החברה להגנת הטבע מעלה טיעונים קשים כנגד משרד האנרגיה וטוענת כי אין לאשר בשלב זה קידוחי "שמן" מכיוון שהמדינה אינה ערוכה למצבי דליפה אפשריים שיביאו לאסון אקולוגי חמור
החברה להגנת הטבע תגיש התנגדות לקידוחי "שמן"
החברה להגנת הטבע עתידה להגיש מסמך התנגדות ביום א' הקרוב כנגד מהלך חיפושי הנפט של חברת "שמן" בקידוח "ים 3" שבסמוך לחופי אשדוד. הקידוח, שאמור לצאת אל הפועל בעוד כשבועיים כבר התעכב זה מכבר במספר חודשים בעקבות אישורי סטטוטוריים שנדחו. כעת, הוא יאלץ להתמודד עם טענות החברה להגנת הטבע לאפשרות של פגיעה סביבתית חריפה במימי הים התיכון.
במסמך ההתנגדות שיוגש למועצה המקומית דרום (שאמורה לאשר את הקידוח) נכתב כי חוק הנפט קובע במפורש כי הוא כפוף לחוק התכנון והבניה ומכיוון שכך הרי שקידוחי נפט נדרשים בהליכי אישור הנהוגים בחוק התכנון והבניה. בפועל, במשך שנים קודמו חיפושי הנפט למעשה בניגוד לחוק. התעוררות ציבורית ומספר עתירות לבתי המשפט הובילו את משרד האנרגיה והמים לכדי הבנה בדבר הצורך להסדיר את תחום חיפושי הגז והנפט.
בהמשך כותבים נציגי החברה להגנת הטבע כי דרך ההתמודדות של משרד האנרגיה אינו תקין וכי "במקום הסדרה בדרך המלך, באמצעות תיקוני חקיקה נדרשים והכרחיים, בתחום מהותי, קונפליקטואלי, רחב היקף ומרובה השלכות כגון זה, בוצעה ההסדרה כמעט במחטף, באמצעות ניצול אותו סעיף 47 המאפשר לשר האנרגיה והמים לתת פטור מחוק התכנון והבניה, כפרצה למתן פטור כללי ורחב לכלל קידוחי החיפוש באשר הם. כך נולדו תקנות הנפט (הרשאה לסטייה מהוראות התכנון והבניה התשע"ב 2012) – אותן "תקנות הפטור" שבמסגרתם קודם גם קידוח "ים 3" נשוא התנגדות זו.
נציגי החברה תוקפים את משרד האנרגיה על כך שהוא נוהג בבריונות כלפי הציבור והטבע אך גם כנגד המשרד להגנת הסביבה. "התקנות אינן מאזנות כראוי בין צרכי חיפוש הנפט ובין צרכי השמירה על הסביבה; התקנות דוחקות את המשרד להגנת הסביבה ולא מאפשרות לו לקיים את חובתו וסמכותו המקצועית בתחום ההשלכות הסביבתיות של קידוחי החיפוש; התקנות דחיקת הציבור לשלב הסופי (לאחר הפקדה) למקום בו הוא כבר אינו אפקטיבי בהליך" נכתב במסמך.
כמו כן מזכירים אנשי החברה להגנת הטבע כי כיום עומדת תביעת בג"צ שהגישו עמותות סביבה דוגמת "אדם טבע ודין" ו"מגמה ירוקה" כנגד משרד האנרגיה, במסגרתה יתבקש בית המשפט להחליט לגבי חוקיותם של קידוחי הנפט במסגרת אותם אישורים מפוקפקים. הדיון בתביעה זו עתיד להתקיים בדצמבר הקרוב ולדעת החברה, יש להמתין לפסיקת בג"צ בטרם יאושרו קידוחי הנפט של "שמן".
נתון מדאיג נוסף קשור בקוד הבטיחותי סביבתי לקידוחים בים, עליו עמלים בימים אלו במשרד האנרגיה. " באישור הקידוח כעת בולט בהעדרו הקוד הבטיחותי – סביבתי לקידוחים בים, עליו עמלים בימים אלו במשרד האנרגיה, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. נשאלת השאלה מדוע המשרד הממונה על קידוחי גז ונפט, המכיר בחשיבות ההיבטים הסביבתיים-בטיחותיים (שאם לא כן לא היה משקיע את זמנו בכתיבתו של הקוד) ממשיך ומקדים מעשה למחשבה, ומרשת את הים בקידוחי חיפוש טרם סיום כתיבת הקוד".