שר התשתיות הלאומיות בפגישה עם ארגוני הסביבה: "דעתי על חשיבות הקמת התחנה החדשה באשקלון ידועה. יחד עם זאת, אנו לא נמצאים משני צידי המתרס ואינני בא כפרקליט הפחם. יש חשיבות גבוהה לדיאלוג"
ביום ראשון, קיים שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו דיון בהשתתפות נציגי ארגוני הסביבה. עיקר הדיון נסב סביב סוגיית הקמת התחנה הפחמית באשקלון.
בדיון נכחו נציגי הארגונים בכללם: הפורום הישראלי לאנרגיה, חיים וסביבה, שתיל, מגמה ירוקה, גרינפיס ואדם טבע ודין. מטעם משרד התשתיות הלאומיות נכח המנכ"ל, מר שאול צמח ואנשי משרד בכירים. בנוסף הצטרף במפתיע דוד אלקמייס, ראש אגף תכנון פיתוח וטכנולוגיה של חברת החשמל. "הקבלן המבצע" של התחנה המתוכננת באשקלון.
ארגוני הסביבה העלו את השגותיהם לגבי תוכנית האב למשק האנרגיה של משרד התשתיות. לטענתם, תמהיל הדלקים הוא דבר גמיש ואין חובה להישאר מקובעים על התמהיל הקיים. הארגונים הציגו את הבעייתיות בתלות של ייבוא פחם ממדינות זרות כאשר הנקודות העיקריות היו חוסר השליטה במועדי האספקה וחשש מהפרת חוזים בשל חרם פוליטי. לשר ולאנשי משרדו הוצגו הצעות לחלופות לתחנת הפחם, נתונים על הירידות הצפויות בעלויות ייצור החשמל מאנרגיית רוח ומאנרגיה סולארית ומסמך כלכלי שעוסק בניהול כלכלת פחמן.
משרד התשתיות: המשרד להגנת הסביבה לא מתייעל אנרגטית
במשרד התשתיות ציינו, כי על אף שיש צורך לפעול להפחתת זיהומים, לא ניתן לבסס את כל המאבק בהפחתת הפליטות סביב תחנה D, ושעלות אי אספקת החשמל למשק אם תידחה הקמת התחנה תהיה יקרה וגבוה לאין שיעור מכל שיקול אחר.
במשרד התשתיות הדגישו גם, שבנושא זה כבר הגיש שר התשתיות הצעת החלטה לממשלה, כאשר השיקול של ביטחון אנרגטי הוא המוביל. נוסף על זאת, הובהר שבחירת תמהיל הדלקים נעשתה מתוך ראייה של שיקולים אסטרטגיים רחבים וכוללים. בנושא הגז הטבעי, הודגש כי בעקבות הוצאת המזוט והסולר מהשימוש בתחנות וגילויי הגז האחרונים, שונתה התחזית לצריכת הגז בישראל לשנת 2030 מ BCM 10 לכ- BCM 15 – עלייה של 50% לעומת התוכנית המקורית.
בפגישה אמר השר לנדאו: "עמדתי בנושא הקמת תחנת הכוח החדשה באשקלון ידועה, וכך גם עמדותיכם, אך אני רואה חשיבות רבה בקיום הדיאלוג. אנו לא נמצאים משני צידי המתרס ואינני בא כפרקליט הפחם. על כן, הגישה היא לנסות ולראות על מה כן ניתן להסכים ולעבוד במשותף. גם כעת, תחושתי היא שכמות הגז לא יכולה לעבור את ה-40%. מי שרוצה להבטיח אספקת חשמל סדירה ובטוחה למדינה מודרנית כמו ישראל לא יכול להסכים לזה".
שני הצדדים הסכימו סביב הצורך בקידום תשתיות הגז ויצירת רשת מסועפת של הובלה, שתגביר את אמינותה ובטיחותה של המערכת.
השר הוסיף, כי חילוקי הדעות הם עניינים: "יהיו דברים רבים בהם נרצה ללכת שכם אל שכם. אחד מאלה הוא תחום ההתייעלות האנרגטית, בו התחלנו לפעול ביתר שאת בשבועות האחרונים. במסגרת זו, נפנה בימים הקרובים לכל משרדי הממשלה כדי לבדוק אילו מהלכים נקטו לביצוע ההתייעלות האנרגטית בתחומם, בהתאם להחלטת הממשלה. להפתעתי", אמר השר, "בפגישה שקיימנו עם השר להגנת הסביבה, התברר שדווקא המשרד שמתיימר להוביל בנושא ההתייעלות האנרגטית, לא נקט בשום פעולה של התייעלות בביתו הוא. ברור שהמצב הזה לא יכול להימשך. מי שמבקש להוביל התייעלות אנרגטית חייב להראות דוגמא אישית".