סעודיה מכריזה על שימוש מעניין לניצול אנרגיה סולארית – הפעלת מתקן ההתפלה הגדול בעולם. סעודיה היא המתפילה הגדולה בעולם כעת ומתקני ההתפלה במדינה מפיקים כ-18% מכלל המים המותפלים בעולם.
מלך סעודיה, עבדאללה בן עבד אל-עזיז הודיע על היוזמה החדשה בעיר המדע והטכנולוגיה הנקראת על שמו השבוע. המתקנים יוקמו בהשתתפות של ארבעה גופים ממשלתיים: משרד האוצר, משרד המים והחשמל, ההסתדרות הכללית להתפלת מים ומשרד המסחר והתעשייה.
טכנולוגיות מתקדמות יוזילו את עלויות ההתפלה
תחנה ראשונה שתופעל באמצעות אנרגיה סולארית תתחיל לפעול בעוד 3 שנים ותתפיל מים בהספק של 30 אלף מ"ק מים ביום עבור 100.000 מתושבי העיר חאפג'י הקרובה לגבול עם עיראק. לאחר השלמת תחנה זו תוקם תחנת ההתפלה הגדולה בעולם בהספק של 300 אלף מ"ק מים ביום, מיקומה של תחנה זו לא נקבע עדיין. בעתיד, מתוכננות תחנות התפלה נוספות שיופעלו באמצעות אנרגיה סולארית ברחבי סעודיה.
התוכניות לניצול אנרגיה סולארית להתפלת מי ים מגיעות בעקבות מחקר משותף לחברת IBM ומדענים סעודים. לדברי החוקרים השימוש באנרגיה סולארית יפחית במידה ניכרת את עלויות ההתפלה. מחיר ההתפלה של מ"ק מים ינוע בין 1 ל-1.5 ריאל סעודי (בין 25 ל-40 סנט) לעומת 2.5 – 5.5 ריאל (70 סנט – 1.5 דולר) כיום בשימוש אנרגיה חשמלית שמהווה המרכיב העיקרי בעלות הייצור.
ראש העיר, ד"ר מוחמד אל סואהיל, אמר כי היוזמה נועדה למצוא פתרונות טכניים בעלויות נמוכות כדי לתרום לכלכלה הלאומית. הוא הצביע על פיתוח של טכנולוגיות מתקדמות במרכז המחקר לננוטכנולוגיה כמהלך המכוון ליישום מעשי של ננוטכנולוגיה מתקדמת בייצור מערכות אנרגיה סולארית עבור ממברנות להתפלת מים. הטכנולוגיה שפותחה תיוצא גם מחוץ לגבולות סעודיה.