מדענים אוסטרלים עורכים בימים אלה ניסויים שמטרתם להביא להיווצרות כבשים שיגהקו פחות מכבשים רגילים, במסגרת המאמצים להקטין את פליטות הגזים (המתאן) מעדרי הכבשים האוסטרליים הרבים.
הבי-בי-סי דיווח כי המדענים מנסים לאתר קשר גנטי שיגרום לכבשים לגהק פחות, לדבריהם גיהוקי הכבשים גורמים לפליטות גזי חממה רבים יותר מאשר נפיחות. בנוסף, המשרד לאיכות הסביבה של אוסטרליה טוען כי כ-16% מפליטות גזי החממה במדינה מגיעים מהמגזר החקלאי.
כבשה מפיקה שבעה ק"ג מתאן בשנה בעוד פרה מפיקה פי עשרה מהכמות הזו. עד עתה סברו כי הפרות והכבשים גורמים לרוב פליטות המתאן, שהעלו את אוסטרליה לראש רשימת המדינות הפולטות גזי חממה בעולם. ואולם, המדענים סבורים כעת שהפליטות אינן יוצאות מחלקם האחורי של בעלי החיים אלא מחלקם הקדמי.
מועצת המחקר של הקואופרטיב לגידול כבשים מסרה כי 66% מפליטות גזי החממה החקלאיות הן ממתאן שנפלט ממעיהם של בעלי חיים. "90% מהמתאן שנפלט על ידי כבשים, בקר ועזים הם תוצאה של תהליך העלאת גירה והם נפלטים בגיהוקים", אמר ג'ון גופי ממשרד התעשייה וההשקעות של מדינת ניו סאות' ויילס והוסיף: "לא הרבה עובר דרך פי הטבעת של הכבשה, אם בכלל".
המדענים מניו סאות' ויילס עורכים ניסויים בדירים מיוחדים, שלתוכם הם מכניסים את הכבשים מיד לאחר שהם אוכלים, ולאחר מכן הם מודדים את כמויות הגז שהם פולטים. כמחצית מהכבשים שנבדקו פלטו כמות גדולה יותר מהממוצע והמחצית השנייה שלהם פלטה הרבה פחות מהממוצע.
פחות גיהוקים- פחות גזי חממה
למדענים התברר, מניסויים שנערכו עד כה ב-200 כבשים, כי ככל שהכבשים אוכלים יותר, הם מגהקים יותר. ואולם, גם אם לוקחים את זה בחשבון, יש "הבדלים משמעותיים" בין בעל חיים אחד לשני, אמר גופי ממשרד התעשייה.
לדבריו, אם תקטן כמות המתאן שפולטים 80 מיליוני הכבשים האוסטרליים אפילו ב-15%-10% בעשר השנים הבאות, "תהיה לכך השפעה ארוכת טווח על פליטות גזי החממה שלנו".
"ואם נצליח למצוא קשר תורשתי ונוכל לגדל כבשים במיוחד למטרה זו, התוצאה הסופית תהיה הפחתה מתמדת ולא חד-פעמית", הוסיף גופי. "קיבתה של כבשה היא החלק המרתק ביותר באקולוגיה", אמר רוג'ר הגארטי, ממועצת המחקר של קואופרטיב הכבשים בניו סאות' ויילס.
"אנחנו מנסים ללמוד את פעולתה, לייצר פחות מתאן ולהביא תועלת רבה יותר. יצירה באמצעות הגנטיקה נשמעת מפחידה למדי", אמר הגארטי, "בעוד שלמעשה אנחנו מחפשים משתנים טבעיים שאליהם נוכל לכוון את האוכלוסייה".
אף על פי שהם נמצאים בשלביו הראשוניים של המחקר, המדענים בטוחים שהוא יסייע ביצירת כבשים שיגהקו פחות.
זה גאוני!