סוכנות האו"ם לחיזוי מזג האוויר (WMO): ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה עלה ב-2008, כמו גם גזי החממה האחרים – חמצן דו-חנקני ומתאן. ריכוז החמצן הדו-חנקני עלה ב-0.9 חלקים לביליון במהלך 2008 לרמה של 321.8 חל"ב.ריכוז המתאן עומד על 1,797 חלקים לביליון, עלייה של 7 חל"ב מ-2007. מאז העידן הקדם תעשייתי מדובר בעלייה ניכרת, ולכן מצביעים מדענים על הפעילות האנושית כאחראית להתחממות כדור הארץ.
גזי חממה – פחמן דו-חמצני (CO2), חמצן דו-חנקני (N2O) ומתאן (CH4) מופקים גם ממקורות טבעיים, אך עיקר הפליטות בעידן המודרני מקורן בפעילות אנושית – שריפת דלקים במנועים, בתחנות כוח, בתהליכי ייצור תעשייתיים ומשימוש בדשן חקלאי. הדעה הרווחת בקרב מדענים היא שרמות גבוהות של גזי חממה באטמוספירה מאיצים את תהליך התחממות כדור הארץ.
"ריכוז גזי החממה ממשיך לעלות, ואפילו בקצב מהיר יותר מבעבר", אמר ראש WMO, מישל זארו. לדבריו, ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה ב-2008 היה 385.2 חלקים למיליון, לעומת 383 חלקים למיליון ב-2007. הוא ציין גם שקצב העלייה עומד על 1.9 חלקים למיליון בשנה – "וזה משמעותי משום שאנו רוצים לראות ירידה בריכוזים ולא עלייה", אמר ז'ארו.
חשש מפני תרחישים קיצוניים
ז'ארו אמר כי אם תימשך העליה בפליטות, העולם צפוי לתרחישים חמורים ביותר, מפניהם מזהירים המדענים כבר כמה שנים. הפאנל הבין-ממשלתי לנושא האקלים (IPCC) ציין בדו"חות שלו כי אם דבר לא ייעשה לעצירת הפליטות, הטמפרטורה הגלובלית צפויה לעלות עד כדי תוספת של שש מעלות צלזיוס עד 2100, והדבר יגרור שינוי משמעותי של האקלים – בצורות ממושכות, סופות, הצפות ואסונות טבע נוספים.
על פי הודעת WMO ניכרת עלייה מתמדת בריכוז הפחמן הדו-חמצני – גזי החממה הנפוץ ביותר – מאז החלו מדידות מפורטות בשנת 1998. עלייה זו היא המשכה של מגמה של עלייה בפליטות גזי החממה שהחלה מאז המהפכה התעשייתית במאה ה-18.
הודעת הסוכנות באה כשבועיים לפני שבקופנהגן מתכנסים נציגים מ-190 מדינות ברחבי העולם, לדון בהפחתה של פליטות גזי החממה כדי להאבק בהתחממות כדור הארץ. הציפיה הייתה שבקופנהגן יוסכם על מנגנון חדש, יעיל ומחייב, שכולל יעדי שאפתניים מצד מדינות מפותחות ועשירות, ומדינות מתפתחות ועניות יותר להפחית את פליטות גזי החממה שלהן.
אלא שחוסר רצון מצד המדינות להגביל את הצמיחה הכלכלית שלהן על ידי הפחתת פליטות הוא המכשול העיקרי בדרך להסכם. כעת נראה שבקופנהגן יושג הסכם מסגרת פוליטי שהוא בגדר הצהרת כוונות – ולא הסכם משפטי מחייב.