המועצה הארצית לתכנון ולבניה, בראשות מנכ"ל משרד הפנים, גבי מימון, החליטה בישיבתה אתמול (ב') להעביר את תכנית המתאר הארצית, המסדירה את הליכי התכנון למתקנים פוטו וולטאיים, להשגות הציבור ולהערות הוועדות המחוזיות והמקומיות למשך 45 יום.
התכנסות המועצה לווותה בחששות כבדים של היזמים משורה של הגבלות ועיכובים אותם גיבש מינהל התכנון במשרד הפנים, חלק מחששות אלו אומתו אתמול כאשר החליטה המועצה על המשך ההגבלות לקרקעות חקלאיות להן נדרש שינויי יעוד קרקע שעלול להמשך מספר שנים. על קרקעות תעשיתיות ניתן יהיה להקים מתקנים סולאריים ב- 10% מהשטח בלבד. המועצה קראה למצות את פוטנציאל הקמת מתקנים על גגות כאשר המכסות להקמת מתקנים עסקיים על גגות הסתיימה ולא ידוע מתי תתפרסם מכסה חדשה.
במשרד הפנים הציגו את התכנית כחיובית לענף הסולארי, יו"ר המועצה ומנכ"ל משרד הפנים, רו"ח גבריאל מימון "תכנית המתאר שאושרה היא פריצת דרך גדולה הפותחת אפשרויות רבות לפיתוח מתקנים לניצול אנרגיית השמש באיזון ראוי עם שיקולים אדריכליים נופיים ושיקולי תשתית אחרים".
עיקרי המדיניות
לאחר שאימצה המועצה הארצית, בישיבתה הקודמת מיום 5.1.10, את עיקרי המדיניות לקידום תכניות להקמת מתקנים סולאריים לייצור חשמל והליכי תכנון ליישום עקרונות אלו, דנה המועצה הארצית בתכנית המתאר הארצית החדשה למתקנים פוטו וולטאיים (תמ"א 10/ד/10). התכנית גובשה ע"י מינהל התכנון במשרד הפנים, בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים.
המועצה הארצית ציינה בהחלטתה כי התכנית מעודדת את השימוש במתקנים פוטו-וולטאיים לניצול אנרגית השמש לצורך ייצור חשמל, ומאפשרת לפשט וליעל את תהליכי הקמתם במסלולים שונים ובדרישות המותאמות להיקף השטח הדרוש למתקן ולרגישותו הסביבתית-נופית: "קידום והכוונת מוסדות התכנון וגורמים ממשלתיים ופרטיים הרבים העוסקים בנושא".
התכנית מסדירה את הליכי התכנון להקמת מתקנים פוטו וולטאיים עד להיקף מקסימלי של 750 דונם, בשני מסלולי אישור עיקריים: היתרי בנייה בסמכות ועדה מקומית לתכנון ולבנייה ותכנית בסמכות ועדה מחוזית לתכנון ולבנייה.
במסלול של היתר בניה יוקמו המתקנים הפוטו וולטאיים הבאים:
1.היתר להקמת מתקנים, ללא הגבלת ההיקף, על גגות מבנים שנבנו כחוק, למעט על גבי חממות.
2.היתר להקמת מתקנים בייעוד קרקע של אחסנה או מבני משק, ללא הגבלה, כל עוד הקמת המתקנים אינה מונעת המשך שימוש בשטח לצורך אחסנה ומבני משק.
3.היתר להקמת מתקנים בייעוד קרקע של תעשייה עד להיקף של 10% מהשטח שמיועד לתעשייה (עד 30% מהשטח במחוז הדרום).
4.היתר להקמת מתקנים בייעוד של מתקן הנדסי ללא הגבלה, כל עוד משולבים המתקנים הפוטו וולטאיים עם השימוש הקיים, או עד להיקף של 10% מהשטח שמיועד למתקן הנדסי (עד 30% מהשטח במחוז הדרום).
מתקנים אשר לא תתאפשר הקמתם במסלול של היתר בניה, יוקמו במסגרת תכניות, אך הם לא יידרשו בהכנת תסקיר השפעה על הסביבה. בחלק מהתכניות, בהתאם למיקום המוצע ולמעט בשטח המיועד לבינוי, תידרש הכנת מסמך נופי-סביבתי. לא תתאפשר על פי תכנית זו הקמת מתקן פוטו וולטאי בשטחים המיועדים לשמורות טבע, גן לאומי ושטחי יער וייעור.
המועצה הארצית פרסמה כי היא רואה חשיבות בקידום הנושא והירתמות של כלל הגורמים לקידום הנושא, וקראה לכלל מוסדות התכנון לתת קדימות לטיפול בבקשות ותכניות ולעשות מאמץ לאשרן בלוחות זמנים מצומצמים: היתרי בניה יינתנו בתוך פרק זמן שלא יעלה על 90 ימים, ותכניות יאושרו תוך פרק זמן שלא יעלה על 6 חודשים מתום תקופת ההפקדה. במסגרת זו, המליצה המועצה הארצית על הקמתה של ועדת משנה ייעודית ומתמחה בנושא.