ועדת הכלכלה של הכנסת בכנסת תדון היום (ד') בנושא מכסת המערכות הסולאריות העסקיות בהספק של 15 – 50 קילו-ואט, שהסתיימה ב-14 בדצמבר על פי הודעת חברת החשמל. רשות החשמל הודיעה כי תאשר עוד 11 מגה-ואט מעבר למכסה הבסיסית של 35 מגה-ואט עבור מערכות סולאריות עסקיות להן הוגשו בקשות כדין לחברת החשמל.
צילום – גרינטופס מערכות
ועדת הכלכלה של הכנסת בכנסת תדון היום (ד') בנושא מכסת המערכות הסולאריות העסקיות בהספק של 15 – 50 קילו-ואט, שהסתיימה ב-14 בדצמבר על פי הודעת חברת החשמל. רשות החשמל הודיעה כי תאשר עוד 11 מגה-ואט מעבר למכסה הבסיסית של 35 מגה-ואט עבור מערכות סולאריות עסקיות להן הוגשו בקשות כדין לחברת החשמל. הפתרון הזמני לא מספק את החברות הסולאריות שהזמינו ציוד, גייסו עובדים וחתמו על חוזים בהיקף נרחב להקמת מערכות אלו. והדיון שיערך היום בוועדת הכלכלה של הכנסת צפוי להיות סוער.
נושא נוסף שיעמוד במרכז הדיון הוא החסמים הבירוקרטים הרבים העומדים בפני יישום יעדי הממשלה להפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות, בינואר 2009 קיבלה ממשלת ישראל החלטה בה נקבע יעד של 10% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2020. בנוסף קבעה הממשלה יעד ביניים לייצור 5% מצריכת החשמל ע"י אנרגיות מתחדשות עד 2014..
מדינת ישראל הגיעה לרגע האמת
עקב האכילס של יישום יעדי הממשלה הוא הנושא התכנוני. ב־6 בינואר צפויה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לקיים דיון מכריע בנוגע לעתיד החוות הסולאריות בישראל. דו"ח שליין בנושא ייעוד קרקעות למתקני אנרגיה מתחדשת, שחובר במינהל התכנון, מפרט את תיקוני החקיקה ותוכניות המתאר הדרושים כדי שתתאפשר הקמת חוות סולאריות בשטחים הפתוחים. להערכת מחברי הדו"ח, אם ייושמו המלצותיו, ניתן יהיה להקים חוות סולאריות רק בעוד שלוש־ארבע שנים.
תמיר קפלינסקי, מנכ"ל ובעלים של חברת Solar By Yourself, אומר בתגובה כי אם לא יוגדלו המכסות והתעריפים, כפי שמקובל במדינות שיש בהן פעילות ערה כמו צרפת, איטליה, ויוון, אז לא יהיה המשך מבחינת היקפי הפעילות להתקדמות של מדינת ישראל בתחום האנרגיה הירוקה.
"מדינת ישראל הגיעה לרגע האמת – האם היא רוצה להיות חלק מהמדינות שמקימות מערכות של אנרגיה חלופית, או להיות שייכת לעולם השלישי בתחום", אמר. "התעריפים בישראל נמוכים ב-25% – 30% ממדינות כמו יוון, צרפת, איטליה, והחברות הישראליות מהר מאוד יתעסקו באנרגיה חלופית באירופה ולא בישראל".
ממשרד התשתיות נמסר: "המשרד הקים פורום להסרת חסמים בתחום. המשרד שקד על הכנת מסמך מדיניות מפורט ביחס להסרת החסם התכנוני והענקת ודאות לאלו העוסקים בתחום. בין היתר מונה המסמך את הצורך בפרקי זמן קצובים, גמישות תכנונית ותיקון חוק המסמיך ועדות מקומיות לדון בהוצאת היתרים למתקנים סולאריים".