פגשנו את שר התשתיות עוזי לנדאו לראיון אודות תחנת הכוח הפחמית באשקלון, הביטחון האנרגטי של ישראל וחזון בן גוריון להפקת אנרגיה מהשמש בנגב.
מאת: ארנון מעוז – מערכת תשתיות
צילום: יניב פילדסט
תערוכת ווטק 2009 לטכנולוגיות מים ואנרגיה מתחדשת נפתחה היום, בתערוכה ביקרו נציגי משלחות מארה"ב, אירופה, אפריקה והמזרח הרחוק, שהביעו התעניינות רבה בפיתוחים האחרונים שהוצגו בתערוכה, פגשנו את שר התשתיות עוזי לנדאו לראיון אודות תחנת הכוח הפחמית באשקלון, הביטחון האנרגטי של ישראל וחזון בן גוריון להפקת אנרגיה מהשמש בנגב.
אמרת שתיאבק בכל הכוח למען הקמתה של תחנת כוח פחמית ?
"בוודאי, צריך להקים את תחנת הכוח הפחמית הזאת, צריך להקים אותה גם משיקולי איכות הסביבה ואוויר נקי. משום שכשתקים אותה תוכל להוציא באופן מסודר והדרגתי את יתר התחנות הפחמיות, הישנות מאוד, ולהתקין בהם ( וזה לוקח כחצי שנה) את הסולקנים, את המסננים החדישים ביותר. ולהורידבכך באופן דרמטי את זיהום האוויר שהן מייצרות כרגע".
"מעבר לזה הסיבה שאתה מוכרח את התחנה הזאת היא משום שתמהיל הדלקים הולך להיות כזה שכבר היום אתה מייצר 40% מהחשמל שלך ע"י גז, וככל שתוסיף ותייצר ע"י גז תגיע למצב שאם לא תהיה לך תחנה פחמית נוספת ב- 2013 המשמעות היא שכ- 70% מייצור החשמל שלך יהיה בגז".
"מה הסכנה? הסכנה היא לביטחון האנרגטי, אם חלילה וחס תקרה תקלה גדולה ותהיה פגיעה בצינור המוביל את הגז הטבעי מהים אל החוף אתה תשבית חלקים ניכרים שלושים או ארבעים אחוז מהתעשייה ומהמשק לפרקי זמן ארוכים. איזו מדינה יכולה להרשות לעצמה, במיוחד מדינה מתקדמת, להביא על עצמה אסון מן הסוג הזה? לכן הויכוח או נקודת האיזון שפה צריך למצוא זה בין אוויר נקי לבין ביטחון אנרגטי."
התחנה הפחמית החדשה אמורה לספק עודפי ביקוש של כ-12% , האם לא ניתן לספק אנרגיה זו ממקורות מתחדשים או מהתייעלות אנרגטית?
"זה נהדר, אם היינו יכולים להבטיח שמדינת ישראל תשיג את כל ההתייעלות האנרגטית הזו, ניחא, אבל אנחנו מכירים את עצמנו. אני מצד אחד חושב שצריך לעשות הכל כדי להגיע לרמות ההתייעלות האנרגטית האלו שעליהם מדובר, אבל לא להימצא במצב שאם לא נגיע לזה, פתאום לא תהיה לנו אלטנטיבה".
"גם אם תצליח תוכנית ההתייעלות האנרגטית נצטרך את תחנה D , לא בשנת 2013 אלא שלוש שנים אח"כ. לכן המחיר הכספי שנשלם הוא מין תעודת ביטוח שנוכל להמשיך להפעיל את המשק. לצורך רמת חיים גבוהה, לצורך תעסוקה לאנשים, לצורך הורדה דרמטית של הזיהום מן התחנות הפחמיות האחרות".
אבל ההורדה בכמות הפליטות תהיה נניח 40% פחות ? זה עדיין לא מכסה את היעדים להפחתה לפי דו"ח מקינזי.
"דו"ח מקינזי זה דו"ח מקינזי, אתה עדיין חייב לבסס את מרבית הייצור השוטף, הבסיסי, של החשמל לצערי הרב על פחם. בכל מדינות העולם האחרות הייצור הבסיסי נעשה או ע"י פחם, או ע"י אנרגיה גרעינית, או ע"י אנרגיה הידרו אלקטרית. אף מדינה בעולם להוציא שתי מדינות שנשענות על גז טבעי כמו איטליה והולנד לא מרשה לעצמה לבסס את משק האנרגיה שלה על כמות גדולה כ"כ של גז. אפילו מדינה כמו גרמניה הרגישה כ"כ לעניני איכות הסביבה, מכניסה לשימוש עתידי תחנות פחמיות נוספות".
זאת אומרת שאין אפשרות לספק אלטנטיבה לתחנה פחמית נוספת מאנרגיה ירוקה?
"לפי התחזית שלי, כרגע אין לישראל מנוס אלא להוסיף את תחנת הכוח הפחמית D כמופעלת ע"י תמהיל דלקים אחראי. כבר היום ישראל משקיעה 40% מייצור האנרגיה ע"י גז טבעי. לכן ההחלטה הזאת פה צריכה לשלב אחריות עם רגישות לסביבה גם יחד".
מה דעתך על חזונו של בן גוריון שכתב בשנת 1956 שעלינו לנצל את אנרגיית השמש בנגב?
"אני חושב שהוא צדק, מקווים שהדברים האלו יקרו בזמן הקרוב".
אם בן גוריון היה יושב פה לידך, מה הוא היה חושב על התחנה הפחמית שאתה נאבק להקמתה?
"בזמנו של בן גוריון התחנות היו מבוססות על מזוט, על נפט כבד, בן גוריון היה עושה הכל כדי להחליף אותם בתחנות כוח פחמיות כמו שעשה בזמנו ראש הממשלה יצחק רבין. ואני לא מכיר אף אדם אחראי שמצע להוריד את כל תחנות הכוח הפחמיות ולבסס את ייצור האנרגיה על גז, אם נסתמך רק על גז ניקלע לצרות צרורות בעתיד".
"אותם האנשים שיוצאים באותם הפגנות נגד הקמת תחנה D , לפי דעתי זה בגלל ידע לא מספיק, זה לא יהיה שונה מאותם אנשים שראו אופק ורוד בשנת 2002 ואמרו תראו כמה גשם יורד, בואו נפסיק עם הפרוייקטים להתפלת מים. ואתה רואה לאיזה משבר נקלענו עכשיו. בואו לא נעשה את אותה טעות, תחנה D צריכה להיות בצנרת, אסור להפסיק אותה וצריך לעשות הכל כדי שהיא תתממש".
גם אם ישראל תחשב כמדינה מזהמת?
"אני לא חושב שאנחנו מדינה מזהמת, אני חושב שבזיהום אנחנו יכולים לטפל. תחנה D חיונית לצורך הורדת הזיהום מן התחנות הפחמיות האחרות באופן דרמטי. לכן מי שרוצה אויר יותר נקי, מי שרוצה ביטחון אנרגטי צריך להצביע בשתי ידיים ורגליים ועוד איברים שיש לו בעד תחנה D."