימון אישי וייעוץ עסקי http://www.netime.co.il
הפרוייקט הבא 🙂
אני מחשיבה את עצמי כאדם בקיא בתחום בריכות גידול דגים וצמחים … משמע הרעיון שמוצג כאן אינו הולם את דרכי החשיבה הטבעונית. כל מי שרוצה לשמוע/ לדעת/ לחשוב/לקנות/ להיות בן אדם טוב ,שיפנה אלי בפלא- 0522333503
בברכה חבצת פרייהן
שלום,
הקמתי מערכת אקווהפונית קטנה אצלי במרפסת הגג והיא כבר רצה חודשיים.
היכן אני יכול להשיג דגיגוני מושט כדי להשלים את המערכת?
תודה,
דרור
0524677580
יש אפשרות בחנות הדגים בני הדייג
מעוניין להקים מערכת קטנה . נא עזרתכם