המשבר בענף הסולארי נמשך כבר קרוב לחודשיים מאז הודיעה חברת החשמל בתאריך 14 לדצמבר על סיום המכסות למערכות עסקיות ( בהספק של 15-50 קילוואט ) המיועדות להתקנה על גגות. משרד התשתיות האחראי על הקצאת המכסות למערכות עסקיות עסוק בגיבוש מדיניותו לטווח הארוך בנושא אנרגיות מתחדשות והחברות הסולאריות המושבתות מתחילות לפטר עובדים או להפנות את פעילותן לחו"ל.
מי שקיווה כי פרסום ההסדרה להקמת מתקנים סולאריים בינוניים ( בהספק של 50 קילווואט עד 5 מגהוואט ) תניע את הענף קדימה התבדה במהירות, הבירוקרטיה הישראלית המפורסמת מוציאה ליזמים את הרוח מהמפרשים. כדי להקים את המתקנים הללו יש צורך בהסכמה רחבה מצד משרדי ממשלה שונים ואינטרסים מנוגדים של משרדים אלו הופכת את השגת האישורים למסע בשדה מוקשים.
שורה של מגבלות להקמת מתקנים סולאריים על קרקעות
המועצה האיזורית לתכנון ובנייה מתכנסת היום כדי לדון ברגולציה הסבוכה להקמת מתקנים סולאריים על קרקעות. מצד שני מינהל התכנון במשרד הפנים גיבש בימים האחרונים תוכנית מיתאר ארצית ( תמ"א ) המטילה מגבלות קשות על הקמת מערכות סולאריות על קרקעות, ובניגוד למספר החלטות שהתקבלו בישיבתה האחרונה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה בנושא הסולארי בדצמבר.
במסגרת תמ"א 10/ד/10, אותה מגבש מינהל התכנון במשרד הפנים, מתכוון המשרד לקבוע כי הקמת מתקן סולארי פוטוולטאי תתאפשר רק אם מוצו האפשרויות להקים את המתקן על גג מבנה באותה חלקה.
לפי תכנית מינהל התיכנון, לא ניתן יהיה להקים תחנות כוח סולאריות הדורשות את הולכת החשמל לאזורי הצריכה באמצעות קווי מתח עליון (161 ק"ו) ועל-עליון (400 ק"ו). מה שיקשה על יזמים המעוניינים לפעול באיזור הנגב והערבה. בנוסף, העדפת פרויקטים לייצור חשמל סולארי בדרום יתיחסו לנפת באר שבע בלבד וזאת בניגוד להחלטות המועצה לתכנון בדצמבר.
חיוב הקמת מתקנים בצמוד ליישובים קיימים
עוד קשיים שמערים מינהל התכנון הם ההחלטה להותיר בידי מוסדות התכנון המקומיים את ההחלטות בנושא הולכת החשמל וחיבורי רשת למרות הידע הדל שיש למוסדות אלו בנושא. חיוב היזמים בהקמת מתקנים סולאריים בצמידות דופן ליישובים קיימים וביטול ההקלות הסטטוטוריות שאושרו עבור הסבת קרקעות חקלאיות לתחנות כוח סולאריות.
אם לא די בכך, מתכוון מינהל מתכוון לקבוע כי רף המינימום הנדרש לתחנות כוח סולאריות שידרשו שינוי יעוד קרקע יהיה 150 דונם. למרות שמתקנים סולאריים פוטווולטאים בהספק של 8 מגה דורשים שטח של כ-200 דונם. במשרד הפנים גם מתכננים גם להגביל את השימוש המיועד למתקן בשטח הנדסי ל – 10% בלבד בניגוד לפרסומים מוקדמים על הגבלה של 30% מהשטח.