בעקבות הדו"ח החמור שפרסמה באחרונה הקואליציה לבריאות הציבור המציג נתונים מדאיגים על תחלואת ילדים גבוהה במיוחד באזור חיפה והקריות כתוצאה מזיהום אוויר, מתכוונים במשרד להגנת הסביבה לבצע שינויים במדיניות ניטור האוויר באיזור. בכוונת המשרד לעבות את התחנות הקיימות על מנת שיבצעו ניטור של חלקיקים עדינים מסוג .PM2.5.
PM2.5 – חלקיקים קטנים ומסוכנים
PM2.5 הם חלקיקים נשימים עדינים הנוצרים בעיקר משריפת דלקים וכוללים גם מתכות כגון עופרת, קדמיום, ונדיום, ניקל, אבץ, ברזל ונחושת, וכן אבק טבעי ותרכובות פחמן אורגניות. בשל מימדיהם הקטנים (פחות מ2.5 אלפיות מ"מ) החלקיקים נשארים באוויר שבועות וחודשים רבים. קוטרם הקטן מאפשר להם להיכנס עמוק לתוך הריאות שם הם גורמים נזק רב.
חלקיקים רעילים אלו נפלטים מכלי רכב, מפעלי תעשייה, תחנות כוח, וחימום ביתי, ועלולים לגרום לנושמים אותם מחלות ריאה, לב וסרטן. למרות הסיכון בשאיפת חלקיקים אלו, מרבית תחנות הניטור בישראל כלל לא בנויות למדוד סוג זה של מזהמים ומסתפקות בניטור של חלקיקים גדולים יותר מסוג PM10.
מחקר שפורסם באנגליה כבר ב-1993 בדק לאורך 17 שנים 8,000 איש בשישה אזורים בעלי ריכוזים שונים של חלקיקי PM2.5. על פי תוצאות המחקר, באזורים בעלי ריכוזים גבוהים של חלקיקים מסוג זה, הסיכוי למוות מוקדם גבוה פי 26% מאשר באזורים בעלי ריכוזי חלקיקים נמוכים.אין ניטור מקיף למזהמים.
דו"ח שהוגש למשרד להגנת הסביבה בשנת 2000 עדיין לא התבצע
כיום, מתוך 104 תחנות לניטור איכות אוויר המופעלות ע"י הגופים הבאים: המשרד להגנת הסביבה, איגודי ערים לאיכות סביבה: חיפה, שרון – כרמל, אשדוד – חבל יבנה ואשקלון,חברת החשמל, עיריית ירושלים, עיריית פתח תקווה, רשות שדות התעופה ומפעלים, מנוטרים חלקיקי PM2.5 רק ב- 26 תחנות לניטור.
כך באזור חיפה, הנחשב לאחד האזורים המזוהמים בארץ, פועלות אמנם 18 תחנות ניטור אולם רק שלוש מהן מודדות PM2.5. באזור הקריות, אין אף לא תחנה אחת שמודדת חלקיקים אלו. לאחרונה פנה ראש עיריית קריית ביאליק לשר להגנת הסביבה גלעד ארדן ודרש ממנו להציב תחנת ניטור של חלקיקי PM2.5 באזור הקריות.
דו"ח של ועדה מיוחדת שהוגש למשרד להגנת הסביבה כבר בשנת 2000, קבע כי "יש להגביר את מאמצי הניטור של PM2.5 בארץ תוך שילוב מירבי של אמצעי הניטור מצד הגורמים השונים: המשרד לאיכות הסביבה, חברת החשמל, ואיגודי ערים לאיכות הסביבה."
בעקבות הממצאים החמורים: שדרוג תחנות הניטור הקיימות
רק לאחרונה, בעקבות דו"ח של הקואליציה לבריאות הציבור שחשף בחודש שעבר את היקפי התחלואה הגבוהים בקרב ילדים בישראל הנובעים לטענתם מזיהום אוויר מסוג זה, ופנייתו של ח"כ דב חנין בנושא, החליט השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לשנות את מדיניות המשרד בנושא. ארדן הנחה את אנשי משרדו לעבות את תחנות הניטור הקיימות במכשירי PM2.5 נוספים.
על פי השינויים במערך הניטור באזור, בתחנות הניטור בקריית חיים ובקריית אתא יוסבו מכשירי הניטור כך שימדדו גם חלקיקי PM2.5. בנוסף תוקם תחנת ניטור חדשה בקריית ביאליק ובה מכשור למדידת חלקיקים מסוג זה. תחנת הניטור בכפר מסריק כבר עוברת שדרוג בימים אלו.